Emekli maaşı nasıl hesaplanır? 4A, 4B, 4C, SGK, Bağkur, Emekli Sandığı Memur ve İşçi emekli olacaklar dikkat..!

Emekli maaşı nasıl hesaplanır? 4A, 4B, 4C, SGK, Bağkur, Emekli Sandığı Memur ve İşçi emekli olacaklar dikkat..!

​​​​​​​Hayalini kurduğunuz emeklilik için geleceğinizi planlamamız gerekiyor. Geleceğinizi planlarken emekli olduğunuzda ne kadar maaş alabileceğiniz de hayat standardınızın seviyesini belirlemek adına önemli olacaktır. Kaynak: Emekli maaşı nasıl hesaplanır? 4A, 4B, 4C, SGK, Bağkur, Emekli Sandığı Memur ve İşçi emekli olacaklar dikkat..!

Hayalini kurduğunuz emeklilik için geleceğinizi planlamamız gerekiyor. Geleceğinizi planlarken emekli olduğunuzda ne kadar maaş alabileceğiniz de hayat standardınızın seviyesini belirlemek adına önemli olacaktır. Çalışma hayatını sonlandıran bireyler ne zaman emekli olurum sorusunu bırakıp artık ne kadar emekli maaşı alabilecekleri konusunda araştırma yapmaktalar. Pek çok emekli maaşına yapılacak zam miktarını da bilmek ve konuya hakim olmak istiyor. Bu konuda detaylı araştırma yaptığımızda her çalışan kendi statüsüne göre emekli maaşı hesaplanması gerektiğini ve hesaplamanın kolay yöntemlerini öğrenmeyi istiyor. Bugün pek çok alanda oluşturulmuş olan hesaplama araçları kredi hesaplamadan tutun prim hesaplama, emeklilik hesaplama ve emekli maaşı hesaplama gibi pek çok alanda sizlere detaylı bilgi sağlıyor ve hesaplama yapabiliyor.

Emekli Maaşı Yasası

5510 sayılı emeklilik kararı ile ilgili yasa üzerinden düzenlemeler yapılmaktadır. Emeklilik statülerinin önemli ölçüde tek bir noktada toplanmış olması SGK ile mümkün hale geldi.

SGK Çalışan Durumuna Göre Emeklilik Hesaplaması

4 A statüsünde olanlar için emekli aylığı hesaplaması için 3600 prim günü talep edilmektedir. Ayrıca vergi levhalı statüsünde çalışanlara da SGK 4B emekli aylığı hesaplama aracı kullanılabilir ve 4-C statüsünde çalışanlar için SGK 4C emekli aylığı hesaplama aracı kullanılarak verilen bilgiler doğrultusunda tüm kriterlere dikkat edilerek hesaplama işlemi gerçekleştirilir. Sicil numaranızı bilmiyorsanız e-devlet üzerinden hizmet dökümü alarak sicil numaranızı öğrenebilirsiniz. Emekli maaşı ile ilgili en sık karşılaşılan sorulardan bir tanesi de emekli maaşına haciz gelebilir mi sorusudur. Bu konuda aklınıza takılan sorular için haberimizi detaylı inceleyebilirsiniz.

Emekli maaşı nasıl hesaplanır? 4A, 4B, 4C, SGK, Bağkur, Emekli Sandığı Memur ve İşçi emekli olacaklar dikkat..!

Emeklilik Yaş Ve Prim Hesaplama

01.05.2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olanlar emeklilik yaşını belirleyen ana öge sigorta başlangıç tarihi olacaktır. 05.05.2008 tarihinden sonra sigorta başlangıcı yapanlar için emeklilik belirleyici temel etken prim gün sayısı ve prim gün sayısının hangi tarihte dolduğudur.

Emekli Maaşı Hesabında Robot Kullanım

Emekli maaşını hesaplayabilmek için yıl ve enflasyon gelişim hızı göz önünde tutulur. Yıllık primler üzerinden emeklilik hesaplama ayrı ayrı gerçekleştirilir. Hesaplama özel robot sayfaları kullanılarak yapılabileceği gibi SGK'nın emekli maaş hesaplaması için özel olarak kurmuş olduğu sistem üzerinden de bilgi alabilirsiniz. Adım adım hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

Emekli maaşı hesaplaması kişinin her yıl ödemiş olduğu prim ve ödenmiş olan tutarın güncelleme katsayısı ile yenilenerek yapılması mümkün olur. Ortalama aylık gelir ve aylık bağlama oranı ile çarpılmasından oluşan formül ile hesaplama gerçekleştirilir. Ayrıca Ocak 2000 ve Ekim 2008 tarihleri arasında güncelleme katsayısı büyüme hızının tamamı dikkate alınarak gerçekleştirilir. Ekim 2008'den sonra yapılacak hesaplamalar için ise büyüme hızının yüzde otuzu güncelleme katsayısı göz önünde bulundurularak emekli maaşına daha az oranda katılmasına sebep olunur.

Güncelleme Katsayısı Ne Demek?

Emekli maaşlarında aralık ayı baz alınarak TUİK tarafından en son temel yıllı tüketici fiyatları genel indeksin den değişim oranının %100’ü ile sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişme hızının yüzde otuzu alınır. Toplamı üzerine bir tam sayısı eklenerek oluşan değer güncelleme katsayısı olur.

SGK Prim Hesaplama Gün Sayısı Ne Demek?

SGK prim hesaplaması yapılırken her ay 30 gün, her yıl 360 gün üzerinden hesaplanır. 7.200 prim günü doldurmak için 20 yıl gerekir. 9000 prim günü ise 25 yıla denk gelir.

Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

Emekli maaşı hesaplaması nasıl yapılır konu ile ilgili araştırma yapabilirsiniz. Çalışan statüsü ile üç döneme ayrılan SGK prim ödemeleri göz önünde tutularak emekli maaşı hesaplaması yapılır. 4A işçileri, 4B vergi levhalı bağ-kur'luları, 4C memurları oluşturur. SGK prim ödeme tarihlerinde 2000 öncesi, 2000 Ocak ile 2008 Ekim arası, 2008 Ekim’den sonrası olarak göz önünde bulundurulur.

Emekli maaşı nasıl hesaplanır? 4A, 4B, 4C, SGK, Bağkur, Emekli Sandığı Memur ve İşçi emekli olacaklar dikkat..!

Emekli Maaşı Sorgulama

Emekli maaşı sorgulamak için e-devlet şifresi gerekmektedir. Eğer, e-devlet şifreniz bulunmuyorsa PTT vasıtasıyla şifre edinebilirsiniz. Yapacak olduğunuz işlem sonrasında arama bölümüne bağlı olduğunuz çalışan statünüzü emekli aylık bilgisini yazarak en kestirme şekilde sorgulama ekranına gidebilirsiniz. Böylece aylık bilgi bölümüne tıklayarak açılan ekran üzerinde emekli maaş bilginizin tüm detayları ile görüntüleme sayısı elde edebilirsiniz. Ayrıca bu yöntemler aylık kesintileri de görmenizi mümkün kılacaktır.

SGK resmi internet sitesine giriş yaptıktan sonra “sorgula” butonuna tıklamak gerekir ve buradan karşınıza çıkan;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası
  • SSK sicil numarası
  • Nüfus
  • İl
  • Baba adı
  • Doğum tarihi bilgileri çıkmaktadır. Bu bilgileri alana eksiksiz doldurmak gerekir.

4B emekli maaşı hesaplama işlemi

4B diğer adıyla Bağ-Kur Sosyal Güvenlik statüsüne mensup olanlar emekli maaş hesaplama işleminizi Online olarak e-devlet sisteminden gerçekleştirebilirsiniz. 4B için ne kadar emekli harcırahı alacağınızı merak ediyorsanız e-devlet sorgulaması için gerekli adımları izlemeniz gerekir. Bu adımlar şöyle;

Sorgulama ve hesaplama adımı için öncelikle 4B aylık hesaplama aracı girişi yapmalısınız. Sayfayı girerken “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıkladığınız takdirde “e-devlet kimlik doğrulama” adımına ilerleyeceksiniz. Kimlik doğrulama işleminin ardından “mobil imza ve kimlik doğrulama” ve “elektronik imza ile kimlik doğrulama” alanlarını tamamlayabilirsiniz. Böylece bilgilendirme metni karşınıza çıkacaktır. Sistemde kayıtlı olan 4B bilgilerinize göre hesaplama yapılacağı ve hesaplamanın yaklaşık olarak tamamlanabileceği bilgisi yer almaktadır. Yazının biraz altında “Kurumu” yazan bir kısım ortaya çıkar ve “esnaf” ya da “tarım” yazan seçenekleri tercih ederek sorgulama butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Emekli maaşınızın ne kadar alacağı ile ilgili sorgulama otomatik olarak yapılır ve görüntülenir.

4C Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

4C emekli maaşı hesaplama işlemi e-devlet üzerinden rahatlıkla gerçekleştiriliyor. Kamu çalışanları emekli maaşı sorgulamalarında tüm detaylı bilgileri yazarak emekli maaşınızın ne kadar olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Bunun için gerekli adımlar şöyle söylenebilir. Öncelikle ikramiye maaşı hesaplama aracına giriş yaparak açılan ekranda bilgilerinizin girişini yapmalısınız. Bu bilgiler arasında makam, görev tazminatı göstergesi, temsil ek gösterge, derece, kademe, hizmet ayı, hizmet yılı, kıdem yılı, ikramiye yılı, kademeli tazminat, ek gösterge, aylık tarihi, pay payda şeklinde bütün bilgiler yer alıyor. Bu bilgileri doğrulayarak “hesapla” butonuna tıklayarak hesaplamanızı yapabilirsiniz.

Emekli Maaşı Nasıl Yükseltilir?

Emekli maaşı SGK primi temel alınarak hesaplanır. Emekli maaşını artırmak için en garanti yol prim ödemesini yüksek yapmaktır. Bunun dışında ödediğiniz tüm bir primler yıl bazlı olarak değerlendirmeye alındığında uzun zaman yüksek SGK prim ödemesi yapabilir ve emekli maaşınızı da o oranda artırabilirsiniz.

SGK Prim Ödemesi Taban Ve Tavan Ücretleri

  • 2020 yılı alt sınır 2.943 TL üst sınır 22.072,50 TL
  • 2019 yılı taban ücret 2.8,40 TL üst sınır 10980 800 TL 2018 yılı alt sınırı 20 29,50 TL üst sınır 15.2 120 1,40 TL 2017 yılı 1.777,50 TL üst sınır 13.331,40 TL 2016 yılan alt sınır 1.6 147, çift 0 TL üst sınır 10.705,50 TL

Genel olarak emekli maaşı hesaplaması yapılırken kurtlar yapıyor prim alt taban brüt asgari ücrettir ve tavan tutarı brüt asgari ücretin 2017 yılından önce 6.5 katı 2017 yılı sonrasında ise 7.5 katının çarpımı olarak hesaplanmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.