
Devlet o kişilere aylık 1200 TL maaş bağlıyor! Hemen kaçırmadan başvuru yapın!
Yine devlet tarafından sunulan ölüm aylığı da ölen kişinin ardından kalana aile bireylerine (eş ya da çocuklara) bağlanan maaşlardır.
Devlet tarafından farklı koşullar altında olan ihtiyaç sahiplerine yönelik sayısız maaş ve yardım maya devam ediyor. Yine devlet tarafından sunulan ölüm aylığı da ölen kişinin ardından kalana aile bireylerine (eş ya da çocuklara) bağlanan maaşlardır. Ancak sigortalı olan kişinin vefat etmesi halinde kendi anne ve babasına ölüm aylığı bağlanması için aranan bazı şartlar bulunuyor. Peki, vefat maaşları nasıl ve kimlere bağlanır? Başvurular nereden yapılır? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…
Anne ve babaya ölüm aylığı bağlanması
Ölüm aylığı genel itibariyle ölen sigortalının varsa eşine ya da çocuklarına devlet tarafından bağlanır. Ancak bazı durumlarda kişinin kendi anne ve babası da ölüm aylığını alabilir. Bu noktada anne ve babanın çalışmıyor olması, hane gelirinin belirlenen tutarın alt çizgisinde olması ve en önemlisi ise 65 yaşını geçmiyor olması aranan başlıca şartlar arasında yer alıyor. Eğer anne ve babalar 65 yaş ve üzeriyse sigortalıdan kalacak olan vefat maaşının maaş pay yüzdesine bakılmaksızın direk eş ya da çocuklara bağlanır.
Vefat maaşı başvuruları nereden ve nasıl yapılır?
Sigortalı yakınları ölen vatandaşlar vefat maaşı hakkında daha ayrıntılı araştırma yapıyor. Genel olarak maaşlerın bağlanması için nereye başvurmak gerektiği ve akabinde başvuruda talep edilen belgeler sıklıkla merak ediliyor. Öncelikle yakını vefat eden anne babalar ya da eş ve çocuklar ilgili başvuruları SGK il merkez müdürlükleri aracılığıyla yapabilirler. Vefat eden vatandaş adına maaş sunulması için ölen kişinin en az 5 yıl çalışmış olması, prim gününün 900 gün ve üzeri olarak bildirilmiş olması gerekiyor. Hak sahiplerinin ya da vefat eden kişinin borçları, borçlanmaları bu noktada hiçbir şekilde dikkate alınmıyor.
Ölüm aylığı nasıl hesaplanır?
Ölüm aylığı için kanunlar gereğince farklı koşullara bakılarak yüzdelik dilimler belirlenmiştir. Genel olarak hesaplanma yapılırken şu yüzdeler dikkate alınıyor;
- Çocuk ve geride kalan dul eşe %50 (kadın)
- Çocuksuz ve çalışmayan dul eşe %75 (kadın)
- Geride kalan bir eşe %60 bir çocuğa %30
- Geride kalan bir eşe %50 2 çocuk için %25’er pay
- Geride kalan tek kız çocuklarına %50
- Yaş sınırı gözetmeksizin dul ya da evli olup da sonradan boşanan kızların her birine %25
- Vefat eden kişinin çalışmayan ve yaşlılık aylığı olmayıp da 65 yaşın altında olanlara %25
Oranında vefat aylığı bağlanır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.