2003 İşsizlik maaşı ne kadar oldu? İşsizlik maaşı kimler alabilir? İşsizlik Maaşı 2023 Nasıl Hesaplanır?

2003 İşsizlik maaşı ne kadar oldu? İşsizlik maaşı kimler alabilir? İşsizlik Maaşı 2023 Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşı alabilmek için sigortalıların yerine getirmeleri gereken bazı şartlar vardır. Sigortalılar bu şartları sağladıkları zaman işsizlik maaşı almaya hak kazanırlar. Yazıda işsizlik maaşının tanımına, maaşı kimlerin alabileceğine, maaşı alabilmek için nasıl başvuru yapılabileceğine, işsizlik maaşı şartları 2022 ve merak edilen diğer konulara detaylı olarak değinilmiştir.

İşsizlik ödeneği, kendi istekleri nedeniyle işten çıkarılan işsizlik sigortası kapsamındaki kişilere devletin ödediği ücretleri ifade etmektedir. Bu maaşın alınmasının nedeni, işlerinden rızaları dışında ayrılanların mağdur olmaması, yeniden işe alınana kadar olan süreçte maddi destek sağlamalarıdır. İşsizlik maaşı alan bir kişi, belirli şartları karşılayan kişiler olmalıdır. Ayrıca işsizlik maaşı alacak olan kişilerin yeniarama kayıtları yapılır ve bu kişiler yeni bir iş imkanı olduğu zaman bu işe gönderilirler.

İşsizlik Maaşı Kimler Alabilir?

İşsizlik maaşı işsizlik sigortası kapsamında yer alan kişilere devlet tarafından işsizlik sigortası kapsamında ödenir. İşsizlik sigortasının kapsama alanında olanlar aşağıda listelenmiştir.

  • Sigortalı olarak çalışan bireyler.
  • Bankada çalışan sigortalılar.
  • Kısmî zamanlı iş sözleşmesi ile çalışan sigortalı çalışanlar.
  • Ticari taksi, dolmuş gibi toplu taşıma araçları işyerlerine bağlı olarak çalışan sigortalılar.

İşsizlik maaşını kimlerin alabileceği verilen maddelerde listelenmiştir.

İşsizlik Maaşı Başvuru

İşsizlik maaşını almaya hak kazanan sigortalı çalışanların işten ayrılmış oldukları süreden sonra gelen 30 gün içerisinde İŞKUR birimine gelmeleri ve işsizlik maaşı başvurusu yapmaları gereklidir. Sigortalılar işsizlik maaşı başvurusunu kuruma giderek yapmak yerine kurumun internet adresini ziyaret ederek de yapabilirler.

Belirtilen 30 gün içerisinde başvuru yapmayan kişilerin gecikmiş oldukları toplam süre hak sahipliği sürelerinden düşürülür. Bu nedenle işten çıkış yapıldıktan sonra en kısa sürede İŞKUR birimlerini ziyaret etmek önem taşıyan bir husustur. İşsizlik maaşı başvurusu yapmak için kişinin bizzat kendisinin kurumu ziyaret etmesi veya kurumun internet adresinden başvurusunu kendisi yapması gereklidir.

Başvurunun vekaletname ile yapılma imkanı yoktur.

İşsizlik maaşı almak için başvuru yapan kişilerin iş arama başvuruları da otomatik olarak güncellenir. İşsizlik maaşı alan kişilerin yeni iş olduğu zaman işe başlamaya hazır olmaları gerekir.

2022 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Olacak?

İşsizlik maaşı çalışan sigortalı bireyin aldığı maaşın yüzde 40’ı olacak şekilde hesaplanmıştır. En yüksek işsizlik maaşı ise asgari ücret üzerinden hesaplanan yüzde 80’lik oranı geçemez.

Asgari ücrete yapılan zamlar üzerine işsizlik maaşı artış göstermiştir. 2022 yılında işsizlik maaşı en düşük 2137 lira iken orta düzey işsizlik maaşı 2541 liradır. En yüksek işsizlik maaşı ise 4272 lira olarak belirlenmiştir.

İşsizlik Maaşı 2022 Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşını hesaplamak için asgari ücretin günlük kazancını baz almak gerekir. Asgari ücretlinin günlük maaşının yüzde 40’lık oranı hesaplanır. İşsizlik ödeneğinden damga vergisi haricinde herhangi bir vergi ve ücret kesintisi alınmaz.

İşsizlik Maaşı Alma Süresi

İşsizlik maaşı alma süresi çalışanların çalışma sürelerine göre değişim gösteren bir konudur.

Çalışma sürelerine göre işsizlik maaşı alma süreleri çalışanın işten ayrılmadan önceki 3 yıl içerisinde:

  • 600 günlük süre boyunca SGK işsizlik ödeneği primi ödemiş kişilere 180 gün boyunca işsizlik maaşı ödenir.
  • 900 günlük süre boyunca SGK işsizlik ödeneği primi ödemiş kişilere 240 gün boyunca işsizlik maaşı ödenir.
  • 1080 günlük süre boyunca SGK işsizlik ödeneği primi ödemiş kişiler 300 gün boyunca işsizlik maaşı ödenir.

Çalışma zamanlarına bağlı olarak işsizlik maaşı alınacak süre yukarıdaki maddelerde detaylı olarak verilmiştir.

İşsizlik Maaşı Kesilme Nedenleri

İşsizlik maaşı bazı durumlarda kesilebilir.

Maaşın kesilme nedenleri aşağıda listelenmiştir;

  • İŞKUR tarafından sigortalının çalışmasına uygun nitelikte bir iş imkanı sunulduğu taktirde sigortalı kişi bu işte çalışmayı reddediyorsa işsizlik maaşı alma hakkını kaybeder.
  • İşsizlik ödeneği aldığı süreçte eğer başka bir işte çalıştığı fark edilirse sigortalının aldığı işsizlik maaşı kesilecektir.
  • İşsizlik maaşı alan bireylerin yaşlılık aylığı diğer adı ile emekli maaşı almaya başlamaları halinde aldıkları işsizlik maaşı kesilecektir.
  • İŞKUR tarafından işsizlik maaşı alan kişilerin meslek edindirme kurslarına gelmeyi reddetmeleri işsizlik maaşının iptal olmasına sebep olacak diğer unsurdur. Gelmeyi kabul edip gelmemeleri halinde de aynı husus geçerli olacaktır.

İşsizlik maaşı alan kişilerin yukarıda verilen maddelerden herhangi birini yapmaları halinde almış oldukları ödenekler iptal edilir. Bu nedenle yukarıda belirtilen hususlara sigortalı işsizlik maaşı alan bireylerin dikkat etmeleri ve özen göstermeleri gereklidir.

İşsizlik Maaşı Alanların Faydalanacağı Hizmetler

İşsizlik maaşı alan bireylerin alacağı diğer hizmetler maddelerde verildiği şekildedir;

  • SGK Primleri
  • Yeni iş bulma
  • Yeni meslek edindirme eğitimi

İşsizlik maaşı alan kişiler yukarıda verilen hizmetlerden faydalanabilirler.

2022 İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı alabilmek için bazı şartlar vardır. Bu şartları karşılayan kişilerin işsizlik maaşı almaları mümkündür.

İşsizlik maaşı alma şartları aşağıdaki maddelerde verilmiştir;

  • Çalışan kişinin kendi isteğine göre işten çıkmamış olması gerekir. İşten kendi rızası dışında çıkarılmış olmalıdır.
  • İşten çıkarılmadan önceki son 120 güne bakılır. Son 120 gün içerisinde aktif olarak sigortalı çalışmış olması gereklidir.
  • Çalıştığı süre boyunca son 3 yıl içerisinde 600 gün süre boyunca işsizlik sigorta primi ödemiş olması gereklidir.
  • Çalışanın işten çıkarıldığı günden itibaren son 30 gün içerisinde İŞKUR birimine durumu bildiren başvuru yapmış olması gereklidir.

Maddelerde işsizlik maaşı almak için gerekli şartlar verilmiştir.

02-123.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.