NASA asteroid savunma konseptini test etmek için ilk uzay aracını fırlattı

NASA asteroid savunma konseptini test etmek için ilk uzay aracını fırlattı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı, Dünya’ya çarpma riski olan asteroidleri itme yöntemiyle yörüngelerini değiştirecek teknolojiyi test etmek için geliştirilen uzay aracını başarıyla fırlattı

NASA'nın Dünya'yı ileride yaşanacak bir felaketten korumak amacıyla geliştirdiği Çifte Asteroid Yeniden Yönlendirme Testi (DART), Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya gönderildi.

330 milyon dolarlık projeyle gerçekleştirilen ve SpaceX'in "Falcon 9" roketiyle fırlatılan uzay sondası DART'ın görevi, Dünya yörüngesine yakın hareket eden bir asteroide kasıtlı çarparak dönüş hızını ve hareket yönünü değiştirmek.

Her şeyin yolunda gitmesi durumunda DART'ın Eylül 2022'de,160 metre çapındaki Dimorphos isimli asteroide yaklaşık 24 bin kilometre hızla çarpması bekleniyor.

Projeyi yöneten Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarından Nancy Chabot, "Bu çarpma, asteroidi yok etmeyecek. Sadece ona küçük bir dokunuş yapacak." dedi.

Dydmos isimli daha büyük bir asteroidin etrafında 11 saat 55 dakikada dönen Dimorphos'un çarpışma sonunda yavaşlayarak büyük asteroide daha da yakınlaşacağı ve mevcut yörüngesinden 10 dakika uzaklaşacağı kaydedildi.

DART'ın hedefteki asteroide çarpması Dünya'daki bir teleskop aracılığıyla gözlemlenebilecek.

DART'ın asteroid çiftine ulaşması 10 ay sürecek. Çarpışma, Dünya'dan yaklaşık 11 milyon kilometre uzakta gerçekleşecek.

 

Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.