Türkiye’nin kredi iflas riskini ölçen CDS 14 yıl sonra ilk kez 800 puanı aştı! CDS nedir?

Türkiye’nin kredi iflas riskini ölçen CDS 14 yıl sonra ilk kez 800 puanı aştı! CDS nedir?

Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS'ler 14 yıl sonra ilk kez bu sabah 800 puanın üzerine çıktı.

Son dakika haberi: Ekonomi yönetiminin dün gece açıkladığı yeni tedbirlerin ardından döviz kurları tekrar yukarı giderken, Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS’ler 14 yıl sonra ilk kez bu sabah 800 puanın üzerine çıktı.

CDS’in 800 puanın üzerine çıkması, Türkiye’nin dış borçlanmada ödeyeceği faizi de ciddi şekilde artıracak. Hazine’nin dolar cinsi borçlanma faizinin yüzde 10’un üzerine çıkması bekleniyor.

Hazine, Mart 2022’de yüzde 8,625’lik yüksek faizle 2 milyar dolarlık borçlanmaya gitmişti. Bu oran, 5 yıllık vadede dolar cinsi olarak Şubat 2003 sonrasındaki en yüksek faiz olmuştu. Hazine, 2 milyar dolarlık borç için 948,7 milyon dolar faiz ödeyecek.

CDS Nedir?

CDS, Credit Default Swap teriminin kısaltması olarak kullanılıyor. CDS risk primi borç alacak ilişkisinde borcun ödenmeme riskini hesaplamak için kullanılan bir finansal orandır. İki ülke arasında yapılacak olan anlaşmalarda borcun ödenmeme riskine karşı alacaklı tarafın sigortalama bedeli olarak borca yansır. CDS primi yüksek olan ülkelerde kredi maliyeti de yüksek olur. CDS primi hesaplanırken her 100 puan yüzde 1 kredi maliyeti olarak yansır. CDS primi hesaplanırken ülkenin sadece bugünkü ekonomik durumu değil aynı zamanda geçmiş dönem uygulamalar, gelecek dönem varsayımları da değerlendirilir. Dış piyasalarda tahvil ve bono alım ve satım işlemlerinde de CDS primi kullanılır. Temel amaç ülkenin alacağını tahsil edememe riskine karşı önlem almasıdır. 

Ülke ekonomisine ait göstergeler, ülkenin yürüttüğü para politikaları ve ulusal ve uluslararası siyasi gelişmeler o ülkenin CDS primini etkiler. CDS primi 300 puan üzerindeki ülkeler aşırı kırılgan ekonomiler olarak kabul ediliyor. Aşırı kırılgan ekonomilerin borçlanma maliyetlerinin yüksek olması yüksek enflasyon, yüksek dış açık, zayıf büyüme, sıcak paraya olan yüksek bağımlılık gibi sonuçlara neden olabiliyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum