Anne Ve Babalara Dikkat Eksikliği Uyarısı

Psikolog Nazlı Sena Kadem, son zamanlarda artan dikkat eksikliği konusunda ebeveynlere uyarılarda bulundu. Dikkat eksikliği, bireyin dikkatini sürdürememesi, çabucak dağılıp gitmesi, dış uyaranlara karşı artan hassasiyet ve görevleri sürdürmede güçlük yaşaması ile karakterizedir” diyen Özel Ata Sağlık Hastanesinde görevli Kadem, “Dikkat eksikliği; çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde görülür. Genetik yatkınlıkla birlikte çevresel faktörlerin de etkisiyle [...]

Psikolog Nazlı Sena Kadem, son zamanlarda artan dikkat eksikliği konusunda ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Dikkat eksikliği, bireyin dikkatini sürdürememesi, çabucak dağılıp gitmesi, dış uyaranlara karşı artan hassasiyet ve görevleri sürdürmede güçlük yaşaması ile karakterizedir” diyen Özel Ata Sağlık Hastanesinde görevli Kadem, “Dikkat eksikliği; çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde görülür. Genetik yatkınlıkla birlikte çevresel faktörlerin de etkisiyle gelişir. Sıklıkla çocuklukta başlar. Ailede benzer öyküsü bulunan bireyler varsa risk artar. Erkek çocuklarda daha sık gözlemlenir. Dikkat eksikliği erkek çocuklarda genellikle hiperaktivite ile birlikte görülür. Bu da daha kolay fark edilmesini sağlar. Fakat genellikle kız çocuklarında durum daha farklıdır. Kızlarda sıklıkla içe dönük, sessiz dalgınlık biçiminde kendini gösterir. Bu nedenle tanı almaları genellikle daha geç olur” diye konuştu.

Sınav Maratonunda Dikkat Eksikliği: Göz Ardı Edilmemeli

Kadem sözlerini şöyle sürdürdü, “Dikkat eksikliği gizli bir başarı engelidir. Çocukların ders çalışırken odaklanamamalarına, ödevlerini tamamlayamamalarına, sınav esnasında dağılmalarına ve zaman kontrolü yapamamalarına neden olur. Tüm bunlar da öğrencinin var olan potansiyelini ortaya koyamamasına, sınava yönelik daha fazla kaygı duymasına neden olarak motivasyonunu düşürür.

Ebeveynler Ne Yapmalı?

Dikkat eksikliği genellikle akademik başarının düşmesi ile fark edilir. Fakat belirtiler genellikle evde de kendisini gösterir.
Eğer çocuk:
• Ders çalışırken veya dinlerken çabuk sıkılıyorsa,
• Anlatılanları kolayca unutuyorsa,
• Sık sık eşyalarını kaybediyorsa,
• Dağınık çalışıyor ve ödevleri tamamlayamıyorsa dikkat eksikliğinin değerlendirilmesi için bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Erken Tanı Neden Önemli?

Dikkat eksikliği geç fark edildiğinde; çocuğun sadece akademik başarısı değil, özgüveni, sosyal ilişkileri ve duygusal gelişimi de olumsuz etkilenebilir. Erken tanı ile doğru destek sayesinde çocuklar var olan potansiyellerini çok daha kolay ve sağlıklı şekilde ortaya koyabilirler.

MOXO Dikkat Performans Testi

“MOXO dikkat performans testi; çocuğunuzun dikkat, odaklanma, dürtü kontrolü ve tepki süresi gibi becerilerini ölçen bilimsel bir değerlendirme aracıdır” diyen Kadem, “Üstelik MOXO’nun bir özelliği daha var, Gerçek yaşamda olduğu gibi, test sırasında çocuğun dikkatini dağıtabilecek görsel ve işitsel çeldiriciler kullanılır. Yani, çocuğunuz sadece dikkatini değil, dikkatini koruma becerisini de bu testte gösterir.” “Test sonuçları, bir uzman değerlendirmesiyle birlikte; çocuğunuzun hangi alanlarda desteğe ihtiyaç duyduğunu daha iyi anlamamıza yardımcı olur.” “Artık [Hastane Adı]’nda MOXO Testi uygulanmaktadır” dedi.

BSH

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Karın Şişliği Nasıl Geçer?
Memorial Sağlık Grubu’nun 12. Hastanesi Bodrum’da Açılıyor
Vücudunuza Kene Yapışmışsa Zarar Vermeyin!
Alzheimer’a Umut Olacak Keşif!
Memura Refah Payı Elzem Hale Geldi