BM'deki toplantıda sürdürülebilir kalkınma için suyun önemi tartışıldı

BM'deki toplantıda sürdürülebilir kalkınma için suyun önemi tartışıldı

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı ve SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin:-"Herkes için güvenli ve uygun fiyatlı içme suyuna evrensel ve adil erişim sağlama hedefine ulaşmak için ise 2030'a kadar ihtiyaç duyulan ek yatırımların bugünkü değeri yaklaşık 1,7 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor ki bu da mevcut yatırım seviyelerinin yaklaşık üç katı"

İSTANBUL(AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nün 7'ncisi BM’nin New York’taki genel merkezinde sanal ortamda düzenlenen etkinlikte kutlandı.

Garanti BBVA'dan yapılan açıklamaya göre, etkinlik kapsamında bu yıl, sürdürülebilir kalkınmanın bileşenlerinden olan ekonomik refah, sosyal adalet ve çevresel bütünlüğe ulaşılmasında su bağlantısını tartışmak üzere, dünyanın önde gelen kadın bilim insanları ve uzmanlarıyla üst düzey hükümet yetkilileri, uluslararası kuruluşlar ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi.

Türkiye bankacılık sektöründen tek temsilci olarak yer alan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı ve SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, “Yenilikçi Bilim ve Yeşil Teknolojiye Dayalı Su Çözümleri ve Programlarının Finansmanı” konulu panele katıldı. Edin panelde, sürdürülebilir kalkınma kapsamında karşı karşıya olunan su krizi, su çözümlerinde ihtiyaç duyulan yatırımlar ve yaşanan finansman zorlukları ile kadınların suyun korunmasında üstlendiği rol ve bu doğrultuda Garanti BBVA’nın stratejisiyle ilgili görüşlerini aktardı.

Açıklamada toplantıdaki görüşlerine yer verilen Edin, küresel su ve sanitasyon krizinin boyutunun her geçen gün daha da korkutucu hale geldiğini kaydetti.

Hâlihazırda dünya genelinde 2 milyar insanın su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşadığını belirten Edin, "2050 yılına kadar herhangi bir önlem alınmazsa dünyanın yüzde 50'si aynı koşulları paylaşacak. Öte yandan, iklim değişikliği dünya çapında hava ve su düzenlerini değiştirerek kıtlıklara, kuraklıklara ve sellere neden oluyor. Bu kapsamda çözüm olarak tüm dünyanın adil ve kapsayıcı politikalarla sürdürülebilir kalkınmaya odaklanması ve en önemlisi bu değişimi sağlamak için küresel finansı harekete geçirmesi gerekiyor.

- Uygun bir finansmana ihtiyaç var

Herkes için güvenli ve uygun fiyatlı içme suyuna evrensel ve adil erişim sağlama hedefine ulaşmak için ise 2030'a kadar ihtiyaç duyulan ek yatırımların bugünkü değeri yaklaşık 1,7 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor ki bu da mevcut yatırım seviyelerinin yaklaşık üç katı. Ayrıca bu finansman ihtiyaçlarını karşılamak için, su krizi yaşayanların çoğunluğunun genellikle daha düşük gelir gruplarından olmalarına rağmen, su için orta gelir grubu hanelere göre 10 ila 15 kat daha fazla ödeme yaptıkları görülüyor. Dolayısıyla uygun bir finansmana ihtiyaçları var." ifadelerini kullandı.

Edin, su krizini doğru yönetmek ve çözmek için tüm kurumların, devletlerin zihniyet değişimine ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Garanti BBVA olarak, yenilikçi su tasarrufu ve erişilebilirlik projelerini finanse etmek amacıyla yeşil yatırım sermayesi topluyoruz. Su krizini çözmek için inovasyonu yerel yönetimlerle buluşturmak bizim açımızdan çok önemli. Bu kapsamda da belediyelerimizde ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin finansmanına öncelik veriyoruz.

Diğer taraftan sürdürülebilir ekonomiye katkı için sadece ürün ve hizmetlerle yetinmiyor, çevrenin korunmasına yönelik projelerde de aktif rol üstleniyoruz. Bu kapsamda 2021 yılında, denizlerimizin korunmasına yönelik olarak TURMEPA Derneği’yle birlikte Mavi Nefes projesini hayata geçirdik. 3 yıl süreyle iki deniz süpürgesi sürekli olarak İstanbul Boğazını temizleyecek ve ayrıca acil durumlarda müsilaj ve diğer katı atıkları temizlemek için başka bölgelerde de hizmet verecek.” açıklamasında bulundu.

- Kadınlar kilit değişim belirleyicileri olacak

Kadınların su krizini yönetmede rolü ve önemine dikkati çeken Edin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Her şeye rağmen su konusu, halen yatırımcılar tarafından erişilebilirliği veya etkisi ölçüsünde tam olarak hesaba katılmıyor. Ancak belirli bir hedef kitle için su krizinin çok daha kişisel olduğuna inanıyorum. Bu ‘hedef kitle’ kadınlar. Zira kadınlar, ailelerinin hayatını sürdürmesi için ihtiyaç duydukları yeme-içme, sanitasyon, hijyen gibi kaynakların temininde bugünkü dünya koşullarında çok daha büyük bir yükün altına giriyorlar.

Dolayısıyla bugün geldiğimiz noktada, hem iklim değişimi hem de su krizi için kadınların kilit değişim belirleyicileri olacağı görüşündeyim. Burada da bu sorunlara yenilikçi fikirleriyle çare bulmaya çalışan girişimci kadınlar ön plana çıkıyor. Biz Banka olarak 15 yıldır tüm boyutlarıyla kadın girişimciliğini destekliyor, ayrı bir segment olarak ele alıyoruz. 2021 yılı sonu itibarıyla kadın girişimcilere sağladığımız toplam finansman tutarı 11 milyar TL'yi aştı.

Kadın girişimciliği programımız sayesinde kapalı devre su geri dönüşüm sistemleri, alg bazlı atık su arıtma sistemleri ve su ile ilgili daha pek çok yenilikçi projelere tanık olduk. Bu anlamlı etkinlik vesilesiyle bir kez daha, ‘herkes için su’ felsefesini hedefleyen, cinsiyet eşitliğine sahip bir iş dünyası için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğimizin de sözünü vermek istiyorum.”

Dünya çapında güvenli içme suyuna erişimi olmayan 663 milyondan fazla insan var. Bu, ABD nüfusunun iki katından fazla bir nüfusu ifade ediyor. 21. yüzyılın tüketim alışkanlıkları sonucunda, cep telefonuna erişimi olan insanların sayısı tuvalete erişimi olanlardan fazla.

Dünya Ekonomik Forumu'nun geçen ay yayınladığı Küresel Riskler 2022 Raporu'nda; iklim eylemi başarısızlığı, aşırı hava koşulları ile biyolojik çeşitlilik kaybı, kısa-orta ve uzun vadeli görünümlerde en önemli riskler olarak ortaya çıktı. Sosyal riskler, sosyal uyum erozyonu ve geçim krizleri de bu 3 önemli riski takip ediyor. Tüm bu risklerin de, iklim mültecisinden doğal kaynak kıtlığına kadar birçok olumsuz sonucu olabileceği öngörülüyor.


Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.