Konut fiyatları neden düşüyor? Konut fiyatları dördüncü ayda da geriledi!

Konut fiyatları neden düşüyor? Konut fiyatları dördüncü ayda da geriledi!

İngiltere'de konut fiyatları aralıkta yüzde 1,5 gerileyerek düşüşünü dördüncü aya taşıdı.

İngiltere’nin en büyük ipotek kredi kuruluşlarından biri olan Halifax, emlak fiyatlarının aralıkta yüzde 1,5 düştüğünü açıkladı. Fiyatlar kasımda yüzde 2,4 gerilemişti. 2022’nin tamamında fiyatlar yılın ilk yarısındaki artışlar nedeniyle yüzde 2’lik bir yükseliş gösterdi.

Halifax ülkede konut fiyatlarının dört ay üst üste düşmesinin ardından bu yıl yüzde 8 gerileyeceğini tahmin etti. Finans şirketi Nationwide Building Society de geçen hafta konut fiyatları ile ilgili hazırladığı bir raporda fiyatlarda 2008’den bu yana en uzun düşüşün yaşandığını aktardı.

ARZ VE TALEBİ ETKİLİYOR

Halifax Mortgages direktörü Kim Kinnaird, “Konut piyasası ekonomik ortamdan etkilenmeye devam edecek. Alıcılar ve satıcılar temkinli olmaya devam ederken, hem arz hem de talepte düşüş olmasını bekliyoruz” dedi.

Kinnaird ayrıca düşüşe rağmen ortalama bir evin maliyetinin yüksek kalmaya devam ettiğini belirterek, “Fiyatlar 2022’nin başında olduğundan daha yüksek. Ayrıca 2021’in başındaki fiyatların da yüzde 11 üzerinde” dedi.

KONUT FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Fiyatlardaki düşüş büyük ölçüde yüksek kredi faizlerinin yarattığı talep sorunlarından kaynaklandı. İngiltere Merkez Bankası, 2022’de yüzde 3,5’e yükselterek 2008’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkardı. Yatırımcılar bu yıl 1 puan daha artış beklediğini açıkladı.

Merkez bankasının gerçekleştirdiği faiz artışı da kredi faizlerinin artmasına neden oldu. Faiz artışları krediye ulaşmak isteyenlerin maliyetini artırırken bu durum konut talebinin yavaşlamasına ve fiyatların gerilemesine sebep oldu. Finansal bilgi sağlayıcısı Moneyfacts’e göre iki yıllık sabit faizli ipotek faizi ortalama yüzde 5,79’a yükseldi.

ABD’DE DE DÜŞÜYOR

Geçtiğimiz hafta ABD’de de konut fiyatlarının düştüğü açıklanmıştı. ABD konut piyasası, yüksek ipotek faizlerinin etkisi ve ekonomiye ilişkin endişelerin piyasayı sarsmasıyla ekim ayında düşmeye devam etti. Konut fiyatlarındaki düşüş dördüncü ayına ulaştı.

S&P CoreLogic Case-Shiller endeksine göre fiyatlar, ekimde önceki aya göre yüzde 0,5 düştü. 20 büyük şehirde mevsimsellikten arındırılmış ev fiyatlarını referans alan endeks böylece art arda dördüncü ayda da gerilemiş oldu.

TÜRKİYE’DE KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Dünyadaki genel eğilimin aksine Türkiye’de konut fiyatları artmaya devam etti. Merkez Bankası verilerine göre, ülke genelinde konut fiyatları ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 188,2 yükselmişti. Ülke genelinde 100 metrekare bir evin ortalama fiyatı ise 1,6 milyon TL'nin üzerinde.

Ayrıca BETAM'ın araştırmasına göre, Türkiye'de 2010’da yüzde 59 olan konut sahipliği oranı 2021'de yüzde 55,5’e gerilediği görülmüştü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.