Memur, işçi ve emeklileri yakından ilgilendiriyor! Dikkat Yüzde 32 oranında kesinti uygulanacak…

Memur, işçi ve emeklileri yakından ilgilendiriyor! Dikkat Yüzde 32 oranında kesinti uygulanacak…

Kamu ve özel sektörde çalışmaya devam eden emeklilerden, sigorta destek primi kesintisi uygulanıyor. Peki, sigorta destek primi hangi durumlarda uygulanmaktadır? Maaştan ne kadar kesinti yapılır? Emeklilerin sigortasız çalışmasının cezası nedir?

Ülkemizdeki vatandaşlar emekli olduktan sonra da çalışma hayatı içerisinde yer almak zorunda kalıyor. Kamu ve özel sektörde çalışmaya devam eden emeklilerden, sigorta destek primi kesintisi uygulanıyor. Peki, sigorta destek primi hangi durumlarda uygulanmaktadır? Maaştan ne kadar kesinti yapılır? Emeklilerin sigortasız çalışmasının cezası nedir?

Pandemi döneminin yoğun ekonomik etkileri göz önünde alındığından emekli ve işçi kesimin üzerindeki baskı arttı. Dolar kurunun yükselmesi ve enflasyon oranlarındaki dengesizlik geçim sıkıntılarını beraberinde getirdi. Ülkemizdeki milyonlarca emekli vatandaşın en büyük sıkıntısı maaşları ile geçinememek oldu. Bu yüzden emekli vatandaşların kamu ve özel sektör alanında çalışmaya devam ettiği görülüyor. SGK tarafından ise emekli bir vatandaşın yeniden çalışma hayatı içerisinde yer almasıyla ilgili kesinti uygulanıyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDK) kesintisi olarak bilinen uygulama çalışanın maaşı üzerinden hesaplanıyor. Emeklilikten sonraki dönemde kamu sektöründe çalışmaya devam eden kişilerin maaşlarını kapsıyor. Özel sektör çalışanları için ise destek primi kesintisi uygulanmıyor.

SGDK kesintisi hangi durumlarda geçerli olur?

Emekli olduktan sonra kamu sektöründe çalışan kişilerin maaşlarına uygulanan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin yüzde 32 oranına yükselmesine karar verildi. Destek primi sadece çalışan kişi ile sınırlı tutulmuyor. Aynı zamanda işverene de uygulanıyor. Prim kesintisinin uygulanabilmesi için SGK’ya işveren tarafından bilgi verilmesi şartı aranıyor. SGK’ya bildirim yapılmaması halinde ise cezai işlem uygulanıyor.

Sosyal güvenlik destek primi alabilmek için bir işverenin bulunması şartı aranmaktadır. Örneğin tarlası olan, kendisine ait işletmesi bulunan kişilere destek primi ödenmiyor. Ayrıca, özel sektörde de emekli olmasına rağmen çalışmaya devam eden işçiler için farklı şartlar uygulanıyor. Kamu sektöründeki gibi yüzde 32 oranında prim desteği sunulmuyor. 2008 yılında yapılan düzenleme kapsamında emekli olan vatandaşları prim ödemesi alıyor. Prim ödemeleri emekli maaşlarına ek olarak yapılıyor. 2016 yılından itibaren Bağ-Kur üzerinden emekli olan vatandaşlara da SGDK kesintisi uygulanmıyor. Ayrıca, prim birleştirmesi ve toplu ödeme yapılmıyor. Kamu sektöründe, emekli olan kişilerin tecrübe ve deneyimlerinden yararlanmak amacı ile teşvik edici bir ödeme olarak prim desteği veriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.