Yola Çıkacak Olanlar Dikkat: Bu Belge Olmadan Seyahat Edilemiyor! E Devlet Üzerinden Hemen Alın! Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Yola Çıkacak Olanlar Dikkat: Bu Belge Olmadan Seyahat Edilemiyor! E Devlet Üzerinden Hemen Alın! Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal hayattaki birçok rutin değişti. Pandemiyle mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalardan biri de seyahat alanında gerçekleşti. Seyahat etmek isteyen vatandaşların öncelikle seyahat izin belgesi alması gerekiyor. Vatandaşların risk durumları takip edilerek ona göre seyahat etmesinin uygun olduğuna karar veriliyor. Peki, seyahat izin belgesi nasıl alınır? Özel araçla yapılacak seyahatler için de izin belgesi gerekli mi? İşte tüm detaylar…

COVID-19 virüsünün neden olduğu salgın süreciyle birlikte birçok alışkanlık değişti. En çok da sosyal ve ekonomik alanda görülen etkilerin boyutu ise salgının devam eden dalgaları ile artıyor. Seyahat ve birçok işlem için vatandaşların HES kodu alması gerekiyor. Bunların yanı sıra 65 yaş ve üzeri seyahat edecek kişilerin bir de seyahat izin belgesi almaları şartı bulunuyor.

20 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan 8206 sayılı İçişleri Bakanlığı Genelgesi kapsamında, 65 yaş ve üzeri kişilerin seyahat etmek için seyahat izin belgeleri almaları gerekiyor. Pandemiyle mücadele kapsamında son olarak getirilen kısıtlamalarda 18 yaş altı ve 65 yaş üzeri vatandaşlar için sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Ancak seyahat izin belgesi bulunan kişiler, sokağa çıkma yasağı süresinde de belgeleri ile seyahat edebiliyorlar. Peki, seyahat izin belgesi nasıl alınır?

E-Devlet Üzerinden Seyahat İzin Belgesi Alınabiliyor

Seyahat izin belgesi almak isteyen vatandaşlar e-devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak İçişleri Bakanlığı’nın sayfasından belge alabilecekler. Ayrıca ALO 199 hattı üzerinden de seyahat izin belgesi için talep oluşturulabiliyor. Belgeyi talep eden kişilerin başvuruları değerlendirilerek SMS ile sonuç bildirimi yapılıyor. Seyahat belgelerini alan kişilerin, seyahat edecekleri otogar veya havalimanındaki başvuru yerlerine gitmeleri gerekiyor. Kimlik numaraları ve belgelerinin doğrulanmasının ardından ise seyahatlerini yapabiliyorlar. E-devlet sistemi üzerinden seyahat izin belgesi başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar buraya tıklayabilir.

Özel Araçla Seyahat Edilebilir mi?

İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan Seyahat İzin Kurullarından izin alan vatandaşlar, özel araçlarıyla da seyahat edebilecekler. Genelge kapsamında seyahat edebilecek kişilere dair istenen şartlar ise şu şekilde belirtiliyor:

"Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan, kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi), bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler), askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen, özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, ceza infaz kurumlarından salıverilen.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.