Bu yatırım hatalarının aşısı yok

Bu yatırım hatalarının aşısı yok

- DIŞ HABERLER SERVİSİ Penisilinin keşfinden bu yana en önemli ilacın değeri nedir? Hisse sahipleri için cevap değişebilir.

- DIŞ HABERLER SERVİSİ

Penisilinin keşfinden bu yana en önemli ilacın değeri nedir? Hisse sahipleri için cevap değişebilir. Eğer, korona virüs aşının başarı oranı açıklamasını ilk yapan ilaç şirketi Pfizer’ın hisselerini aldıysanız cevap yüksek bir değer olmayacak. Pfizer’ın hisseleri bu yıl, Pazartesi günü rakip şirket Moderna’nın aşısının etkinliğine yönelik açıklamasından aldığı darbe öncesinde bile düşüşteydi. 

Warren Buffett yine de denemeye devam ediyor. Ünlü yatırımcının şirketi Berkshire Hathaway, son çeyrekte, büyük ilaç şirketleri ve biyoteknoloji isimlerine yönelik birkaç milyar dolarlık yatırım yaptı. Borsalarda yaşanan durumun açıklaması, aşının üreticisinden çok küresel dünyaya fayda sağladığı. Bu durum Pfizer ve Moderna’nın açıkladığı pozitif sonuçların ardından, en büyük kazananlarda da kendini gösterdi. 

Wall Street Journal'ın haberine görei ilaç hisseleri üç finansal engelle karşı karşıya. Aynı zamanda siyasi bir fırtına korkusu da etkisini gösteriyor. 

Citigroup Sağlık Araştırmaları Başkanı Andrew Baum, “kazanan her şeyin sahibi olacak gibi bir dinamik var” dedi. Bu da Pazartesi günü Moderna’nın testlerinin başarılı sonuç verdiğini açıklamasının ardından, Pfizer’ın hisselerindeki satış dalgasını açıklıyor. Pfizer, geçtiğimiz hafta gösterdiği %6’lık düşüşün yarısını kaybederek S&P 500’deki üçüncü büyük kaybeden oldu. İki aşı adayının test sonuçları benzer oranda etkinlik gösterdi ancak Moderna’nın aşısının saklanması ve dağıtımı, soğuk zincire ihtiyacı olmadığı için daha kolay.

Ancak bu bir kazanan olmadığı anlamına gelmiyor. Haberci RNA’nın alışılmadık bir şekilde kullanılması doğrulandı, dolayısıyla Moderna, CureVac ve Pfizer’ın Alman partneri BioNTech’in diğer keşifler yapma ihtimali bulunuyor. Özellikle de kansere karşı. Bu üç şirketin hisseleri de şimdiden yükseliş gösterdi. Bununla birlikte diğer küçük korona virüsle ilişkili biyoteknoloji şirketleri de yükseliş gösterdi ancak BioNTech Pazartesi günü Moderna’nın rekabetiyle düşüşe geçti.

Üstelik, geçtiğimiz hafta şirketin bilimsel yaklaşımının doğru olduğu kanıtlandı ancak yaz aylarında haberci RNA aşılarının başarı ihtimali zayıf görülüyordu. Almanya’nın CureVac isimli şirketinin hisseleri, Ağustos ayında Nasdaq’ta halka arzının ardından beş kat yükseldi. Ancak son dönemdeki yükselişe rağmen, bu seviyelerin oldukça altında. Moderna ise Pazartesi günü Temmuz ayında gördüğü zirveyi aştı. Yine de haberci RNA yaklaşımının doğrulanmış olması, şirketin hisseleri üzerinde yüksek bir etki göstermedi.

Biyoteknolojinin tuhaflığı ana borsa yatırım fonlarını (ETF) da kapsıyor. Ana akım biyoteknoloji endeksleri, piyasa değerleriyle ölçülüyor ve AbbVie ile Amgen isminde iki büyük oyuncunun liderliğinde devam ediyor. İki şirketin de hisseleri S&P 500’ün altında performans gösterdi. ABD’nin en büyük biyoteknoloji borsa yatırım fonu, iShares Nasdaq Biotechnology, yalnızca Nasdaq’ta listelenen hisseleri içeriyor ve dolayısıyla AbbVie’ı kapsamıyor. İkinci büyük fon, SPDR S&P Biotech, her hisseye neredeyse eşit bir şekilde yaklaşıyor ve AbbVie ile Amgen’in etkisini düşürüyor.

Aynı şekilde, aşı konusundaki bu yeni ilginin biyoteknolojiyi yükselteceği ya da büyük ilaç şirketlerine destek olacağı düşüncesiyle yapılan yatırımlar genel olarak başarılı sonuç vermedi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.