Borcu Olanlara Müjde: Resmi Gazete’de Yayımlandı! KYK, SGK ve Vergi Borçları Nasıl Yapılandırılır? Başvuru Ekranı Açıldı Mı?

Borcu Olanlara Müjde: Resmi Gazete’de Yayımlandı! KYK, SGK ve Vergi Borçları Nasıl Yapılandırılır? Başvuru Ekranı Açıldı Mı?

Milyonlarca insanın beklediği haber nihayet geldi. Vergi borçlarının yapılandırılmasını sağlayacak kanun, meclisten geçerek Resmi Gazete’de yayımlandı. KYK, SGK ve vergi borcu gibi borçları bulunan birçok vatandaş, bu kanun sayesinde borçlarını daha rahat ödeyebilecek. E-devlet şifresi ile girilecek olan sistemde borçlar yapılandırılarak 18 taksitte ödeme imkanı sunulacak. Ayrıca ödemeler 2 ayda bir olacak şekilde 36 ay vadede gerçekleştirilecek. Peki, herkesin merakla beklediği borç yapılandırma sistemi ek

KYK borcundan idari para cezalarına, hazine alacaklarından SGK borçlarına kadar borcu bulunan milyonlarca vatandaş, meclisten geçen yapılandırma kanunun uygulamaya geçmesini bekliyordu. Resmi Gazete’de yayımlanan kanun çerçevesinde başvuruların nasıl yapılacağı, hangi borçların bu kapsama girdiği ise merak konusu. İnternet üzerinden yapılacak olan başvurular için borç yapılandırması yapılacak sisteme e-devlet şifresi ile girilecek.

Hangi Borçlar Yapılandırma Kapsamında?

Pandemi sürecinin de etkisiyle ekonomik olarak zor günler geçiren vatandaşlar, borçlarını ödemenin yollarını arıyordu. Meclisten geçen borç yapılandırma kanunuyla KDV, ÖTV, idari para cezaları, KYK geri ödemeleri gibi borcu bulunan vatandaşların borçları yapılandırılacak. Tarım Kredi Kooperatifleri borçları ve orman köylülerinin kredi borçları da yapılandırılacak borçlar arasında yer alıyor. Hangi borçların yapılandırılacağına dair ayrıntılı bilgi ise kanunda şu şekilde yer alıyor: 

Vergi yapılandırması, gelir, kurumlar, katma değer vergisi, özel tüketim, motorlu taşıtlar, gümrük vergileri, emlak, çevre temizlik vergileriyle ceza ve gecikme faizlerini de kapsayacak. Faiz ödeme şartlarına göre yapılandırmaya eklenecek. Öğrenim kredisi borçları, kamunun kira alacakları ile TOBB-TESK-Barolar Birliği aidatları da yapılandırılabilecek.

18 Taksitle 36 Ay Vadede Ödeme Yapılacak

Borcu olan milyonlarca vatandaşa rahat bir nefes aldıracak kanun ile 500 milyar lira tutarında borç yapılandırılmış olacak. Yapılandırılan kamu borçları sayesinde vatandaşa uygun ödeme koşulları sunulacak. Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar, 18 taksitte ödenecek. Ödeme planına göre 2 ayda bir yapılan ödemeler, toplamda 36 ay vadeye yayılmış olacak. Böylece kamuya borcu bulunan vatandaşlar, borçlarını daha rahat koşullarda ödeyebilecek.

Borç Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

7256 sayılı kanun çerçevesinde kamuya borcu olan vatandaşların borçları yapılandırılacak. Bu kapsamda borçlarını yapılandırmak isteyenler, internet üzerinden rahatça başvuru yapabilecek. Ayrıca vergi dairelerine giderek de borç yapılandırmasını yapmak mümkün olacak. 

İnternet üzerinden borç yapılandırma başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar, buradan ( https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp?token=d1078f5e3dc646b78d5d4e5842f21e97feb48d366bc7617458b6679dec12675154a01fccc42292bb04d926bc259dbc75e39dd8e202535fd70a7098396c74a6f7 ) e-devlet şifreleri ile giriş yaparak başvurularını gerçekleştirebilecekler. Hangi borcu ödemek istiyorlarsa onu seçerek borç yapılandırma sürecini başlatabilecekler.

İşverene İstihdam Desteği

Resmi Gazete’de de yayımlanan kanun çerçevesinde borçların yapılandırılmasının yanı sıra işverenlere dair önemli düzenlemeler de bulunuyor. Bu kapsamda, gelir vergisi stopaj teşviki, işveren prim desteği, prim teşviki ile damga vergisi desteğinin süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılacak. Yine Cumhurbaşkanı kararıyla kısa çalışma ödeneği de 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı.

Yapılan düzenlemede işverenlere nakdi ücret desteği de bulunuyor. 7256 sayılı kanun kapsamında yapılan düzenlemeye göre, 1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 tarihleri arasında işten çıkarılmış olan veya kayıt dışı çalışan kişilere istihdam olanağı sunan işverenlere nakdi destek verilecek. Ayrıca bunlara ek olarak ilave istihdam sağlanması durumunda da yine aynı destek işverenlere verilecek.

Altın ve Dövizden Vergi Alınmayacak

7256 sayılı kanun kapsamında başka vergi düzenlemeleri de yer alıyor. Yurtdışından getirilmiş olan altın ve döviz için vergi alınıyordu. O vergiler varlık barışı kapsamında artık alınmayacak. Ayrıca konaklama vergisinin yürürlüğe girme tarihi de ertelenerek 1 Ocak 2022 tarihine çekildi. Pandemiyle mücadele kapsamında cezaevlerinde mahkumlara da belirli kısıtlamalar getirilmişti. Bu kapsamda mahkumların izin sürelerinin uzatma sayısı 3 olarak belirlenmişti. Bu sayı da son olarak 7’ye çıkarıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.