Seyahatten Kamu Kurumlarına Girişe Kadar Her Alanda Kullanılıyor: HES Kodu Nasıl Alınır? SMS veya E-Devlet Sistemi ile HES Kodu Alımı

Seyahatten Kamu Kurumlarına Girişe Kadar Her Alanda Kullanılıyor: HES Kodu Nasıl Alınır? SMS veya E-Devlet Sistemi ile HES Kodu Alımı

COVID-19 virüsünün sebep olduğu salgın nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın başlatmış olduğu HES kodu uygulaması artık her alanda zorunlu hale geliyor. Seyahat edecek vatandaşların öncelikle HES kodu alması gerekiyor. Özel ve kamu kurumlarına giriş için de yine HES kodu şartı aranıyor. Peki, HES kodu nasıl alınır? SMS veya e-devlet sistemi üzerinden HES kodu almak mümkün mü?

Sağlık Bakanlığı tarafından korona virüsle mücadele kapsamında HES kodu uygulaması bulunuyor. Riskli olabilecek vatandaşların takibinin sağlanması için kullanılan uygulamada alınan kod ile seyahat edilebiliyor. Ayrıca özel ve kamu kurumlarına giriş için de HES kodu alınması şartı aranıyor. Bu sayede salgının kontrol altında tutulması hedefleniyor.

HES Kodu Nasıl Alınır?

Pandemi sürecinde her alanda kullanılan HES kodunun nasıl alınacağını birçok vatandaş bilmiyor. Sağlık Bakanlığı’nın korona virüsü salgınını kontrol altında tutmak için kullandığı “Hayat Eve Sığar” uygulaması üzerinden HES kodu alınabiliyor. Mobil uygulamada “HES Kodu İşlemleri” adlı bir sekme bulunuyor. Bu sekmeye girdikten sonra “HES Kodu Oluştur” seçeneğine basarak kullanılacak kodun süresi ve özellikleri belirlenebiliyor. Son olarak ekranda kişiye özel HES kodu oluşturulmuş oluyor. 

Mobil uygulama üzerinden HES kodu almak oldukça kolay bir yöntem. Ayrıca vatandaşlara kod için kullanım süresi gibi birçok seçeneği kendilerinin belirlemesi imkanı sunuluyor. Uygulama üzerinden birden fazla HES kodu oluşturmak mümkünken, hangi kodun nerede kullanıldığına dair de detaylar yer alıyor. 

SMS ile HES Kodu Alımı

Mobil uygulamanın yanı sıra telefondan SMS ile HES kodu alınabiliyor. Telefonda kısa mesaj ekranına HES yazıp boşluk bıraktıktan sonra T.C. kimlik numarası, seri numarasının son 4 hanesi ve kodun paylaşım süresi gün olarak yazılarak 2023’e mesaj atılıyor. Örnek olarak, “HES 1234567890 1234 20” yazarak mesaj atıldığında verilecek HES kodu 20 gün geçerli olacak. Kullanım süresinin mesaj içerisinde belirtilmemesi halinde ise verilecek kodun 1 yıl kullanım süresi bulunacak.

E-Devlet Üzerinden HES Kodu Nasıl Alınır?

HES kodu almak isteyen vatandaşlar, e-devlet sistemi üzerinden de alabilecekler. E-devlet sistemine şifreleriyle giriş yapan vatandaşların Sağlık Bakanlığı’nın altında bulunan “HES Kodu Üretme ve Listeleme” sekmesine girmeleri gerekiyor. Açılan sayfada HES kodunu oluşturmak için bütün detaylar yer alıyor. E-devlet sistemi üzerinden HES kodu almak isteyen vatandaşlar, buradan işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşların kullanımına açılan Hayat Eve Sığar mobil uygulaması, Play Store ve App Store üzerinden ücretsiz olarak indirilebiliyor. HES kodunun en büyük özelliği, kimlik numaraları gibi kişiye özel olacak şekilde üretilmesi ve güvenli olması. Bu sayede HES kodu kullanarak başka bir veri paylaşımı yapmadan vatandaşların pandemi sürecindeki takibi sağlanabiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.