Anneler Aman Dikkat! Çocuklarda Konuşma Geriliği Nasıl Önlenir?

Anneler Aman Dikkat! Çocuklarda Konuşma Geriliği Nasıl Önlenir?

Çocuğun konuşması yaşına göre beklenenden çok daha yavaşsa veya konuşma gelişimi yavaşsa çocuğunuzda konuşma sorunu olabilir.

Bu makale, konuşma bozuklukları ve çocuğunuza yardımcı olabilecek bilgileri nasıl bulacağınız hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Konuşma Gelişimi Sorunları: Sebepleri Nelerdir?

Konuşma gelişimi sorunlarının nedenleri çeşitlidir. Çoğu zaman bu sorunlar, gelişimsel bir gecikme veya bir etiyolojinin (neden) bir veya iki kulakta işitme bozukluğuna neden olması nedeniyle ortaya çıkar. Ancak konjenital anomaliler, iç kulak iltihabı, öğrenme güçlükleri, ebeveynlerde işitme kaybı, genetik sendromlar ve epilepsi gibi nörolojik durumlar dâhil olmak üzere birçok başka faktör katkıda bulunabilir. Olası bir durumun başlangıcı ve ilerlemesi hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir, böylece önceden belirli bir önlem alınabilir. Bazı durumlarda, soruna genetik bir bozukluk neden olabilir ve bu durumda işitme kaybı konuşma gelişiminde ciddi gecikmelere neden olabilir. Buna kortikal sağırlık denir.

Hafif Konuşma Gelişimi Sorunlarının Bazı Nedenleri Nelerdir?

• İşitme sorunları (ör. orta kulak enfeksiyonları, iletim tipi işitme kaybı)

• İç kulağın konjenital malformasyonları veya anomalileri (örn. Meniere hastalığı, glomus timpanikum tümörleri)

• Ebeveynlerden birinde veya her ikisinde işitme kaybı (bu, kronik otitis media, orta kulak enfeksiyonları veya yaşlanma gibi birçok nedenden kaynaklanabilir)

• İşitmeyi (iç kulak tümörleri, kafa travması veya felç gibi) veya konuşmayı (epilepsi, beyin sapı tümörleri) etkileyen ve çoklu sistem atrofisi ve dilde gecikme ile sonuçlanabilen nörolojik durumlar. • Motor ve vokal kord bozuklukları (örneğin laringeal yarık)

• Hipotiroidizm gibi metabolik bozukluklar

Otizm, zekâ geriliği, öğrenme güçlüğü veya afazi gibi diğer dil engellerinin varlığı

Orta-Şiddetli Konuşma Gelişimi Sorunlarının Bazı Nedenleri Nelerdir?

• Doğuştan veya sonradan edinilmiş sağırlık (işitme kaybı)

• İşitme bozukluğu ve dil gecikmesi ile sonuçlanan genetik sendromlar (örn. Down sendromu, Patau sendromu, Prader-Willi sendromu)

• Spesifik dil bozukluğu (SLI)

• Yarık damak veya yarık dudak

• Hafıza sorunları ve öğrenme güçlükleri

Konuşma Gelişimi Sorununu Gösterebilecek Bazı İşaretler Nelerdir?

Konuşma gelişimi bozukluğu olan çocukların tipik olarak bir işitme kaybı veya kulak enfeksiyonu öyküsü vardır. Bazı durumlarda, işitme kaybı veya enfeksiyonlar, kalıcı etkiler olmaksızın erken tedavi edilmiş olabilir. Diğer durumlarda, işitme kaybı çocuğun yaşına göre beklenenden daha fazladır ve kalıcı olabilir. Bu durumlarda konuşma gecikmeleri daha şiddetlidir ve çok yavaş ilerler. Stimülasyon ve konuşma gelişiminde daha fazla gecikmeyi önlemek için erken tedavi hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.konusmaa.jpg

Çocuğumda Konuşma Gelişimi Sorunu Olduğunu Nasıl Anlarım?

Çocuğun kelimeleri kullanmada yaşı için beklenenden daha yavaş olması durumunda, konuşma gelişimi sorunlarından genellikle şüphelenilir. Konuşma gelişimi sorunları olan bazı çocukların, bir süre fark edilmeden gidebilecek hafif semptomları vardır. Ebeveynlerden birinde veya her ikisinde de dil gecikmesi, öğrenme güçlüğü veya i​​​​​​​şitme kaybı nedeniyle konuşma probleminden şüphelenilebilir.

Çocuğum İçin Nasıl Yardım Alabilirim​​​​​​​?

Muhtemel bir konuşma gelişimi problemini fark ettiğiniz anda yardım almalısınız. Erken müdahale, çocuğun iletişim becerileri ile maksimum işlev ve bağımsızlık kazanmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Bir durum ne kadar erken fark edilirse, tedavisi ve yönetimi o kadar kolay olur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.