
SGK ve Vergi Prim Borcu Olanlara Büyük Müjde! Borçlara İlişkin Yapılandırma Mecliste Geçti!
Bir süredir SGK ve prim borçlarına yönelik bazı yapılandırmaların getirilmesi konusu gündemdeydi. Son olarak pek çok borç düzenlemesinin içerisinde bulunduğu yapılandırma süreci meclisten geçerek yasalaşmış oldu. Yeni düzenlemelerin arasında vatandaşı hangi sürprizler bekliyor?
Bir süredir vatandaşın devlete yönelik borçlar konusunda yapılandırma yapılması konusunda bazı çalışmaların yapılması gerektiği ifade ediliyordu. Özellikle pandemi döneminde ekonomik belirsizliğin ortaya çıkması ve vatandaşın gelirini kontrol etmekte zorlanması borçlarına ilişkin bazı endişelerin ortaya çıkmasına neden oldu.
Yapılan yeni bir düzenleme sonrasında vatandaşın vergi prim borçları, SGK borçları, öğrenim kredi borçları trafik cezaları ve çok daha fazlasının yeniden yapılandırma sayesinde belirli aralıklarla ödenmesi ve sonucunda faiz ya da yasal işlem sürecinden arındırılması bekleniyor.
Yeni düzenleme sonrasında trafik cezaları ile vergi borçları 18 eşit taksitle kısa sürede ödenebilecek. Bu borçlar arasında kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, KYK borçları, idari para cezaları ve hazineyi kapsayan tüm borçların yer aldığı belirlendi.
KYK Borçlarına Yapılandırma Geldi!
Binlerce kişi öğrenim kredi borçlarını ödemekte zorlandıklarını ve bu konuda yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etmişlerdi. Bununla birlikte beklenilen oldu ve KYK borçları için yeni düzenleme sonrasında yapılandırma hakkı getirildi.
İşsizlik ödeneği alan kişilerin işten ayrıldıktan 90 gün sonra işe girmeleri ve bir sene boyunca aralıksız olarak çalışmaları şartı ile, işsizlik ödeneği aldıkları zaman dilimi boyunca uzun vadeli sigorta primlerinin karşılanmasına karar verildi.
Kısa Çalışma Ödeneğine Uzatma Hakkı Tanındı!
Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasının yürürlük tarihinde de birtakım değişiklikler yapıldı. Pandeminin araya girmesi ve süreci olumsuz etkileyeceğinin belirlenmesinin ardından 1 Ocak 2021 tarihinden 31 Aralık 2023 tarihine kadar ertelenmesine karar verildi. Çok merak edilen kısa çalışma ödeneği de gerektiği takdirde 30 Haziran 2021 yılına kadar gerektiği şekilde uzatılabilecek.
Ücretsiz İzne Ayrılanlara Günlük 39.24 Lira Ödeme Yapılacak!
İşsizlik Sigorta Fonu üzerinden yapılacak olan destekler sonrasında, kişilerin ise alınmaları halinde sigortalılar için günlük 44.15 lira ödeme yapılacak. Ancak işveren tarafından mecburi olarak izne ayrılanlara yapılacak günlük deme ise 39.24 lira olarak açıklandı.
Vergilendirme sisteminde de birtakım düzenlemeler yapıldı. Banka ve aracı kurumlar aracılığıyla yapılan foreks işlemlerinden elde edilen gelirlerde de birtakım kesintiler yapılacak ve bu durumun vergilendirilmesi planlanıyor.
Vergi Kesintisi Hükmü 31 Aralık 2025 Yılına Ertelendi!
Lisans sahibi olan ya da bu konuda yetkilendirilmiş kişiler tarafından çeşitli zaman dilimlerinde organize edilen yarışmalara katılan jokeyler, antrenörler için yapılan ödemelerden alınacak yüzde 20 oranındaki gelir vergisi kesintisi düzenlemesinin 31 Aralık 2025 yılına kadar uzatılmasına karar verildi.
Yurt dışında bulunan varlıkların Türkiye’ye getirilmesi için hazırlanan maddelere göre, 30 Haziran 2021 tarihine kadar Türkiye’de bulunan banka ya da aracı kurumlara yatırımlarını bildiren gerçek ve tüzel kişiler bu süreçte tasarruf sağlayabilecekler.
Kamu ve özel mülk arsalarda 15 metreden az olan bina ve kuleler için ruhsat alınmayacak. Bu süreçte izin belgesi kavramının hayata geçirilmesine karar verildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.