CHP'li Yalım: Hatay Tapu Kadastro binası koruma altına alınmalı

CHP'li Yalım: Hatay Tapu Kadastro binası koruma altına alınmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Tapu ve Kadastro Hatay Bölge Müdürlüğü hizmet binasının yıkıldığını belirterek, üç nüsha olarak hazırlanan evrakların aynı binaya konulmasının büyük bir hata olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Tapu ve Kadastro Hatay Bölge Müdürlüğü hizmet binasının yıkıldığını belirterek, üç nüsha olarak hazırlanan evrakların aynı binaya konulmasının büyük bir hata olduğunu söyledi. Evrakların enkazdan sağlıklı bir şekilde çıkarılması gerektiğini ve enkazın koruma altına alınması gerektiğini ifade eden Yalım, enkaz kaldırma çalışmalarının profesyonel ekiplerce yapılması konusunda da uyarılarda bulundu.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen iki büyük depremde sonrası Tapu ve Kadastro Hatay Bölge Müdürlüğü hizmet binasının yıkıldığını söyledi. Tapu ve kadastro evrakları daha önce 3 nüsha olarak hazırlandığını hatırlatan Yalım, "Kadastro yapılan yerdeki düzenlenen evraklar 1995'den önce 3 nüsha olarak düzenlenir.

Bu evrakların bir nüshası ilgili kadastro müdürlüğünde kalırken 1 nüshası ilgili tapu sicil müdürlüğüne ilk tescil tapu sicil müdürlüğü ilk tescil tapu kütüğü ile birlikte devredilir. Teknik arşiv olarak nitelendirilen arşiv 1995'ten önce Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığına gönderilmekteydi. 1995'de yapılan bir değişiklikle tüm teknik arşivler bölge müdürlüklerine taşındı ve bölge müdürlüklerinde tutulmaya başlandı. Bölge müdürlüklerinin hizmet binalarında merkez ilçelerin tüm arşivleri hem kadastro müdürlükleri, hem tapu sicil müdürlükleri aynı binada bulunmaktadır. Yani üç nüshasını aynı binaya koymak büyük bir hatadır.

Daha önce genel müdürlük bünyesinde bulunan teknik arşivde aynı yıkılan Tapu ve Kadastro Hatay Bölge Müdürlüğü Binası'nın çatısı altında tutulmaktadır. Bu belgelerin üç nüshası da bu binanın içerisindedir. Belgeler yok olur tahrip olursa ileri yıllarda birçok hukuki sorunu bir araya getirecektir." dedi.

BİNA GÜVENLİK ÇEMBERİNE ALINMALIDIR

Bölge müdürlüğü hizmet binası içerisinde bulunan tüm evrakların çok değerli olduğunu evrakların sağlıklı ve düzgün bir şekilde çıkarılması büyük önem taşıdığını ifade eden Yalım, "Bu bina çatısı altında Hatay'ın Fransızlar tarafından yapılan ilk kadastro evrakları bu binada bulunmaktadır. Binanın enkaz kaldırma çalışmaları çok özel profesyonel ekiplere yapılması gerekmektedir. Buradan Sayın Bakan Kurum'a ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Sayın Zeki Adlı'ya çağrıda bulunuyorum. Bu bina derhal güvenlik çemberine alınması gerekmektedir.

Enkaz kaldırılmaya başlanıncaya kadar enkazın üzeri kapatılmalıdır ve bina güvenlik güçleri tarafından koruma altına alınmalıdır. Bu bina 2017 yılında bakan kurum tarafından günümüzdeki adı Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından yapıldığı binanın depreme dayanıklı olmadığına dair rapor verildiği iddiaları vardır. Depreme dayanıksız olduğu için boşaltıldığı bunun karşılığında 6 katlı bir bina kiraladığı, kiralanan binanın depreme dayanıklı olup olmadığı ile ilgili bir araştırma yapılmadan binanın kiralandığı iddiaları vardır.

Fakat, depreme dayanıksız olarak Konya Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından rapor çürük raporu verilen bina 7,8'lik depremde yıkılmayışı ve dimdik ayakta iken kiralanan bina yıkılması manidardır. Tüm Hatay Merkezine ait kadastro ve tapu arşivi bu binanın enkazı altında kalmıştır. " diye konuştu.

İDDİALAR İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ SUNACAĞIM

Konya Teknik Üniversitesi tarafından Konya Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü dahil 7 bölge müdürlüğünün birden binalarında tarafından verilen raporlarının doğruluğun şüphe uyandırıcı olduğunu ifade eden Yalım, "Çürük raporu verilen binanın arazisi çok değerlidir. Bu araziye çökmek için mi böylesi bir rapor düzenlendiği şüphe uyandıran bir olaydır. Bakan Kurum mezun olduğu okul her ne kadar Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü olarak görülse de üniversitenin ilgili fakültesi 2018 yılında bölünerek Konya Teknik Üniversitesi olmuştur. Yani Bakan Kurum kendi hocalarıma 7 bölge müdürlüğünün bina deprem analizi yaptırılmıştır. Bu analiz döner sermaye aracılığı ile yapılması gerekli iken üniversite hocalarının kendi hesaplarına yapılmıştır. Bu yapılan ödemelerin yapılış şekli hukuksuzdur ve kanunsuzdur. Bu iddialarla ilgili olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yazılı soru önergemi hafta başında Meclis Başkanlığımıza ulaştıracağım. Kiralanan bina kime ait bir binadır?" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.