Otomobil hisselerinde elektrik balonu mu?

Otomobil hisselerinde elektrik balonu mu?

Volkswagen AG CEO'su Herbert Diess 10 yıla kadar dünyanın en değerli şirketinin bir otomobil üreticisi olacağını tahmin etmişti.

Volkswagen AG CEO'su Herbert Diess 10 yıla kadar dünyanın en değerli şirketinin bir otomobil üreticisi olacağını tahmin etmişti. Piyasalardaki hisse fiyatlamalarına bakıldığında piyasa değerleri yükselen elektrikli otomobil üreticilerine olan ilgiye bakıldığında bu öngörü daha kısa bir sürede gerçekleşebilir gibi gözüküyor.

Tesla'nın piyasa değeri bu hafta 540 milyar doları aştı. Beklenen kârının 250 katı değerden işlem gören şirket, Bloomberg verilerine göre dünyanın Borsada işlem gören en değerli 10. şirketi oldu.

NYSE‘de işlem gören Çinli elektrikli otomobil üreticileri Nio Inc., XPeng Inc. ve Li Auto Inc.'in piyasa değerleri toplamı 154 milyar dolar seviyesinde. Bu şirketlerin karlarına bakıldığında ise tam tersi bir durum var. Şirketler en son açıklanan çeyrek verilerine göre toplam 30 binden az araç teslimi yapmalarına rağmen kar etmiyorlar. Bu satış rakamı ise dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Volkswagen’in dünya çapındaki satış hacminin yüzde 2’sini bulmuyor.

İngiltere merkezli Arrival, elektrikli otobüs ve kamyonet üreticisi. Henüz girişim aşamasına olan şirket SPAC ile halka arz planlıyor. 2021 yılından önce üretime geçmeyecek olan şirketin değerlemesi: 16 milyar dolar.

Elektrikli otomobil bir devrim ama hisseler balon

Elektrikli otomobil devrimi içten yanmalı motorlardan uzaklaşmada hız kazanıyor. İklim açısından bakıldığında yatırımcıların sermayelerini bu tarz girişimlere yönlendirmeleri de iyi bir gelişme.

Bloomberg haberine göre, şirket değerlemelerinde balon oluşmuş olabilir. Bu durum özellikle henüz gelir üretmeye başlamamış olan üreticiler için göz önünde tutuluyor.

Daha önceki finansal balonlarda da olduğu gibi, elektrikli otomobil üreticilerinin hisselerindeki potansiyel balonu da bu şirketlerin girişimcilerinin ve yatırımcılarının hızlı servet hayali destekliyor. Buna son örnek olan Elon Musk dünyanın en zenginleri listesinde Bill Gates'i geride bırakarak ikinci sıraya yerleşti.

Eski bir Musk destekçisi olan İskoç yatırım yöneticisi Baillie Gifford & Co., yakın bir zamanda Tesla hisselerinde milyarlarca dolarlık satış yaptı. Şirket, 20 milyar dolara tekabül eden yüzde 3.72 oranında hissesini elden çıkardı. Baillie Gifford, elinde 6 milyar dolarlık Nio hissesi bulunduruyor. Çinli şirketin ABD'de işlem gören hisseleri bu yıl yüzde 1,235 yükseldi.

Nio'nun son dönemdeki seyri ise elektrikli araç hisselerindeki balonu gözler önüne seriyor. Üç yıl içerisinde 4 milyar dolardan fazla nakit giden şirketin sürdürülebilirliği açısından endişeler Mart ayında zirve yaptı. Hükümetin kurtarmasıyla hayatta kalabilen şirkete umut ise Tesla’nın 2003 yılından bu yana en az iki kere iflastan dönmesiydi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.