Koşmanın insan sağlığına faydaları neler? Spor yapmak nelere iyi geliyor

Koşmanın insan sağlığına faydaları neler? Spor yapmak nelere iyi geliyor

Koşmanın bilinen ilk faydaları arasında kalp hastalığı riskini azaltmak yer alıyor. Egzersiz, sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzının önemli bir bileşenidir.

İlk bakışta yoğun programlarımıza uyum sağlamak zor olabilir, ancak koşmanın çabaya değer kılan birçok faydası vardır. Egzersizin çeşitli fizyolojik süreçler üzerinde çeşitli etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Bunlar, kalp ve akciğerlerdeki iyileştirmeleri içerir ve ana faydaları kolesterol ve kan basıncının azalması ve ayrıca oksijen alımının artmasıdır.

Hem dayanıklılık hem de kuvvet egzersizi sırasında ortaya çıkan nörolojik faydalar da vardır. Beynimizdeki nöronlar, daha iyi hafıza, dikkat süresi ve konsantrasyona işaret eden kanıtlarla birlikte daha güçlü hale gelir. Düzenli egzersiz ayrıca kasları, kemikleri ve diğer bağ dokularını iyi durumda tutar.

kosmanin-faydalari.jpg

Egzersizin ayrıca bağışıklık sistemini iyileştirdiği gösterilmiştir. Egzersiz, beyaz kan hücrelerinin aktivitesini artırabilir, lenfovasküler fonksiyonu artırabilir ve vücuttaki inflamatuar kimyasalların üretimini azaltabilir. Ayrıca, soğuk algınlığı ve grip gibi şeyler de dahil olmak üzere enfeksiyona karşı direnci arttırır.

Ancak insanların koşmaktan elde ettikleri faydalar kardiyovasküler sistemle sınırlı değildir. Zihin ve beden arasında güçlü bir ilişki vardır ve egzersiz zihinsel sağlığı geliştirmede de rol oynar.

Koşmanın Konsantrasyon ve Hafıza için Yararı

Koşmak, konsantrasyonumuzu ve hafızamızı geliştirmenin etkili bir yoludur. Bu, sınıfta daha net bir şekilde odaklanmanızı sağladığından, sınav gibi testlerdeki performansınızı gerçekten artırabilecek birkaç aktiviteden biridir. İyileştirilmiş konsantrasyon, okulda veya üniversitede daha iyi notlar alınmasını sağlayabilir, ancak işte veya kitapları dengelemek gibi günlük görevler için de uygulanabilir. Daha iyi konsantre olabilmek, şüphesiz sosyal hayatınıza, kendinizle ve başkalarıyla olan ilişkinize de olumlu etki yapacaktır. Zor durumlarda daha iyi odaklanmanızı sağlayarak hayatı kolaylaştırabilir.

Herkesin stres durumlarıyla en iyi nasıl başa çıkacaklarını öğrenmesi önemlidir. Koşma ile birçok insan, kendilerini neyin rahat ve motive ettiğini öğrenmekten faydalanır. Belirli durumlara olumlu bir şekilde tepki vermezseniz, koşmanın bedeninizi ve zihninizi rahatlatmaya yardımcı olabileceğini görebilirsiniz. Zihninizi temizlemenize ve rahatlamış hissetmenize yardımcı olabilir, ayrıca size bir enerji artışı sağlayabilir.

Çalışmalar, koşmanın kafein veya sakinleştirici tüketmekle aynı "yüksek" etkiyi üreten endorfin ürettiğini göstermiştir. Bu endorfinlerin güçlü anti-depresan etkileri vardır ve ayrıca sevinç ve öfori duygularıyla da bağlantılıdırlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.