Maymun Çiçeği virüsü nedir? Maymun Çiçeği virüsü belirtileri neler, nasıl bulaşır?

Maymun Çiçeği virüsü nedir? Maymun Çiçeği virüsü belirtileri neler, nasıl bulaşır?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından açıklanan Maymun Çiçeği Virüsü dünya genelinde endişe yaratmaya devam ediyor. Maymun çiçeği virüsü ilk olarak Afrika ülkeleri Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kamerun, Liberya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Sierra Leone ve Kongo Cumhuriyeti’nde görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından açıklanan Maymun Çiçeği Virüsü dünya genelinde endişe yaratmaya devam ediyor. Maymun çiçeği virüsü ilk olarak Afrika ülkeleri Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kamerun, Liberya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Sierra Leone ve Kongo Cumhuriyeti’nde görüldü. Virüs 44 kişide tespit edilirken, bin 392 kişide virüs şüphesiyle karantina altına alındı. Avrupa ülkelerinde de görülmeye başlanan maymun çiçeği virüsü en son komşumuz Yunanistan’da da ortaya çıktı. 30 ülkede tespit edilen virüsün yayılma hızı ise endişeleri tetiklemeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği virüsünün kontrol edilebilir bir seviyede ilerlediğini açıkladı. Lakin, korona virüsünün yaratmış olduğu travma dünya vatandaşlarının endişe ve korku duymasına neden oluyor.

Türkiye’de maymun çiçeği virüsü var mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’de maymun çiçeği virüsünü taşıyan bir vakaya rastlanmadı. Sağlık Bakanı maymun virüsünün hayvanlardan bulaşan bir hastalık olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, ‘’Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Maymun çiçeği virüsü nedeniyle pandemi kararı alınması mümkün değildir. Virüsün etkileri 2 ila 3 hafta içerisine düzelmektedir’’ ifadelerini kullandı. Lakin, maymun çiçeği virüsünün Yunanistan’da ortaya çıkması yüzünden tedbirler artırıldı. Özellikle yurt dışından ülkemize giriş yapacak kişilerin sağlık kontrolleri ve testlerine dikkat edilmesine karar verildi.

Maymun Çiçeği virüsü nedir?

Maymun Çiçeği virüsü tıp literatürüne ilk kez 1958 yılında girdi. Maymun kolonilerinde görülen virüsün çiçek hastalığına benzer şekilde vücutta şişliklere ve su toplanmasına neden olduğu belirlendi. 1970 yılında ise maymun çiçeği virüsü ilk kez bir insanda tespit edildi. İnsanlara bulaşma özelliği ortaya çıkan virüsle ilgili tedavi yöntemleri araştırılmaya başlandı. Bölgelere göre farklılık gösterme özelliği taşıyan maymun çiçeği virüsünün en şiddetli hali Batı Afrika’da tespit edildi.

Maymun çiçeği virüsünün belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsünün kuluçka dönemi bulunmaktadır. 5 ila 20 gün arasında değişen kuluçka döneminde farklı semptomlar gösterilebilir. Şiddetli baş ağrısı, ateşlenme, sırt bölgesinde ağrı ve yoğun halsizlik gibi etkileri bulunmaktadır. Ateşlenme ile birlikte deride döküntü başlamaktadır. Deri döküntüsü yüz bölgesinden başlayarak ayak tabanına kadar gitmektedir. Ayrıca, iltihaplanma ve su toplama da görülmektedir. Özellikle çocuklarda rastlanan maymun çiçeği virüsü kaşınma da yapmaktadır

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.