Kredi borcu olanlar dikkat! Yapılandırma için başvuran herkese 1141 TL ödeme yapılıyor!

Kredi borcu olanlar dikkat! Yapılandırma için başvuran herkese 1141 TL ödeme yapılıyor!

Bu noktada 1141 TL geri ödeme şartları nelerdir? Başvurular nasıl yapılır gibi sorular sıkça araştırılmaya başladı. İşte, merak ettiğiniz soruların ayrıntılı yanıtları haberimizin devamında yer alıyor!

Konut kredisi ve diğer banka borçlarına istinaden vatandaşlar sürekli yapılandırma talebinde bulunmaya devam ediyor. Bankalar tarafından bu taleplere istinaden yanıt gecikmeden yapılandırma için müjdeli haber verilse de, borcunu yapılandıran vatandaşların bankalara ödedikleri masraflar da büyük sorun haline geliyor. Kredi borcu olup da yapılandırma sürecine dahil edilen vatandaşların bankalara ödedikleri masraflar ve diğer tüm ücretler geri talep ediliyor! Bu noktada Tüketici hakem Heyeti’ne geri ödeme alınmasına ilişkin başvuru yapılmasından sonra Tüketici Hakem Heyeti vatandaşların haklı talebini değerlendirerek, bankaların bu ödemeleri geri vermesine karar kıldı. Bu noktada 1141 TL geri ödeme şartları nelerdir? Başvurular nasıl yapılır gibi sorular sıkça araştırılmaya başladı. İşte, merak ettiğiniz soruların ayrıntılı yanıtları haberimizin devamında yer alıyor!

1141 TL geri ödeme için başvurular nasıl yapılır?

Konut kredisi çekerek ev sahibi olan vatandaşların sayısı özellikle de son konut kredisi faiz indirimlerinden sonra artış göstermişti. Bu pandemi sürecinde ya da bu süreçten önce konut kredisi kullanıp da ödemelerin, yapamayan vatandaşlar yapılandırma talebinde bulunmuştu. Bunun üzerine kredi yapılandırma süreci başlatıldı. Ancak hali hazırda borçlarını ödemekte güçlük çekip yapılandırmaya tabi tutan vatandaşların şikâyet ettiği bir diğer konu ise bankaların haksız ve sebepsiz aldıkları ücretler oldu.  Kredi yapılandırma süreci için bankalara başvuran vatandaşlar alınan erken ödeme faizlerinden ve yine yapılandırma sürecinde bazı bankalar tarafından alınan %1 dilimlik ücretlere isyan etti.

Bunun üzerine Tüketici Hakem Heyeti’ne konuya ilişkin çok sayıda şikayet kaydı ulaştı. Tüketici Hakem Heyeti başvuruda bulunan vatandaşları haklı bularak belirtilen ücreti tahsis eden bankaların vatandaşlara 1141 TL geri ödeme yapmasına karar verdi. Bu tutarı kredi yapılandırma sürecinde ödeyen vatandaşlar geri almak üzere e-devlet üzerinden Tüketici hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilir.

Haksız zenginleşmeye neden oluyor!

Kredi yapılandırma sürecinde borcunu yapılandırmak üzere bankalara başvuran vatandaşlardan alınan tutarların hiçbir yasal dayanağı ve haklılığı da bulunmuyor.  Bu noktada Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı olan Aziz Koçal konuya ilişkin şu sözlerle açıklama yaptı;

‘’ Tüketiciler bu noktada yeni bir kredi kullanmak istemiyor. Sadece mevcut borçlarını yapılandırma talebinde bulunuyorlar. Dolayısıyla bu noktada bankalara herhangi bir ek maliyet söz konusu olmuyor. Sadece ödeme planı revize edildiği için sunulan vade uzadığı için faiz oranı da yükseliyor. Hiçbir banka tüketicinin yapılandırma teklifini kabul etmek zorunda değildir. Kabul etmesi halinde ise bunun için komisyon ve erken ödeme tazminatı gibi ödemeleri vatandaştan talep etme hakları bulunmuyor.Bu alınan ödemelerin hiçbir yasal dayanağı da olmadığı için kesinlikle haksız zenginleşme olduğun da söylemek mümkündür.’’  dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.