Beklenen Haber Geldi! SGK Çalışanlara Çift Maaş Hakkı Tanıyor! O Kişiler Bu Haktan Faydalanabilecek! İşte Tüm Detaylar...

Beklenen Haber Geldi! SGK Çalışanlara Çift Maaş Hakkı Tanıyor! O Kişiler Bu Haktan Faydalanabilecek! İşte Tüm Detaylar...

SGK birçok kişiye çift maaş hakkı tanıyor ancak milyonlarca kişi bu haktan habersiz. Kaybedilen birinci derece aile yakını veya eş üzerinden ikinci maaş almak mümkün. Peki koşullar neler?

SGK tarafından belirlenen şartlara göre eşi vefat edenler için dul maaşı verilirken, annesini ya da babasını kaybedenlere ise yetim maaşı veriliyor. Emekli maaşı alırken aynı zamanda dul maaşı veya yetim aylığı almak mümkün. 

Peki Çift Maaş Alma Şartları Neler? Hangi Koşullarda Çift Maaş Almak Mümkün?

  • Vefat edenin; eşi, çocukları, anne-babası ölüm aylığından yararlanacak kişiler olarak belirlenmiştir.
  • Sigorta sistemine girmemiş ve aylık bağlanmamış erkek çocukları okumuyorlarsa 18, liseye gidiyorlarsa 20, yüksek öğrenim görüyorlarsa 25 yaşını doldurana kadar yetim aylığı alabilirler.
  • Kız çocuklarında yaş şartı bulunmuyor. Fakat evlendiklerinde veya sigortalı olarak çalıştıklarında yetim aylıkları kesiliyor. İşten ayrıldıklarında veya boşandıklarında ölüm aylığı talep etmeleri halinde tekrar bağlanıyor.
  • Malul çocuklara yetim aylığı bağlanabilmesi için sigortalı işte çalışmamaları veya aylıkları olmaması gerekiyor. Ayrıca Sağlık Kurulu onaylı %60 oranında kayıp yaşadıklarını belgelemeleri gerekiyor.
  • Anne-babaya çocuklarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse olması gerekiyor. Ayrıca kişinin gelirinin asgari ücretin net tutarından az olması gerekiyor. Eğer anne veya baba 65 yaşından büyükse artan hisse şartı ortadan kalkıyor.
  • Dul eşlerin, ölüm aylığı alabilmesi için sadece resmi nikah şartı aranıyor. Şayet kadın sigortalı olarak çalışıyorsa hem ölüm aylığı hem de iş yerinden maaş alma hakkı saklı tutulmuştur.
     

Peki Kimler Bu Durumdan Faydalanabilir?

Dul aylığı daha fazla kadınları ilgilendirse de erkekler de bu maaştan yararlanabilmekte. Örnek verecek olursak; SSK emeklisi bir kadın, BAĞ-KUR emeklisi eşinin ölümü sebebiyle dul maaşı alabilmekte. Bazı durumlarda vatandaşlar iki veya üç maaş alabilme hakkına sahip olabilir. SSK emeklisi olan bir kadın emekli maaşı alırken, BAĞ-KUR emekli maaşı alan ve vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alıyorken, Emekli Sandığı'ndan emekli babası vefat edince de yetim aylığı alabiliyor. Bu durumda vatandaş 3 maaş birden almış oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.