Çiftçiye 5 Yıl Yüzde 50 Hibe Desteği! Tarım ve Orman Bakanlığı Duyurdu...

Çiftçiye 5 Yıl Yüzde 50 Hibe Desteği! Tarım ve Orman Bakanlığı Duyurdu...

Tarım ve Orman Bakanlığı duyurdu! Bireysel sulama sistemlerinde 5 yıl süre ile yüzde 50 hibe desteği verileceği açıklandı. ‘Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’ 25 Şubat 2021 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki hangi yatırımlar desteklenecek? Çiftçiler nasıl faydalanacak? İşte detaylar...

Resmi Gazete’de Yayımlandı!

Tarımdaki üreticiler tarafından kullanımı yaygınlaşan modern basınçlı bireysel sulama sistemleri için Tarım ve Orman Bakanlığı destekte bulunacak. Daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlayan ve kırsal alandaki üreticilerin gelir düzeyinin yükseltilmesi için başlatılan destek, 31 Aralık 2021 ile 31 Aralık 2025 tarihleri arasında geçerli olacak.

Hangi Üretici Yatırımları Hibe Desteğinden Faydalanabilecek?

Resmi Gazete’te yayımlanan tebliğe göre hibe desteğinden faydalanabilecek üreticiler ve yatırımlar aşağıdaki gibidir:

  • Tarla içi damla sulama sistemi
  • Tarla içi yağmurlama sistemi
  • Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi
  • Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi
  • Lineer veya Center Pivot sulama sistemi
  • Tamburlu sulama sistemi
  • Güneş enerjili sulama sistemi

Hibe Desteğine Başvuru Şartları Nelerdir?

Yukarıda belirtilen 7 farklı yatırım sistemini kullanacak olan adaylar başvuru yapabilirler.

  • Başvuru yapacak olan üreticinin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olması şartı aranacak.
  • Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlanan kolektif şirket, limited ya da anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler hibe desteğinden faydalanabilecekler. Ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabilme şartı bulunan ve tüzel kişiler de başvuru yapabilecekler.
  • Gerçek kişiler; tarla içi damla sulama, yağmurlama sulama, mikro yağmurlama sulama, yüzey altı damlama sulama sistemlerine ilişkin konularda en az 3 yıl süre ile kiralama yapanların başvuruları dikkate alınacak. Ayrıca Lineer veya Center Pivot sulama, tamburlu sulama, güneş enerjili sulama sistemlerine yatırım konularında ise 5 yıl kiralama şartı aranacak.  
  • Sulama kooperatifleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri, tarım kredi kooperatifleri ve sulama birlikleri; ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabilecekleri yer alması şartıyla 10 yıl ve üzeri kiralama yaparak ya da kendi tarlalarında tüzel kişi olarak başvuru yapabilirler. Tüm bu kuruluşlar başvuruları ile birlikte onaylanmış ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanmış en son ana sözleşmelerini ibraz etmek zorundadır.
  • Başvuru sahiplerinin başvurularının onaylanması halinde hibeye esas mal alım tutarlarının yüzde 50’si oranındaki katkı payını, referans fiyat farkını ve toplam mal alım tutarına ait KDV’nin tamamını kendi öz kaynakları ile temin etmeliler.
  • Daha önce başvuru yapan ve hibe desteğinden faydalanan üreticiler aynı parseller için tekrar başvuruda bulunamazlar.
  • Hibeye esas mal alım tutarı 1 milyon TL’yi geçemez. Mal alım bedellerinin bu miktarı aşması durumunda üreticinin aşan kısmı kendinin tamamlaması gereklidir.
  • Tebliğ kapsamında başvurular; 2021 yılı için 1 Mart tarihinden itibaren 30 gün içerisinde diğer uygulama yıllarında ise 1 Ocak tarihinden itibaren 60 gün içerisinde yapılmalıdır. Son başvuru tarihi mesai bitimine kadar yapılmalıdır. Başvurular, başvuru sahibi tarafından dosya halinde tek nüsha olarak elden teslim edilmelidir.

İlginizi çekebilir... 

Bankalar Tek Tek Değiştirdi! Denizbank, Ziraat ve Garanti’den Kredi Avantajlarında Yenilikler

 

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.