Peş peşe uyarılar yağıyor: Tapu sahipleri dikkat! O tarihlerde bunu yapmayan hakkını kaybedecek

Peş peşe uyarılar yağıyor: Tapu sahipleri dikkat! O tarihlerde bunu yapmayan hakkını kaybedecek

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)'nden peş peşe uyarılar geldi. Tapu sahipleri dikkat. Tapu önalım hakkı sahibi paydaşlara alıcısı tarafından satışın bildirilmesi durumunda önalım davasının açılması gerekir. Önalım davası 90 gün içerisinde açılmasına ilşkin uyarılar yapıldı. İşte detaylar...

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden gelen uyarılara göre, tapu sahiplerinin önalım hakkı sahibi paydaşlara dikkat etmesi gerekiyor. Tapu sahibi, tapu paydaşlarının bir kısmının veya tamamının paylarını başka bir kişiye satması durumunda, önalım hakkını kullanarak bu payları satın alabilir. Ancak bunun için önalım davasının 90 gün içerisinde açılması gerekmektedir.

Önalım hakkı nedir?

Önalım hakkı, tapu sahiplerinin, tapu üzerinde pay sahibi olan diğer kişilerin paylarını satın alma hakkını ifade eder. Önalım hakkı sahibi, önalım hakkını kullanarak pay sahiplerinden birinin paylarını satın almak istediğinde, tapu sahibi önce pay sahibine bu payları satın alma teklifi yapar. Eğer pay sahibi teklifi kabul ederse, tapu sahibi bu payları satın alabilir. Eğer pay sahibi teklifi kabul etmezse, önalım hakkı sahibi bu payları üçüncü kişilere satamaz ve tapu sahibi, önalım hakkını kullanarak payları satın alabilir.

Tapu sahipleri, önalım hakkına ilişkin olarak, paydaşların paylarının satışının kendilerine bildirilmesi durumunda, 90 gün içerisinde önalım davası açmak zorundadırlar. Aksi takdirde, önalım hakkı kaybedilir. Önalım davası açmak için tapu sahibi, mahkemeye başvurarak payları satın alma isteğini belirtir. Mahkeme, pay sahibinin payları satışa sunmadan önce önalım hakkı sahibine payları satın alma hakkı tanıyarak, önalım hakkını kullanmasına olanak tanır.

Tapu sahiplerinin, önalım hakkı konusunda dikkatli olmaları ve gerekli durumlarda önalım davası açmaları önemlidir. Bu sayede, tapu sahipleri paydaşların paylarının başkalarına satılmasına engel olabilir ve kendi paylarını koruyabilirler.

Karar'ın haberine göre; Tapu sahiplerine uyarılar geldi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)'nde yer alan tapu ile ilgili kayıtlar için düzenleme çalışmaları başlatıldı. Önalım hakkı sahibi paydaşlara gayrimenkul alıcısı tarafından satışın bildirilmesi durumunda önalım davasının açılması gerekir. Önalım davası (şufa) 3 ay içerisinde açılması hakkında uyarılar yapıldı. İşte tüm detaylar...

Tapu sahiplerine yapılan uyarıların ardı arkası kesilmiyor. Yapılan uyarıda belirlenen hakkın kullanılması için verilen süre 3 ay (90 gün) olarak belirlendi. Sürenin aşımı durumunda ise kişiler haklarını kaybediyor. Yapılan açıklamalara göre hisseli tapuda şufa yani ön alım hakkı tanınır.

Hisse sahiplerine verilen şufa hakkı süresi boyunca hisse sahibi payı satmak istemesi durumunda diğer hisse sahiplerinin öncelikli olarak satın alma hakkı bulunur. Bu durumda ise ön alım hakkı için payı satın alacak kişiye 3 ay süre verilir. 3 ay içerisinde davanın açılmaması durumunda hak kaybedilir.

Habersiz satış yapılma durumunda ise 2 yıl içinde ön alım talebiyle dava açma süresi elde edilebilir. Kişiye verilen süre içerisinde davanın açılmaması durumunda hak kaybedilir. Eğer hisse sahiplerine haber verilmeden hisse satışı yapılması durumunda itiraz hakkı kazanılır.

ÖN ALIM HAKKI NEDİR?

Sözleşme ve Kanun dolayısıyla ortaya çıkan ve taşınmaz malikinin taşınmazını üçüncü bir şahsa satılması durumunda önalım hakkına sahip olan tek taraflı bir beyan ile taşınmazın alıcısı olma yetkisi kazanır. Kazanılan bu hakka ön alım hakkı denir.

NE İŞE YARAR?

Ön alım hakkı hisse payını sınırlama çeşitlerinden birisi olarak bilinir. Ön alım hakkı kullanıldığı vakit paydaş payını yasal ön alım hakkı bulunan diğer paydaşa devretme yükümlülüğünde yer alır. Ön alım hakkının kullanılması için 3 aylık süre verilir. 3 aylık sürenin geçmesiyle birlikte hak sahibi bu hakkını kaybeder.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.