Çalışan çalışmayan milyonlarca kişiye sosyal yardımlar yapılıyor..! İşte SGK ve İŞKUR'dan verilen o destekler

Çalışan çalışmayan milyonlarca kişiye sosyal yardımlar yapılıyor..! İşte SGK ve İŞKUR'dan verilen o destekler

Almak ve hak kazanmak için pek çok kişinin başvurduğu ancak pek çok kişinin almayı unuttuğu ödeme ve destek bulunuyor. Destek ödemesi vatandaşlar tarafından alınmadığı için vatandaşların parası SGK'da kalıyor. Vatandaşların hakkı olmasına rağmen unutulan 11 ödemeye ilişkin ayrıntılar haberimizde…

Devlet tarafından verilen destekler ve yardımlar bilinmiyor. Devletin sağlamış olduğu destek ve yardımlar SGK'da yüklü miktarda kalıyor ve çalışan, çalışmayan, yeni doğmuş, yaşlı, bakıma muhtaç, hasta gibi çeşitli durumu bulunan vatandaşlar desteklerden yararlanamıyorlar. İşte Son dakika haberi ve konuya ilişkin detaylar…

SGK çalışma hayatında olan ya da daha önceden emekli olmuş vatandaşlara bazen avantajlar sağlıyor. Ancak bazı vatandaşlar SGK'dan sağlanan bu ödemeleri bilmiyor yada unutuyor. SGK milyonlarca lira parayı vatandaşların banka hesabına yatırdı. Geçtiğimiz aylarda açıklanan raporla gerçek ortaya çıktı. Bu duruma göre banka hesaplarına yatırılan ancak vatandaş tarafından çekilmediği için geri gönderilen yardım miktarı 99 milyon kadar oldu. Peki, SGK'nın vatandaşlara sağlamış olduğu destek ödemesi neler? SGK tarafından ödenen ve vatandaşların bilmedikleri o önemli yardımlar ne kadar?

SGK’dan Alınması Gereken Destekler

Devlet tarafından vatandaşa pek çok maddi yardım sağlanıyor. Çalışan, yeni doğmuş, çalışmayan, bakıma muhtaç, yaşlı ve hasta gibi çeşitli durumlarda olan vatandaşlar için sağlanan destekler vatandaşların mağduriyetlerini gideriyor.

Talep edilen desteklerin bazıları vatandaşlardan hiçbir koşul talep edilmeden yatırılıyor. Mevzuatta yer alan şartların sağlanması gerekiyor ve işte bu destekler ve desteklerin detayları...

Çalışan çalışmayan milyonlarca kişiye sosyal yardımlar yapılıyor..! İşte SGK ve İŞKUR'dan verilen o destekler

1.Yolluk yardımı

Sigortalılar tıbbî zorunluluklar da yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevk edildikleri takdirde SGK bu tür kişilere yolluk ödemesi yapıyor. Ödeme PTT aracılığı ile gerçekleşiyor ve bunun için öncelikle SGK İl müdürlüklerine başvuru yapmak ve Sosyal Güvenlik Merkez’lerine müracaat gerekmektedir.

2. Cenaze yardımı ödemesi

Sigortalı olarak çalışan bir birey vefat ettiğinde ailesine ve yakınlarına cenaze masraflarını karşılayacak yardım ödemesi yapılıyor. Ödeme 801 TL olarak yapılıyor ve kişinin eşi ve çocuklarına ulaştırılıyor. Vefat eden kişinin eşi ve çocuğu yoksa ödeme anne ve babasına ulaştırılıyor.

3. Emekliliğe nakit avans

SGK emekli olma hazırlığı içinde olan vatandaşlara nakit avans yardımı sağlıyor. Faizsiz kredi olarak da bilinen nakit avans başvurusu değerlendirme süresi uzamış olan emeklilere yapılmaktadır. Emekli olacak kişinin maaşının 3 katı oranında yapılan avans ödemeleri maaş bağlandığında taksitle kesilir.

4. İş görememezlik maaşı

Sigortalı olan kişi hastalanıp meslek hastalığına yakalandığında ya da iş kazası geçirdiğinde iş göremezlik ödemesi alabilir. Hastaneden alınacak olan sağlık raporu ile çalışanın maaşına göre belirlenir. İstirahat parası olarak bilinen bu ödemeler SGK'ya başvuru sonrası yapılır ve e-devlet üzerinden kontrol edilebilir ya da PTT’ye yatırılır.

Çalışan çalışmayan milyonlarca kişiye sosyal yardımlar yapılıyor..! İşte SGK ve İŞKUR'dan verilen o destekler

5. Çeyiz parası ödemesi

SGK ödemelerinden biri olan çeyiz parası ödemesi en çok unutulan ödemelerdir. Anne ya da babasını kaybetmiş olan yetim maaşı alan genç kızlar bu ödemeden yararlanır. Yetim maaşı alan ve evlenmeye karar veren genç kızların yetim maaşları kesilir. Ancak devlet yetim maaşı kesilen kızlara çeyiz parası öder. Yetim maaşının 24 katı kadar olan bu ödemeler 24.000 TL’ye kadar yatabilir. Başvuru SGK'ya yapılır ve geçmişe dönük 5 yıllık süreç için de geriye dönük ödeme başvurusu yapılabilir.

6. Süt parası ödemesi

Yeni doğum yapan annelere devlet tarafından süt parası ödemesi yapılıyor. Çocuk sayısına göre değişen bu ödeme çocuk sayısı arttıkça artıyor. Buna göre Mayıs 2015'ten sonra doğan ilk çocuklara 300 TL, ikinci çocuğa 400 TL ve 3 çocuğa 600 TL ödeme yapılır.

7. Doğum izni yardımı

Çalışan anne adaylarına doğum izni yardımı yapılıyor. Doğumdan önce ve sonra ki dönemi kapsayan izinli dönemde para kazanamayan anneler 4.425 liraya kadar ödeme alıyor. Bu ödeme çalışan annenin önceden almış olduğu maaşa göre değişiyor ve PTT ya da Ziraat Bankası aracılığı ile ödeme yapılıyor.

8. Emzirme parası ödemesi

Anne ya da babadan birinin Bağ-Kur'lu veya sigortalı olması ile en az 120 günlük primin yatmış olması halinde SGK tarafından emzirme ödeneği alınıyor. Emzirme ödeneği için SGK İl Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru gerçekleştirilebilir.

9. Toplu ödeme

Emekli olmak için prim yatırmış fakat çeşitli sebeplerle emekli olamamış vatandaşlar için para ödemesi gerçekleştiriliyor. Erkeklerde 25 kadınlarda 20 yıl şartı aranan ödemeler için başvuru yapılıyor.

10. Kreş ödemesi

Annelere sağlanan diğer büyük destek de kreş ödemesidir. 2 ve 5 yaş arası çocukları olan annelere belirli oranda kreş desteği veriliyor. Devlet tarafından kreş desteği ailelere ek bir destek olarak veriliyor. Yani ailelere direk ödenen bir destek olmamakla birlikte kreş desteği işveren tarafından gündüz bakımevi için çalışanın ücretine ilave olarak yapılan ödemedir. Gelir vergisinden istisna edilen bu ödeme 1.015 TL seviyesinde olabiliyor.

11. Bakım parası

Kadınların çalışması ve sosyal hayatımıza dahil olması adına gerçekleştirilen proje ile 2 ve 5 yaşında çocuğu olan annelere bakım parası veriliyor. Bakım parası annelere çocuklarını kreş eğitimine dahil edebilmeleri için sağlanıyor. Bunun için ilk koşul 2-5 yaşları arasında olan çocukların kreşe ve gündüz bakım evine devam etmesi şartı aranıyor. Bu süreçte annelere her ay 400 TL bakım parası ödeniyor ve bakım parası desteğinden yararlanabilecek annelerin sigorta primlerinin ödenmesi şartı yer alıyor. 2-5 yaşındaki çocuklara kreşe gitmeleri için verilen destek SGK tarafından bakım parası olarak ödenmekte ve bazı bireyler tarafından unutulduğu için kuruma geri dönmektedir.

12. Kısa çalışma ödeneği

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. 

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.

13- İŞKUR günlük 20-100 TL destek

Çalışmayanlar için ise, işkur'dan aktif iş gücüne katılım eğitimlerine katılarak hem düzenli bir işiniz hem de işsiz olarak geçirdiğiniz aldığınız eğitim sürecinde İŞKUR sizlere günlük 20-100 TL destekte bulunuyor.

"Düzenlenen faaliyetlere katılanlardan herhangi bir ad altında, herhangi bir ücret ya da katkı alınmamaktadır. Faaliyetlere ilişkin tüm giderler İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca faaliyetlerden yararlananlara eğitim ya da katılım süresince yol yemek gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla ödemeler (günlük 20-100 TL) yapılmaktadır. Toplum Yararına Programlarda ise bu ödemeler asgari ücret düzeyinde olmaktadır." Bu linkten detayları öğrenebilirsiniz https://www.iskur.gov.tr/is-arayan/aktif-isgucu-programlari/

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.