AFAD Müdürü Uçar: 'Van depremi sonrası devrim yaşandı'

AFAD Müdürü Uçar: 'Van depremi sonrası devrim yaşandı'

Van'da 2011 yılının 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen yok edici depremlerin yaraları çabuk bir şekilde sarılırken, geçen 9 takvim sürenin gerisinde yeni mümkün depremlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için gerekli birçok adım atıldı.

Van'da 2011 yılının 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen yok edici depremlerin yaraları çabuk bir şekilde sarılırken, geçen 9 takvim sürenin gerisinde yeni mümkün depremlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için gerekli birçok adım atıldı. Van depreminin peşinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Türkiye'de 15 bölgede yaptırılan 27 lojistik merkezinden biri olan Van AFAD Lojistik Merkezi, mümkün afetlerde bölgeye hizmet vermek üzere hazırlanmış bekletiliyor.

Erciş yolu üstünde bulunan ve 29 bin 895 metrekarelik alan üstüne kurulan Van AFAD Lojistik Merkezinin olası yer sarsıntısı ve afet durumunda Van ilk kez almak üzere Bitlis, Muş, Hakkari, Siirt ve Ağrı illerine hizmet etmek için bekletiliyor. Muhtemel yıkım ve ivedi durumlarda bölgedeki ihtiyacı karşılamak üzere merkezde bulunan 48 adet konteynerde acil hayat malzemesi barındırılıyor. Konteynerlerin içinde 4 bin civarında çadır, 8 bin civarında battaniye, 5 bin 280 civarında yatak seti, 3 bin 600 civarında da katlanır yatak yer alıyor.

“Kurumlar arası güçlük ortadan kalktı”

İHA muhabirine konuşan AFAD Müdürü Osman Uçar, 9 Kasım 2011 yılında meydana gelen depremde 40 vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsattı. Depremlerin gerisinde Türkiye genelinde afet öncesi, hatıra ve sonrasında yeni tedbirlerin hayata geçtiğini ifade eden Müdür Uçar, “Meydana gelen ikinci depremde 25 binamız yıkılmıştı. Bunlardan en önemlileri Aslan ve Bayram otelleriydi. Bu otellerde ve daha sonra vefat eden kişi sayısı 40'tı. İki depremde ölüm edenlere tekrardan Allah'tan rahmet diliyorum. İyileştirme çalışmaları kapsamında 17 bin 489 daimi konut yargı sahiplerine teslim edildi. Bunun yanına 8 bin 410 civarına kırsal kesimlerde vatandaşımıza ev yaptık ve teslim ettik. Bu süreçten sonra olası bir depremde ilimizde, bölgemizde ve ülkemizde ciddi can ve mülk kayıplarının yaşanmaması namına hükümetimiz dağıtılmış tedbirler aldı. Bu kapsamda 2014 yılında Türkiye Felaket Müdahale Planı yürürlüğe girdi. Bu sayede kurumlar arası karışıklık ortadan kalktı. Hangi kurumun ne iş oluşturacağı belirlenmiş oldu” dedi.

“Çoğu konuda köklü değişiklik yaşandı”

Van depreminde ekiplerin büyük bir tecrübe kazandığını ve sonradan ülkede meydana gelen depremlere bu ekiplerin yönlendirildiğini dile getiren Uçar, “Van depremi sonrası araç, gereç, personel ve yasal zeminde yer alan eksikler giderilerek çoğu konuda devrim yaşandı. 2011 depremi genç bir kuruluş olan arama kurtarma personeli için tabiri caizse tatbikat alanı haline dönüştü. Ekiplerimiz orada, önemli bir eğitim, bilgi ve birikim kazanmış oldular. Şu an içinde bulunduğumuz lojistik ambar da 2011 depremi sonrası bölgeye hitap edecek düzeyde tasarı edildi. 48 adet konteynerde acele yaşam malzemesi barındırmaktadır. Türkiye'nin 27 ilde bu şekilde lojistik depolar bulunmaktadır. Konteyner içinde şu lahza 4 bin civarında çadır, 8 bin civarında battaniye, 5 bin 280 civarında yatak setimiz, 3 bin 600 civarında da katlanır yatağımız bulunmaktadır. Bu sayı başkanlığımızın yerinde gördüğü zamanlarda artırılabiliyor. Depomuzun kapasitesi de buna müsaittir. Bu dev yatırımlarının tamamı hükümetimiz göre 2011 yılından daha sonra aldığı tedbirler ve yaptığı yatırımlardır” diye konuştu.

Van depremi sonrası inşa kontrol sisteminin hayata geçmesi, Doğal Facia Sigortaları Kurumu'nun (DASK) gerekli ülkü gelmesi gibi birçok önemli kararların alındığını açıklayan Uçar, dahası doğal afet öncesi, anında ve sonrasında verilen eğitimlerde Van'ın Türkiye'de birincil sırada yer aldığını kaydetti.

Yılmaz Sönmez

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.