Milyonlarca Emeklinin Beklediği Haber Geldi: 350 TL Zam Yapılacak! 2000 Yılı Sonrasında Emekli Olan Vatandaşlar İçin İntibak Düzenlemesi Yapılıyor.

Milyonlarca Emeklinin Beklediği Haber Geldi: 350 TL Zam Yapılacak! 2000 Yılı Sonrasında Emekli Olan Vatandaşlar İçin İntibak Düzenlemesi Yapılıyor.

2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlar için intibak düzenlemesi yapılması bekleniyordu. Son dönemde Emekliler Derneği’nin de talepleri doğrultusunda sıkça tartışılan bir konu haline geldi. 5 milyon emeklinin yakından takip ettiği konuda nihayet gelişme kaydedildi. İşte 2021 yılında hayata geçirilmesi beklenen intibak düzenlemesi ile ilgili tüm gelişmeler…

Türkiye’de emekli olan vatandaşlar arasında 2000 yılından önce ve sonra olmak üzere bazı farklar bulunuyor. 2000 yılından önce emekli olanlar farklı bir ödeme sistemine tabi tutulurken sonrasında bu durum karma sisteme çevrildi. Sistemin değişmesi ile de maaşlar arasında bazı dengesizlikler oluştu. İntibak düzenlemesi ile bu durumun düzeltilmesi planlanıyor. 

5 milyon emekli vatandaşın yakından takip ettiği intibak yasası sayesinde maaşlar arasındaki dengesizlik giderilecek. Aynı kadro ve unvana sahip kişilerin, yalnızca kurum farklılıklarından dolayı farklı emekli maaşı almasına karşı çıkılıyor. Yapılacak düzenleme ile 2000 yılı sonrasında emekli olan kişilerin maaşlarına gerektiği ölçüde fark ödenecek. Emekliler hem yeni yılın ilk ayında alacakları zamlı maaşı bekliyor hem de intibak düzenlemesinden gelecek haber ile maaş farklarının kapanmasını takip ediyor.

50 İle 350 TL Arasında Zam Uygulaması Yapılacak

İntibak düzenlemesi ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak Memur-Sen tarafından yapılan görüşmeler kapsamında memur emeklilerine yönelik de intibak düzenlemesi talepleri iletiliyor. Türkiye Emekliler Derneği’nin yapacağı düzenleme ile farklı kurumlarda aynı unvan kadrolar çalışarak emekli olmuş kişilerin arasındaki maaş farkı giderilecek. 5 milyon emekli vatandaşın mağduriyeti de böylece son bulmuş olacak. İntibak yasasının yürürlüğe konması ile 50 ila 350 TL arasında maaşlara fark ödenmesi bekleniyor. Böylelikle 2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşların düşük maaş alması sorunu giderilerek maaşlar dengelenmiş olacak.

Emekliye Her Ay En Az 2334 TL Ödeme Yapılacak

Yapılması planlanan düzenleme ile emekli maaşları asgari ücretle de dengelenebilecek. Bu durumda emeklinin alacağı en düşük maaş oranı ek ödemelerin de hesaplanması ile 2334 TL olacak. İntibak düzenlemesi ile 2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşlar, en fazla 350 TL maaş farklı alabilecek. Ek ödeme oralarında değişiklikler olması halinde net maaşın yüzde 8 ila 10’u arasında ödeme alacaklar. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaşlarındaki bu değişiklik ile 380 TL’ye kadar fazladan ödeme alınmış olacak. 

İntibak Yasası Nedir?

Türkiye’de 2000 yılı ve sonrasında emekli olan vatandaşlar için karma sistem adında bir uygulama bulunuyor. Bu yıllar öncesinde ise emekli olan vatandaşların maaşı farklı şekilde hesaplanırken 2000 yılı sonrasında karma sisteme geçildi. Bu durum sebebiyle de aynı kadro ve unvandan emekli olan vatandaşlar, kurum farklılıkları nedeniyle farklı maaş almaya başladılar. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yıl sonuna kadar tamamlanması beklenen çalışmalardan henüz bir haber gelmedi. Ancak yapılması planlanan intibak düzenlemesi ile bu maaş dengesizliğinin giderilmesi planlanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum