En Düşük 67 bin TL ödenecek ücret! Emekli, Memur, SGK, SSK, Bağ-Kur, EYT’li milyonları kapsıyor!

En Düşük 67 bin TL ödenecek ücret! Emekli, Memur, SGK, SSK, Bağ-Kur, EYT’li milyonları kapsıyor!

Milyonlarca vatandaşın en çok merak ettiği sorular ‘’ne zaman emekli olurum’’, ‘’ne kadar emekli maaşı alırım’’, ‘’doğum ve askerlik borçlanması sayılır mı’’ şeklinde oluyor. Emeklilikle ilgili merak edilen konular farklılık gösterse dahi benzer prosedür uygulanıyor. Peki, emeklilikte sigorta giriş tarihi neden önemlidir? Emekli olmak için prim gün sayısı kaç olmalıdır? İşte emeklilik ve prim ödem

Milyonlarca vatandaşın en çok merak ettiği sorular ‘’ne zaman emekli olurum’’, ‘’ne kadar emekli maaşı alırım’’, ‘’doğum ve askerlik borçlanması sayılır mı’’ şeklinde oluyor. Emeklilikle ilgili merak edilen konular farklılık gösterse dahi benzer prosedür uygulanıyor. Peki, emeklilikte sigorta giriş tarihi neden önemlidir? Emekli olmak için prim gün sayısı kaç olmalıdır? İşte emeklilik ve prim ödemeleriyle ilgili merak edilen detaylar…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emeklilikle ilgili işlemler tamamlanmaktadır. Her çalışan için farklı bir süreç işlediğinden dolayı emeklilikle ilgili sorularda çeşitlilik göstermektedir. 1996 yılından önce sigorta girişi bulunan kişilerin emeklilik yaşı daha düşüktür. 1996 yılı öncesinde vatandaşlar 51 ila 52 yaşlarında emekli olabiliyordu. Lakin, değişen kanunlar emeklilik yaşının yükselmesine neden oldu. 4/A, 4/B ve 4/C olmak üzere farklı gruplar altında toplanan vatandaşlar emekli olabilmek için belirli şartları karşılamak durumunda bulunuyor. Erken emekli olabilmek için prim borçlarının ödenmesi gibi düzenlemelerde yapıldı. Bankalar aracılığı ile kredi çekerek prim ödemesi gerçekleştirilebilir. 4/C grubu en geniş emeklilik kesimini kapsamaktadır. 25 yıllık hizmet süresi ve 56 yaş sınırı bulunmaktadır. Prim ödemeleri tamamlansa dahi yaş sınırına ulaşılamaması halinde emekli olamazsınız.

Bağ-Kur ve SSK Statüsüne göre emeklilik

SGK tarafından tek bir çatı altında toplanan Bağ-Kur, SSK ve memur emeklileri için farklı statüler bulunmaktadır. Sigorta girişi SSK üzerinden yapılan fakat ilerleyen dönemde Bağ-Kur’a geçen kişilerin hangi statüden emekli olma hakkı kazanacağı belirlendi. SGK tarafından çalışan kişinin son 7 yıllık sigorta ödemeleri dikkate alınmaktadır. Emekli olmadan önceki son 7 yıllık sürecin 3.5 yıl +1 gününde hangi statüden ödeme yaptığınız önem taşımaktadır.Bağ-Kur girişli bir çalışanın emekli olmadan önceki son döneminde SSK’lı olması halinde geçmiş dönem ödemeleri aktarılır. Ayrıca, çocuk borçlanması halinde kadınların 6 yıl erken emekli olma hakkı bulunmaktadır. Örneğin 3 çocuğu bulunan bir anne 2 bin 160 günlük prim hakkı elde etmektedir. Lakin, 3 çocuk için doğum borçlanması 67 bin 802 liraya denk gelmektedir. Benzer durum askerlik borçlanması içinde geçerlidir. Doğum ve askerlik borçlanması prim sayısına dahil edilmektedir.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.