Kiracılara müjdeli haber geldi! 12 aylık kira bedelini mülk sahibi ödeyecek!

Kiracılara müjdeli haber geldi! 12 aylık kira bedelini mülk sahibi ödeyecek!

Covid-19 salgını nedeniyle ekonomide yaşanan dalgalanma kira fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Kira fiyatlarındaki fahiş artış kiracıların belini büktü. Yeni düzenleme ile birlikte kiracısını haksız yere mülkünden çıkarmak isteyen ev sahiplerine ağır ceza verilecek.

Covid-19 salgını nedeniyle ekonomide yaşanan dalgalanma kira fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Kira fiyatlarındaki fahiş artış kiracıların belini büktü. Yeni düzenleme ile birlikte kiracısını haksız yere mülkünden çıkarmak isteyen ev sahiplerine ağır ceza verilecek. Mülk sahipleri kira fiyatını yükseltmek için kiracıyı çıkarırsa 12 aylık kira bedeli ödemek zorunda kalacak. İşte yeni kira düzenlemesi...

Enflasyon oranlarının yükselmesi ve ekonomideki dalgalanmalar nedeniyle vatandaşların hayatı zorlaşmaya devam ediyor. Özellikle mülk kiralarındaki ani yükseliş pek çok sorunu beraberinde getirdi. Kira bedellerindeki artış mülk sahiplerinin avantajlı konuma geçmesine neden oldu. Kiracıların yaşadığı mağduriyet nedeniyle devlet harekete geçti. Kira bedellerinin yükselmesini fırsat bilen mal sahiplerine ağır cezalar verilmeye başlayacak. Kira sözleşmesi bulunan kiracılar yasak hakları çerçevesinde mağduriyetlerini karşılamak için başvuruda bulunabilecek. Mülk sahipleri kiracılarından zamlı ücret talep edemeyecek. Ayrıca, kiracının anlaşma süresi öncesinde mülkten çıkarılmasının da önüne geçilecek.

Ev Sahipleri Tazminat Ödeyecek

Kira sözleşmeleri kapsamında sözleşme imzalandıktan sonraki dönemde zam yapılması için 12 aylık TÜFE oranı dikkate alınır. Ev ya da işyerindeki kiracının haksız yere çıkarılmasının ardından zamlı fiyatla yeni kiracı alınması halinde cezai işlem uygulanmaktadır. Kira sözleşmelerinde zam yapılabilmesi için 12 aylık TÜFE oranının ortalamasının alınması gerekmektedir. Kira sözleşmelerinde TÜFE oranının yüksek belirlenmesi halinde bile kiracıdan talep edilemez. TÜİK tarafından açıklanan resmi TÜFE oranı zam için geçerli kabul edilmektedir. Mülk sahibi TÜFE oranının üzerinde zam yapmak isterse cezai işlem uygulanır. Haksız yere kiracıya uygulanan zam oranı nedeniyle mülk sahibi tazminat ödemek zorunda kalır. Mülk sahibinin ödeyeceği tazminat en az 12 aylık kira bedelinin ödenmesi olacaktır. Yurt dışından akrabam gelecek ya da çocuğum oturacak gibi bahaneler ile kiracı evden çıkarılamaz. Kira sözleşmesini kapsayan tarihler içerisinde oturum hakkı bulunmaktadır. Kira sözleşmesi sadece kiracıları değil, mülk sahiplerini de korumaktadır. Mülk sahibi 10 yılın sonunda kiracısını hiçbir gerekçe göstermeden mülkünden çıkarma hakkında sahip bulunmaktadır. Ayrıca, kiracının TÜFE oranına göre zamlı ücreti kabul etmemesi halinde de dava açma hakkı bulunmaktadır.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.