Cilt leke çeşitleri nelerdir, cilt lekeleri neden oluşur ?

Cilt leke çeşitleri nelerdir, cilt lekeleri neden oluşur ?

Cilt problemlerinin başlıcası, kadınların kabusu, cilt lekesi tedavisi bilinçli, azimli, devamlılık gereken ve uzmanlar tarafından yapılması gereken bir tedavidir.

Cilt sorunlarımızın ilk sırasında yer alan cilt lekeleri için, azimle, devamlılıkla ve uzmanlar tarafından yapılan tedavi yolunu seçmeliyiz

Cilt lekerinizin birden fazla sayıda çeşidi vardır. Öncelikle hangi çeşit lekeye sahipsiniz bunu belirlemeniz gerekiyor.

HİPERPİGMENTASYON

Hiperpigmentasyon lekeleri, diğer lekesiz cildimiz arasında farkedilecek boyutta daha koyu renk almış alandır. Sağlık açısından hiç bir sorun teşkil etmez ama estetik olarak bu lekelerin görünümü

 kişilerin hoşuna gitmez. Bu tür lekeler bizim gen yapımızla alakalı olabilir, daha önceden akneden dolayı yıpranmış alanda görülebilir veya en büyük etken cildimiz güneş tarafından hasara uğramış olabilir.

Bu yüzdendir ki güneş kremini  kış ayları da dahil olmak üzere kesinlikle ihmal etmememiz gerekir. Açık ton cilt tipleri hasara daha yatkındır, çünkü koyu tendeki cilt yapısından, açık ten cilt yapısının derisi daha incedir. Bu sebepledir ki, açık tendeki, kişilerin cildi daha fazla lekelenmeye yatkındır. Cildimizin güneş hasarından kaynaklı erken yaşlanmasını önlememiz için de güneşten koruyup,güneş kremi kullanmalıyız.

Cildimizdeki çillerimiz, hiperpigmentasyon lekelerinin bir çeşididir. Bunlar her hangi bir ciltte ben gibi kabarıklık oluşturmaz, yapısı tamamen düz şekildedir. Renk olarak ise görünümü kendi ten rengimizden biraz daha koyu olabilir, kırmızı renk olabilir, kahve rengi koyu leke tarzına dönüşebilir. hatta ve hatta siyah renk görülen leke türü dahi mevcuttur bu daha çok koyu tenli insanlarda görülen çeşididir.

Diğer hiperpigmentasyon çeşidi ise güneş lekelerimiz ve yaşlılıktan dolayı cildimizin belirli kısmının farklı renk alması ile oluşan lekelerdir. Bu tür lekler daha çok güneş sebebi ile oluşur. 

Melazma

Melazma adı verilen leke türünün iki çeşit sebebi vardır. Hamilelikte hormonların  değişimi ile oluşan lekeler ve doğum kontrol hapları sebebi ile değişen hormonlar sonucu oluşan lekeler, melazma adı verilen lekelerdir. Her iki durumda da hormon salgısı sebebi ile melaninde artış olur. Melanin cildimize rengini veren pigmenttir. Melaninin fazla üretimi ile cilt koyulaşır ve leke görünümü oluşur.

KIL DÖNMESİ

Vücüdumuzdaki kılların uzadığında kıvrılıp cildimizin içerisine batması sonucu kıl dönmesi oluşur. Kıl dönmesinde kırmızı kaşıntılı lekeler oluşur ve deri daha yükseltili yumrulu şekildedir. Kırmızı leke sebebi ile doktora gittiğimizde bunların kıl dönmesi olduğunu öğreniriz ve cerrahi müdahale ile daha sonra cildimiz normale döner. Bu tür batıklar ağda, traş ve tüy alımından sonra oluşabilir.

DOĞUM LEKELERİ

Doğum lekeleri de bir tür leke çeşididir. Yeni doğmuş bebeklerin cildinde görülen lelekere doğum lekesi adı verilmektedir. Doğumda ve ya doğumdan daha sonra görülebilir. Doğum lekesinin iki türü mevcuttur. bazı çeşit doğum lekeleri doğumdan bir süre sonra yok olurken bazı doğum lekeleri ömür boyu kalıcı olmaktadır.

Doğum lekelerinin sebebi daha bilinememektedir. Tam olarak sebebi tespit edilemese bile, bir çok faktörün sebebiyet verdiği düşünülüyor. Bunlar aşağıdaki durumlarda belirtilmiştir;

  • Damarlarda her hangi bir sebep dolayısıya, kan damarının sorunsuz oluşumunda engel çıktıysa
  • O alanda cilt pigmentasyonunu sağlayan daha fazla melanin varsa, hatta birbirine yapışan iç içe geçmiş lekeler mevcutsa, çevresindeki deriden farklı olan alan leke olarak görülecektir. Bu tür lekelerinde farklı çeşitleri vardır.  Düz veya yükselti bulunan lekeler. Çürüğe benzer lekeler. Kırmızı, pembe, kahverengi, ten rengi,siyah başta olmak üzere her renkte görülebilen leke çeşididir.

Doğum lekeleri çok az çeşidi haricinde zararsız leke türleri arasındadır. Fakat bazen başka bir tür hastalığın belirtisi de olabilir, bu yüzden ihmal edilmeden hekime gösterilmelidir. 

Dğum lekelerinin bazı zararsız türleri doğumdan sonra büyümeye devam edebilir. Bir doktora danışarak tedavi ile büyümesi önlenebilir ve ya büyüme hızı yavaşlatılabilir.

UÇUK

Cilt leke çeşitlerinden birisi de uçuktur. Ağız kenarlarında, dudaklarda bulunur, ağrılı kırmızı lekelerdir, kabarcık şeklindedir ve belirli dönem içerisinde su kabarcıkları bulunur. Herpes simpleks virüsünün ortaya çıkması ile oluşur. Bu leke türü virüs olması hasebiyle bulaşıcıdır. Bu leke çeşidindeki yaralar iyileşene kadar bulaşıcı olması sebebi ile kimseyle temasta bulunmamalıdır. 

CİLT KANSERİ

Cilt kanserinde bazen lekeler oluşur ve bunların masum lekeler olmadığını bilmemiz için mutlaka hekime bu lekeleri göstermemiz gerekir. Dikkat etmemiz gereken belirtilerin ayırdında olmamız gerekir. Hekimden yardım almadan önce bilmemiz gereken başlıca belirtileri şunlardır;

  • Varolan lekemizin hızla büyümesi veya yeni leke oluşması
  • Kaşıntının lekeli bölgemizde oluşması veya lekeli bölgenin kanaması
  • ilk halinden şekil, büyüklük ve renk olarak değişiklik göstermesi
  • Lekenin düzenli bir şeklinin olmaması, pürüzlü olması, kenarlarının  düzensiz bir şekil alması
  • 6 Milimetre büyüklüğünden daha fazla büyümesi

Bu sayılan belirtilerin en az birini bile farkettiğinizde hekime mutlaka başvurmanız gerekir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.