E Devlet Uygulamasıyla İlgili Önemli Uyarı: Hemen Kontrol Edin! Dolandırıcılara Dikkat! E Devlet Uygulamasına Giriş Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

E Devlet Uygulamasıyla İlgili Önemli Uyarı: Hemen Kontrol Edin! Dolandırıcılara Dikkat! E Devlet Uygulamasına Giriş Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kamu kurumlarında yapılabilecek birçok işlem artık internet üzerinden halledilebiliyor. Bu imkanı sağlayan uygulama ise e-devlet sistemi. T.C. vatandaşı olan bir kişinin bütün bilgileri e-devlet sistemi üzerinde yer alıyor. Ayrıca kimlik numarası ve e-devlet şifresine sahip olan herkes sistem üzerindeki işlemleri gerçekleştirebiliyor. Bu sebeple uzmanlar, dolandırıcılara karşı uyarıyor. Uygulamaya daha güvenli bir şekilde giriş yaparak kullanmak açısından E-Devlet Kapısı Kimlik Kartı Uygulaması isimli bir p

E-Devlet uygulaması sayesinde vatandaşların kamu kuruluşlarına gitmeden birçok işlemi yapabilmesi sağlanıyor. Vatandaşlara ait tüm bilgiler ise bu sistem üzerinde bulunuyor. İnternet üzerinden kimlik numaraları ve e-devlet şifreleriyle sisteme giren bir kişi kolaylıkla tüm işlerini halledebiliyor. Ancak bu şifreye sahip olan diğer kişiler de aynı şekilde sisteme girerek birçok işlemi gerçekleştirebilir. Bu sebeple uzmanlar, e-devlet dolandırıcılarına karşı uyarıyor.

Tapu işlemleri de e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Dolandırıcılar da bu durumu fırsat bilerek kimlik numarasını ve şifrelerini ele geçirdikleri vatandaşlar üzerinden ev satın alıyorlar. Konu ile ilgili uyarılarda bulunan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, vatandaşların e-devlet sistemlerine girerek “Tapu Telefon Bilgileri Beyan” üzerinden telefon numaralarını güncellemelerini istedi. Böylece yapılan herhangi bir işlem mesaj yoluyla kişiye bildirilebiliyor.

Bu İşlemi Mutlaka Yapın

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ait birçok işlem e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Adlı ise vatandaşları bu konuda uyararak sistem üzerindeki bilgilerini kontrol etmelerini istedi. E-devlet sisteminde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sayfasına giren vatandaşlar, “e-Devlet Kapısı Üzerinden Sunulan Hizmetler” başlığı altında bulunan birçok işlemi gerçekleştirebiliyor. Adlı, olası bir durumda dolandırıcıların eline şifreniz geçerse, bu durumdan haberdar olmak için yapılabilecekleri söyledi.

“Tapu Telefon Bilgileri Beyan” seçeneğine tıklayan vatandaşların, karşılarına çıkacak olan sayfada cep telefonu numaralarını güncellemeleri gerekmektedir. Böylelikle kişinin taşınmaz mal varlıkları ile ilgili herhangi bir işlem yapılması halinde SMS yoluyla bilgi veriliyor. Adlı’nın yaptığı açıklamada, “'Adınızda kayıtlı taşınmaz üzerinde Tapu Müdürlüğünde ... sıra no ile işlem yapılmaktadır' şeklinde otomatik SMS gönderiliyor. İşlem kişinin bilgisi ve isteği dışında ise kişi hemen ilgili tapu müdürlüğü ile irtibata geçerek duruma müdahale edebiliyor. Bu uygulama tapuda işlem güvenliğini önemli ölçüde artırdı" ifadelerini kullandı.

E-Devlet Şifresi Neden Önemli?

E-devlet sistemi vatandaşların bütün bilgilerinin yer alması ve haklarında her türlü işlemin yapılabilmesi açısından oldukça önemli bir uygulama. Bu nedenle bir kişinin e-devlet şifresi çalınırsa, banka bilgilerinden tapu işlemlerine kadar birçok veriye ulaşılabiliyor. Daha da kötüsü bu bilgiler üzerinden işlemler yapılabiliyor. E-devlet şifresinin başka kişilerin eline geçmemesi için oldukça dikkatli olunmalıdır. Şifre girilirken kimsenin görmeyeceği şekilde girilmeli ve kimseyle bu şifre paylaşılmamalıdır.

Zor Şifre Nasıl Oluşturulur?

Şifrenin başkaları tarafından çalınmasının yanı sıra bazı dolandırıcılar kolay şifreleri tahmin yoluyla kırabiliyor. Bu sebeple e-devlet şifresi belirlenirken mümkün olduğunda zor tahmin edilebilecek bir şifre oluşturulmalıdır. İsim, telefon numarası veya doğum tarihi gibi şifreler, bulunması kolay olduğundan şifre için uygun değildir. Bunun yanı sıra sıralı rakamların kullanılması veya sadece rakamlardan oluşan şifreler de güvenli bulunmamaktadır.

E-devlet şifresini koruyabilmek için sisteme girilen her 3 ay içerisinde sistem üzerinden şifrenizi güncellemenize dair bir uyarı gelir. Şifreyi sık sık değiştirmek de şifrenin korunması açısından oldukça önemlidir. Değiştirilen şifrenin unutulması halinde ise en yakın PTT şubesine giderek yeni bir şifre almak mümkün.

İlk Şifre Alımı İçin 2 TL

E-devlet sistemine ilk defa girecek olan bir kişinin şifresini PTT şubesinden alması gerekmektedir. Bu işlem için PTT tarafından 2 TL ücret talep edilir. Verilen her şifre kişiye özel olarak üretilmektedir ve kimlik kartı ile alınmaktadır. Şifrenin unutulması veya verilen şifrenin kaybedilmesi halinde ise ikinci kez şifre almak üzere PTT şubesinden istek yapılır. İkinci şifre alımı için ise 4 TL ücret alınmaktadır. Verilen şifre isteğe göre daha sonra yeniden düzenlenerek istenilen şifre sistem üzerinden oluşturulabilir. 
E-devlet sistemine ilk defa girecek olan bir kişinin şifresini PTT şubesinden alması gerekmektedir. Bu işlem için PTT tarafından 2 TL ücret talep edilir. Verilen her şifre kişiye özel olarak üretilmektedir ve kimlik kartı ile alınmaktadır. Şifrenin unutulması veya verilen şifrenin kaybedilmesi halinde ise ikinci kez şifre almak üzere PTT şubesinden istek yapılır. İkinci şifre alımı için ise 4 TL ücret alınmaktadır. Verilen şifre isteğe göre daha sonra yeniden düzenlenerek istenilen şifre sistem üzerinden oluşturulabilir. 

Mobil İmza İle Nasıl Giriş Yapılır?

Şifre ile girişin yanı sıra daha güvenli bir sistem olan mobil imza ile giriş seçeneğini birçok vatandaş kullanıyor. Mobil imzaya sahip olan kişiler, e-devlet sistemi haricinde başka uygulamalarda da bu imzayı kullanabiliyorlar. Kullanılan GSM şirketi üzerinden mobil imza başvurusu yapılarak mobil imza elde edilebiliyor. Böylelikle GSM operatörlerine ödenen aylık veya yıllık ücretler karşılığında mobil imza kullanılarak e-devlet ve başka uygulamalara güvenli bir şekilde giriş yapılabilir. 

Mobil imza kullanılarak e-devlet sistemine giriş yapmak için öncelikle uygulamanın giriş sayfasında bulunan “Mobil İmza İle Giriş” seçeneği tıklanmalıdır. Ardından açılan sayfada kimlik numarası ve telefon numarası ile giriş yapılabilmektedir.

E-İmza İle E-Devlet Sistemine Girilebiliyor

Şifre ve mobil imza haricinde yine güvenli bir şekilde e-devlet sistemine girişi sağlayan bir başka yöntem ise elektronik imzadır. E-imza denilen bu yöntem sayesinde kişinin imzası dijital ortama aktarılır ve burada da güvenli bir şekilde kullanması sağlanır. E-imza sahibi olmak için bu hizmeti sunan şirketler üzerinden başvuru yaparak işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Böylece e-devlet sistemine de e-imza ile giriş yapmak mümkün olacaktır.

E-imzanın sahibi olan kişinin kimlik numarası ile e-imza sistemine girmesi gerekir. Ardından işlem kodu girilerek kart tipi seçilmelidir. Sonrasında ise sertifika tercihi yapılarak e-imzaya ait olan pin kodu girilir. Yapılan işlemler sonucunda imzalama tamamlanır ve e-devlet uygulamasına e-imza ile girilebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum