İkinci El Otomobil Alacaklar Dikkat! Fiyatlar Düşecek mi? Araç Fiyatlarındaki Artışın Asıl Sebepleri Neler? İşte İkinci El Piyasasındaki Son Durum…

İkinci El Otomobil Alacaklar Dikkat! Fiyatlar Düşecek mi? Araç Fiyatlarındaki Artışın Asıl Sebepleri Neler? İşte İkinci El Piyasasındaki Son Durum…

İkinci el araçların fiyatları bir süredir el yakıyordu. Bu durumda en büyük etken ise sıfır araçlardaki üretimin aksaması. Pandemi nedeniyle birçok alanda olduğu gibi sıfır araçlardaki üretim de bir süre durduruldu. Birçok ikinci el araç, değerinin de üzerinde fiyatlara çıktı. Peki, ikinci el araçlardaki fiyatlar düşecek mi?

Araç almak isteyen vatandaşlar, ikinci el araç piyasasını yakından takip ediyor. Son dönemde ikinci el piyasasında gerçekleşen fiyat artışı ise araç almak isteyenlerin beklemesine sebep oluyor. Fiyat artışının en büyük nedeni olarak ise pandemi sürecinde bir süre duran otomobil üretimleri gösteriliyor. Değerinden çok daha fazla fiyatı olan ikinci el araç piyasasında vadesi dolan otomobiller bile 100 bin TL gibi fiyatlara satılıyor.

Araç Fiyatlarındaki Artışın Sebepleri Neler?

Sıfır araç fiyatlarındaki artışın en büyük sebeplerinden biri de vergi dilimlerindeki artış. Vergi dilimine her araba girmiyor. Yeni çıkan bir otomobilin baz versiyonuna yapılan eklerle bir üst paketi olarak piyasaya sunulanlar daha çok bu durumdan etkileniyor. Vergi dilimine giren otomobillerdeki fiyat artışı ise 85 bin TL’yi bile bulabiliyor. Bu sebeple araçlar çok fazla tercih edilmeyerek el değiştiriyor. 

Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artışları her alanda olduğu gibi otomotiv sektörünü de etkiledi. Bankaların kredi faiz oranı artımı, otomobil kredilerindeki faiz oranlarını artırdı. İkinci otomobil almak isteyen vatandaşlar, nakit olarak bu fiyatları karşılayamayacakları için kredilere başvuruyor. Ancak otomobil kredilerindeki faiz oranlarının yüksekliği sebebiyle neredeyse alacakları otomobilden daha fazla oranda faiz ödüyorlar. Son yapılan artışlarla birlikte ikinci el otomobillerde kredi faiz oranı 1.90’a kadar yükseldi. Araç sahipleri ise araçlarını satarken kredi faiz oranlarını da düşünerek araç fiyatı koyuyor.

İkinci El Araç Piyasasını Al-Satçılar Manipüle Ediyor

Otomobil galerilerinin haricinde piyasayı takip eden bazı kişiler, kar sağlamak amacıyla araçlar arasında al-sat yapıyorlar. Aldıkları ikinci el aracı fiyatının üzerinde satışa koyan al-satçılar, ikinci el araç piyasasını da manipüle etmiş oluyor. Otomobil galerisi sahipleri de piyasanın bu şekilde manipüle edilmesinden şikayet ederek, yeni araç alamadıklarını belirtiyorlar. Al-sat yapan kişiler yüzünden piyasadaki fiyatlar her geçen gün yükseliyor.

Dolandırıcılara Dikkat!

Fiyatların yükselmesiyle birlikte pert olarak belirlenen veya kullanım ömrü biten araçlar bile oldukça yüksek fiyatlara satılıyor. Perte çıkan birçok araca rayiç fiyatın sadece 10 bin lira altında fiyat koyulabiliyor. Sıfır araçların üretimlerinin durmasının yanında piyasada çok fazla ikinci el olmaması da pert araçların çoğalmasına sebep oldu.

Hasarsız araç fiyatlarında satılan pert araçları alacak kişiler ise oldukça dikkatli olmalı. Can güvenliğinin riske atıldığı pert araçlarda hava yastıkları çin malıyla değiştiriliyor. Bu da kaza esnasında hava yastıklarının patlamamasına neden olabilir. Ayrıca emniyet kemerlerindeki aktif gerginin patlamış olması da yine çarpma sırasında yolcuyu tutmasına engel olarak yolcunun ağır hasar olmasına neden olabiliyor. 

İki Aracı Birleştirip Tek Araç Haline Getiriyorlar!

İkinci el otomobil tamircilerinin pert olmuş iki aracı birleştirerek tek bir araç yapması veya hasarlı araçları düzgün tamir etmemesi sebebiyle kazalardaki can güvenliği oldukça riskli hale geliyor. Otomobil alacak kişilerin güvenilir bir ekspertiz eşliğinde aracın neleri olduğuna baktırması oldukça önemli. Araba galerilerinden alınacak araçlarda ise galerinin sunduğu ekspertizler haricinde başkalarından da destek alarak hava yastığı, emniyet kemeri gibi hayati önem taşıyan parçaların baktırılması gerekiyor.

“Kısa Vadede Fiyatların Düşmesini Beklemiyorum”

İstanbul’da otomobil galerisi bulunan Cumhur Halıcı, otomobil piyasasındaki son durumu değerlendirerek işlerin oldukça azaldığını belirtti. Fiyatların çok fazla düşmeyeceğini söyleyen Halıcı, 100 bin liralık bir otomobilin 95 liraya düşeceğini söyledi. Araç kredilerine dair ise müşterilerinin krediye bakmadan araç aldıklarını vurguladı. Halıcı, araç almak isteyenler için artan faizlerin herhangi bir engel teşkil etmediğini söyledi.

Yeni yılla ilgili fiyat değerlendirmesi yapan Halıcı, “Kısa vadede fiyatların düşmesini beklemiyorum. Sıfır otomobillerde de matrah değişikliği yeni yapıldı ve onda da değişiklik beklemiyorum. İkinci el otomobil almak isteyenler kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyip uygun fiyata buldukları araçları alsınlar” ifadelerini kullandı. Ayrıca pert otomobillerin alınmamasını özellikle vurgulayan galeri sahibi, bu araçların trafiğe bile çıkmaması gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.