Ev sahipleri ve kiracılar için yeni dönem başlıyor! Milyonlarca kişiyi ilgilendiren kira artış oranı…

Ev sahipleri ve kiracılar için yeni dönem başlıyor! Milyonlarca kişiyi ilgilendiren kira artış oranı…

Kiracılar, ev sahiplerinin fahiş oranlarda zam yapmasından yakınıyor. Ev sahipleri ise kira gelirlerinin piyasa şartlarına uygun olduğunu savunuyor. Peki, konut kiralarında en yüksek zam oranı nasıl belirlenir? Kiracılara en fazla ne kadar zam yapılabilir? Kiracıların hakları nelerdir?

Kiracılara fahiş zam artışı yapılamaz!

Konut kiralarındaki artış oranları hem kiracıları hem de ev sahiplerini mağdur etmeye devam ediyor. Kiracılar, ev sahiplerinin fahiş oranlarda zam yapmasından yakınıyor. Ev sahipleri ise kira gelirlerinin piyasa şartlarına uygun olduğunu savunuyor. Peki, konut kiralarında en yüksek zam oranı nasıl belirlenir? Kiracılara en fazla ne kadar zam yapılabilir? Kiracıların hakları nelerdir?

Pandemi döneminde yaşanan ekonomik sorunlar konut sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Üniversitelerdeki yüz yüze eğitimin yeniden başlaması ile birlikte kira fiyatlarında fahiş artış yaşandı. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren kira fiyatlarındaki artış, mağduriyeti beraberinde getirdi. Öğrenciler, yüksek kira oranları nedeniyle sokaklara çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündemine giren kira zamları yeniden değerlendirme altına alındı. Konut sahipleri ise zam oranlarını savunarak enflasyon rakamlarına dikkat çekti.

Kira zammı nasıl belirlenir? Kiracıların hakları nelerdir?

Kira sözleşmeleri ile ilgili düzenleme en son 2019 yılında yapılmıştı. Yıllık kira zam oranlarının nasıl belirlenmesi konusunun ele alındığı düzenleme Resmi Gazetede yayınlandı. Buna göre kira zam oranları yıllık TÜFE oranları dikkate alınarak hazırlanmak zorunda bulunuyor. TÜİK tarafından hazırlanan enflasyon oranları aylık olarak açıklanıyor. Ağustos ayı enflasyon oranı yüzde 19.25 olarak açıklanmıştı. 12 aylık enflasyon ortalaması ise yüzde 15.78 olarak belirlendi. Kira sözleşmeleri Eylül ve Ocak ayları içerisinde yapıldığı için kira zam oranları da enflasyon rakamları dikkate alınarak belirlenmek zorunda bulunuyor. Buna göre en yüksek kira zam oranı yüzde 15.78’in üzerine çıkmayacak şekilde hazırlanmalıdır.

Ev sahipleri ise kira zamlarındaki fahiş artışın arz ve talep dengesine göre belirlendiğini savunuyor. Özellikle büyük şehirlerde ve üniversitelerin bulunduğu illerdeki kira oranlarının talebe göre belirlendiği iddia ediliyor. Lakin, bir anda yükselen kira gideri tüketicinin belini büküyor. Hükümet kanadı ise kiracıların şikayetlerini yasal düzenleme altına almak istiyor. TÜFE oranının üstünde zam yapan ev sahipleri cezalı konuma düşecek. Yasal olarak haksız yere zam uygulandığı tespit edilirse, konut sahibi 12 ay boyunca kira bedeli almayacak. Kiracılar ve öğrenciler ise bir an önce düzenleme yapılması talebinde bulunuyor. Özellikle İstanbul’daki stüdyo ve 1+1 dairelerdeki kira zamlarıyla ilgili şikayetlerin arttığı tespit edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.