Son dakika EYT gelişmesi Milyonlarca SGK, SSK çalışanını ilgilendiriyor! EYT sonrasında geriye dönük ödeme olacak mı? 47-48-49-52 yaş öncesi..

Son dakika EYT gelişmesi Milyonlarca SGK, SSK çalışanını ilgilendiriyor! EYT sonrasında geriye dönük ödeme olacak mı? 47-48-49-52 yaş öncesi..

EYT ile emeklilik öne çekiliyor! 3600 günü olanlar dikkat! EYT sonrasında geriye dönük ödeme olacak mı? 47-48-49-52 yaş öncesi.... AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, bir televizyon programında EYT düzenlemesiyle ilgili taslak masada açıklamasında bulundu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili son dakika açıklamalar yakından takip ediliyor. 3600 ek gösterge düzenlemesinin devreye alınmasının ardından gözler EYT için atılacak adımlara çevrildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, bir televizyon programında EYT düzenlemesiyle ilgili taslak masada açıklamasında bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konu hakında daha önce açıklamalarda bulunmuştu. Peki, EYT kanunlaştığında geriye dönük ödeme yapılacak mı? SSK'da 1997 tarihinde işe girişi olanlar EYT çıktığında hemen emekli olabilecek mi?

EYT konusunda gelen son dakika açıklamalar yakından takip ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için atılacak adımlar merak edilirken, sorulara yanıt aranıyor. Kapsam içinde yer alan vatandaşlar, "EYT kanunlaştığında geriye dönük ödeme yapılacak mı? 1998 tarihinde 18 yaşından küçük olanlar EYT'li sayılır mı?" sorularının cevaplarını merak ediyor. Konu hakkında detayları Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem merak edilen soruları yanıtladı. İşte, EYT son dakika gelişmeler ve açıklamalar...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu'nun EYT hakkında açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

SIRA EYT DÜZENLEMESİNDE Mİ?

"Biz sosyal politika alanındaki konulara seçim odaklı bakmıyoruz. 17-18'inde çok kapsamlı 300 kişinin katılımıyla 2 gün sürecek çalıştaylar gerçekleştireceğiz.

İhtiyaç ve tespit odaklı yolumuza devam ediyoruz. Bakan bey 'masamızda' dedi; Bakanlığın yol haritası ve planlaması vardır diye düşünüyorum.

Enflasyon farkı ile ilgili ödemeler yapılacak. Toplu sözleşmede yer alan bir hüküm. Bakanlığımızın kamu sektörüne yönelik ücret çalışması olduğunu bakanımız söyledi.

Enflasyon farkının hesaplanma yöntemi bellidir zaten. Onun üzerindeki çalışmaları da ücretlendirme modeli olarak bakanlık tarafından yapılan bir çalışma var.

2023 seçimleri odaklı bakış açısı değil, vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik bakış açısı var.

Muhalefet karalama üzerine bir siyaset anlayışı ile yol alıyor. Seçimlerle alakalı değişiklik tarih olarak söz konusu değildir. 3600 ile ilgili düzenleme 2018 seçimlerine giderken verdiğimiz bir sözdür. Bu düzenleme AK Parti'nin verdiği sözleri yerine getirmesinin bir yansımasıdır. Seçim yatırımı olarak değerlendirmek çok yanlış bir bakış açısı."

EYT DE MASADA

Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik çalışmayı da gerekli mesafe alındığında kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Bilgin, şöyle konuştu: "Yani biz bütün sosyal meseleleri devletimizin önündeki görev alanı sayıyoruz, her sosyal mesele benim görevimdir. 'Aman onu açmayacağız, o dosya kapalı' hiç böyle bir şey dediğimiz yoktur, demeyiz. Şimdilik sözleşmeli dosyasını açıyoruz diyorum."

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR VE SÖZLEŞMELİ PERSONEL

Bakan Bilgin'in EYT hakkında açıklamalarından öne çıkanlar;

* Bundan sonraki ilk açacağımız dosya üzerinde daha önce çalıştık ama detaylandıracağımız dosya sözleşmeli personel meselesidir.

* Kamuda sözleşmeli personel istihdam ediliyor. Bu konularda kamu ihtiyaç duydukça sözleşmeli personel alınıyor. Biz isteğe bağlı olarak kadro hakkı vereceğiz.

* (Emeklilikte yaşa takılanlar) O dosya da önümüzde duruyor. Onunla da mesafe kat ettiğimiz zaman, dosyayı da açtığımız zaman yine kamuoyuyla paylaşacağız." ifadelerine yer verdi.

EYT TASLAĞINDA NELER YER ALACAK? HANGİ FORMÜLLER GÜNDEMDE?

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlara yönelik çalışmalarda ilk aşamayı kapsamın belirlemesi oluştururken, bunun için pek çok formül de gündeme geliyor:

3600 GÜN FORMÜLÜ: 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 15 yılı (bu süre doldu) ve 3600 gün (10 yıl) primi tamamladıklarında kadınlar 50, erkekler de 55 yaşı doldurmak kaydıyla kısmi emeklilik hakkı kazanıyor. Emeklilik yaşları ise bu 3 şartı bitirdikleri tarihe göre değişiyor.

Kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşı bulan şartlar ortaya çıkıyor. Yeni düzenlemede, 3600 günle emeklilikte de yaş şartı aranmayabilir. Bu durumda 3600 günü olan kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilir.

PRİM VE SÜRENİN TAMAMLANMASI: 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenlerin, ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5000 ile 5975 prim gününü, kadınlarda 20, erkeklerde 25 yılı tamamlaması gerekiyor. EYT düzenlemesiyle prim ve yıl şartını tamamlayanlar yaşı dikkate alınmadan emekli olabilir.

20-25 YIL KRİTERİ: Gündeme gelen bir formüle göre de kadınlar 20, erkekler 25 yıllık primi tamamlamaları halinde emekli edilebilecek. Şartları sağlayan EYT'liler bu formül ile yaşa bakılmadan emekli olabilecek. Emeklilik için; 9 Eylül 1999 öncesinde uzun vadeli sigorta kollarında sigortalı olarak çalışmaya başlamak, erkeklerde 25 yıl yani 9000 gün primi, kadınlarda 20 yıl yani 7200 prim gününü tamamlamış olmak yeterli olacak.

AVRUPA MODELİ: Bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan kesintili emeklilik modeli de tartışılan seçenekler arasında. Bu formülde, emeklilik için kaç yıl kaldıysa her yıl için belli oranda aylıktan kesinti yapılıyor. Daha az maaşla daha erken emeklilik ortaya çıkıyor. Yine Avrupa'da uygulanan bir başka formülde de aylıktaki kesinti geçici oluyor. Buna göre, sigortalı belli bir kesintiyle erken emekli oluyor. Ancak yasanın işaret ettiği yaşa geldiğinde kesinti ortadan kalkıyor.

YAŞ SINIRI: Yaşa takılanlara emeklilik için bir yaş sınırı getirilebilir. Daha önce 50 yaş sınırı getirilebileceği konuşulmuştu. Bu formüle göre EYT'lilerin emekli olması için 50 yaşını da tamamlaması gerekiyor.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.