Mahkemenin bu kararına çok şaşıracaksınız! Ekşi Sözlük bakın neden kapatılmış

Mahkemenin bu kararına çok şaşıracaksınız! Ekşi Sözlük bakın neden kapatılmış

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) tarafından kamu düzenini koruma gerekçesiyle erişim engeli getirilen Ekşi Sözlük'ün ikinci kez kapatılma gerekçesi ifade özgürlüğü olarak iddia edildi. Türkiye'de internet özgürlüğü konusunda tartışmalar yeniden gündeme geldi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) tarafından 21 Şubat'ta, 'Kamu düzenini koruma' gerekçesiyle erişim engeli getirilen popüler internet sitesi Ekşi Sözlük, ikinci kez kapatıldı. Kararın 'ifade özgürlüğü' nedeniyle alındığı iddia edildi.

Karar Gazetesi; Ekşi Sözlük'ün, 2 Mart Perşembe günü yaptığı açıklamada, erişim engelinin kaldırıldığını duyurmuştu. Ancak daha sonra, BTK'nın, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin erişim engeli kararını kaldırmasına itiraz ettiği ve 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin itirazı onaylayarak Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirilmesini kesinleştirdiği ortaya çıktı.

Ekşi Sözlük'ün sosyal medya hesabından paylaşılan karara göre, muhalif paylaşımlar dışındaki görüşlere site yönetimi tarafından yer verilmediği ve bu paylaşımların kısa sürede kaldırıldığı iddia edildi. Mahkeme kararında, bu paylaşımların kısa sürede kaldırılması ve site sahiplerinin söz konusu paylaşımlara iştirak etmediklerini savunmalarının hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca, eylemin bireysel/basit nitelikten ziyade daha organize ve sitenin tamamına şamil olduğu vurgulandı.

Bu gelişmelerin ardından, Ekşi Sözlük kullanıcıları ve internet özgürlüğü savunucuları, ifade özgürlüğüne yapılan bu müdahaleyi eleştiriyor ve kararın geri alınmasını talep ediyor.

Erişim engeli kararının gerekçesi olan 'Kamu düzenini koruma' ise açıklanmamıştı. Ancak, daha önce de benzer şekilde çeşitli internet sitelerine erişim engeli getirildiği ve bu kararların genellikle siyasi nedenlerle alındığı biliniyor.

Ekşi Sözlük, Türkiye'de internet kullanıcıları arasında oldukça popüler bir platform ve farklı konularda yapılan yorumları barındırıyor. Bu nedenle, ifade özgürlüğüne yapılan bu müdahalenin, Türkiye'deki diyalog ve tartışma ortamına zarar verdiği düşünülüyor.

Ekşi Sözlük kapatılmasının mahkeme kararı

Mahkemenin kararında, “Her ne kadar iş bu hususların düşünce özgürlüğü kapsamında kaldığı yönünde savunma sunulsa da sitedeki kullanıcıların görüşlerine muhalif paylaşımların yukarıdaki bahsedilen paylaşımlar kadar sitede yer bulmadığı, bu paylaşımların çok kısa sürede siteden kaldırıldığı gibi hususlar dikkate alındığında, site sahibi veya yetkililerin söz konusu paylaşımların oluşturulması veya yayılması hususunda iştiraklerin olmadığın savunulmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, bu bağlamda bir kısım içeriklerin yayından çıkarılmasından yeterli olamayacağı, eylemin bireysel/basit nitelikten ziyade daha organize ve sitenin tamamına şamil olduğu…” ifadeleri yer aldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.