SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı Emeklilerini Kapsıyor... Hepsi İçin Geçerli Maaşlarda Beklenmedik Artış

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı Emeklilerini Kapsıyor... Hepsi İçin Geçerli Maaşlarda Beklenmedik Artış

SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışan kişileri kapsıyor. Maaş artışı sağlanıyor. Pek çok kişi haberdar değil. Günümüz şartlarında emekli maaşı ile geçimini sağlamakta zorluk çeken vatandaşlar, emekli olduktan sonra da çalışmaya devam ediyor.

Habertürk gazetesinden Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışan bireyleri kapsıyor. Maaş artışı sağlanıyor. Pek çok kişi haberdar değil. Günümüz koşullarında emekli maaşı ile geçimini sağlamakta güçlük çeken vatandaşlar, emekli olduktan sonra da çalışmaya devam ediyor. Ancak bu süreçte işverenler emekli çalışanları 'sigortasız işçi' olarak görüyor ve cezası olmasına karşın sigorta primleri ödenmeden çalıştırılıyor. Ancak emekli işçilerin sigortalı çalışmasında önemli faydalar bulunuyor. Bu şekilde çalışan emekli işçiler, çalışmayı sona erdirip yeniden emeklilik dilekçesi verdiklerinde emekli aylıkları, ödedikleri primler göz önüne alınarak tekrar hesaplanıyor. Çalıştıkları süreye ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen kazançlarına göre emekli aylıkları artıyor.

Maaş artışı ile alakalı önemli detay! Sosyal Güvenlik Kurumu'na tabi olarak çalışanları ilgilendiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, kayıt dışı çalışanların oranı 2021’in ikinci çeyreğinde önceki senenin aynı dönemine göre 2,9 puan azalarak yüzde 30,5 oldu. Tarım dışı sektörlerde kayıt dışı çalışanların oranı ise aynı dönemde 2,5 puan azalarak yüzde 18,3 olarak gerçekleşti. Toplam istihdamın 29,7 milyon olduğu dikkate alınırsa Türkiye genelinde 9 milyon, tarım dışı sektörlerde ise 4.4 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor demektir.

Bir işverene bağlı şekilde 4/a statüsünde sigortalı çalışanlara iki seçenek sunuluyor. Ya çalışmaya başladıklarında emekli aylıkları durduruluyor, veya emekli aylığı almaya devam edenlerden SGDP kesiliyor. Sosyal güvenlik destek primi çalışma karşılığı ödenen brüt ücretin yüzde 32’si oranında bulunuyor. Primin 7.5 puanı işçi, 24.5 puanı ise işveren payından oluşuyor.

SGDP’NİN EMEKLİ AYLIĞINA KATKISI YOK

Emekli aylığını kestirmeyip çalışanlardan tahsil edilen SGDP, emekli aylığına katkı sağlamıyor. Emekli aylıklarında bir değişiklik olmuyor.

Emekli aylığını kestirerek çalışmaya devam edenlerden ise diğer çalışanlarla aynı oranda sosyal güvenlik primi alınıyor. Bu şekilde çalışan emekli işçiler, çalışmayı sona erdirip yeniden emeklilik dilekçesi verdiklerinde emekli aylıkları, ödedikleri primler göz önüne alınarak tekrar hesaplanıyor. Çalıştıkları süreye ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen kazançlarına göre emekli aylıkları artıyor.

EMEKLİ AYLIĞINI KESTİREREK ÇALIŞMAK KİMLER İÇİN AVANTAJLI?

Emekli aylığını kestirerek çalışmak gelir kaybına yol açtığı için tercih edilmiyor. Örneğin 2 000 500 lira emekli aylığı olan bir şahıs aylığını kestirerek üç yıl çalıştığında, 90 bin lira gelir kaybına uğruyor. Önemli olan, uğranılan gelir kaybının, yeniden emekli aylığı bağlatınca kaç yıl içinde telafi edileceği. Bunun hesabını herkes kendisi yapabilir. Emekli aylığı, SGK’ya bildirilen prime esas kazanç ortalamasının yüzde 2’si oranında artar.

Örneğimizdeki emekli işçinin, üç yıl süreyle ortalama 6 bin lira brüt kazançla çalıştığını varsayalım. Bu kişinin emekli aylığı kabaca bu kazanç tutarının yüzde 6’sı oranında, yani ayda 360 lira artar. Üç senede uğradığı 90 bin liralık gelir kaybını bu aylık artışıyla yaklaşık 20 senede telafi edebilir.

Ama aynı kişi, tavandan prim ödüyorsa, yani bu sene için brüt 26 bin 831 lira ücret ile çalışıyorsa üç yıl çalışmanın ardından yeniden emekli aylığı bağlattığında bu kişinin aylığında yaklaşık 1600 lira artış olur. Böylece uğradığı 90 bin liralık gelir kaybını 5 seneden kısa bir süre içinde telafi eder, ömrünün geri kalanında alacağı yüksek emekli aylığı dolayısı ile kazançlı çıkar.

SİGORTALI ÇALIŞMA İŞÇİYE İŞ KAZASINA KARŞI GÜVENCE SAĞLAR

Sigortalı çalışmak emekli işçiye, diğer işçiler gibi iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından faydalanma hakkı sağlar. İş kazası ya da meslek hastalığına uğrayan işçilere meslekte kazanma gücünün yüzde 10 ve daha fazla azalması durumunda devamlı iş göremezlik geliri bağlanır. Emekli aylıkları ve çalışmaya devam ettikleri sürece ödenen ücrete ilaveten devamlı iş göremezlik geliri de alırlar. Hayatını kaybeden işçilerin eş ve çocukları da devamlı iş göremezlik gelirinden yararlanırlar.

Sigortalı çalışan emekli işçiler, ihbar ve kıdem tazminatı konusunda diğer işçiler ile aynı haklara sahip olurlar. Haklı nedenle işten ayrıldıklarında ya da işverence işten çıkartıldıklarında ihbar ve kıdem tazminatı alırlar. Sigortasız çalışan emekli işçiler ise bu haklardan yararlanabilmek için dava açmak ve seneler süren hukuk mücadelesi vermek mecburiyetinde kalırlar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.