Adana'da bir köy karantinaya alındı! Mavi dil hastalığı nedir, belirtileri neler, bulaşıcı mı?

Adana'da bir köy karantinaya alındı! Mavi dil hastalığı nedir, belirtileri neler, bulaşıcı mı?

Adana'da 'mavi dil hastalığı' karantinası haberlerinden sonra mavi dil hastalığıyla ilgili detaylar yeniden gündem oldu. Habere göre; Adana'nın Yumurtalık ilçesinde iki mahalle, hayvanlarda görülen bulaşıcı mavi dil hastalığı nedeniyle karantinaya alındı. Kaymakamlık, mahallelere hayvan giriş-çıkışının yasaklandığını duyurdu. Peki, Mavi dil hastalığı nedir, belirtileri neler?

Bazı dönemlerde hayvanlarda görülen ve ölüm riski olan mavi dil hastalığı Adana’da görülmesi üzerine merak konusu oldu. Adana’da İlçeye bağlı Asmalı ve Gölova Mahallelerinde, hayvanlarda bulaşıcı olan mavi dil hastalığı görüldü. Yumurtalık Kaymakamlığı, vakaların görüldüğü iki mahalle ile 10 kilometre çevresinde karantina uygulama kararı aldı. Bu gelişme sonrasında mavi dil hastalığı ile ilgili detaylar merak edilmeye başladı. İşte hayvanlarda ciddi sıkıntılar yaşatan mavi dil hastalığıyla ilgili bilgiler..

MAVİ DİL HASTALIĞI BULAŞICI  MI?

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, "Asmalı ve Gölovası Mahallesi ve çevresinde hayvanlarda görülen bulaşıcı mavi dil hastalığı nedeni ile karantina kararı alındı. Asmalı ve Gölovası Mahalleleri ile 10 km çevresinde hayvan giriş-çıkışları yasaklandı. Aşılama yapılıyor. Hastalık sinekler tarafından yayılan bulaşıcı bir hayvan hastalığı. Bunun için mahallelerde ilaçlama yapılıyor. Hayvan sahipleri bilgilendirildi" denildi.

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR, BELİRTİLERİ NELER?

Mavi dil ya da Blue tongue, Culicoides cinsi sokucu sinekler ile nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani gevişgetirenlerde görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur. Mavi dil (BT), koyun, keçi, sığır, manda, geyik, Afrika antiloplarının ve develerinin çoğu türü gibi yabani ve evcil geviş getirenleri etkileyen bulaşıcı, bulaşıcı olmayan, vektör kaynaklı viral bir hastalıktır.

Mavi dil virüsü (BTV) ile enfeksiyon, hayvanların büyük çoğunluğunda görülmez ancak enfekte koyun, geyik ve yabani geviş getirenlerin bir kısmında ölümcül hastalığa neden olabilir. Culicoides cinsindeki sadece birkaç türün böcek vektörü, viraemik hayvanlarla beslenerek enfekte olmuş duyarlı geviş getiren hayvanlar arasında mavi dil virüsünü (BTV) iletir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.