Kredi kartı kullananlar dikkat..! Bankalar o parayı derhal iade ediyor..

Kredi kartı kullananlar dikkat..! Bankalar o parayı derhal iade ediyor..

Kredi kartı olanlara kritik uyarı! Bankalar tarafından alınan bu paralar iade edilmekte. Kredi kartı olanlar için iki para iadesi vardır. Peki, bu paraları nasıl alabilirsiniz? Kredi artı kullananlar tarafından geri alınabilecek parayı nasıl alabileceğinize dair detaylar haberimizde.

Milyonlarca insanı çok yakından ilgilendiren bu haberimiz sayesinde talep eden parasını geri almakta. Birçok kişi bir geri ödeme olduğunu biliyor, ancak sürecin karmaşık olduğunu düşündüğü için uğraşmıyorlar. Kredi kartı kullanan herkes, ödediği ücretin iadesini talep edebilir. Çünkü herkes ödediği yıllık aidatlardan şikâyet ediyor.

Kredi kartı taksit yapmanın avantajlarının yanı sıra, nakit sıkıntısı olduğunda küçük ihtiyaçlar için de kullanılabilir, ayrıca çeşitli dezavantajları vardır. Bankalar tarafından alınan maliyetler ve aidatlar gibi. Son dakika kredi kartı parasını İstanbul Barosu’nun yaptığı açıklamaya göre alabilirsiniz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na bağlı olarak Tüketici Hukukunda değişiklikler yapılmıştır. Bankalar tarafından alınan bu paralar iade edilir. Kredi kartı olanlar için iki para iadesi vardır. Peki, bu paraları nasıl alabilirsiniz? Kredi kartı kullanıcıları tarafından geri alınabilecek paranın süreciniderledik. İşte kredi kartı olanların alabileceği paraya dair detaylar.

Bankaya Ödenen Ücreti Nasıl Alabilirim?

Bankalara ödenen kart ücretlerini geri almak biraz zor bir süreçtir. Bankalar müşterilerden yıllık kart ücreti almak istiyor. Bu durumda, tüketiciler kararlı bir tavır almalıdır. Yapılacak ilk şey, kredi kartını kapatmanın yolunu seçmektir. Kredi kartınızdan vazgeçmek istemeyebilirsiniz, ancak bankalar müşterilerini kaybetmeyi göze alamaz. Ve birkaç gün içinde bir çözüm bulmaya çalışacaklar. Aidatı ödenmiş kredi kartı ücretlerinin geri ödenmesi konusunda banka ile bir anlaşmaya varamazsanız, tek yapmanız gereken tutarın iade edilemeyeceğine dair bir belge almaktır. Ardından, e-devlet sistemine girmeli ve arama bölümünde "TBB bireysel müşteri tahkim komitesi" metnini girmelisiniz. Böylece, kredi kartı ücretini çekme talebinizi oluşturabilirsiniz.

Genellikle hükümet konağı ve kaymakamlık binalarında bulunan tüketici tahkim komiteleri aracılığıyla sizden kesilen kredi kartı ücretlerini geri almak da mümkündür. Kredi kartı yıllık ücretinin geri ödenebilmesi için, tüketici tahkim kuruluna gitmeden kesilen kart ücretini gösteren bir makbuzunuz olmalıdır. Tüketici hakem heyetinde bulunan makbuzdaki ilgili yerleri sahip olduğunuz makbuzda doldurarak ve kesinti makbuzunu ekleyerek başvuru sürecinizi sağlayabilirsiniz. Hakem heyeti aracılığı ile bankaya bir geri ödeme talebi yapılır. Bu süre ortalama 15 gün sürer. Aynı şekilde, bankadaki 15 iş günü içinde hakem heyetine geri döner ve kart ücretinizi geri öder. Tüm bu süreçlerle uğraşmak istemeyenler, doğrudan aidat almayan bankaların kredi kartlarını kullanabilirler.

Maliyetler İade Edilecek!

Bankalar tarafından alınan maliyetler ve aidatlar için yeni dönem. Son dakika açıklamalarına göre kredi kartı parasını artık alabilirsiniz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na bağlı olarak Tüketici Hukukunda değişiklikler yapılmıştır.

Açıklamaya göre;

1. Tüketici talebi sonrası haksız ve karşılıksız olduğu teşhis edilen ücret ve komisyonlar bunun gibi benzer vaziyetteki tüm bireylere iade edilmelidir. Örneğin, emekli bireye işsizlik sigortasının yapıldığına karar verilirse, tüm emekli tüketiciler sigorta primlerinin faiz oranı ile meblağı elde etmeli ve bunu yapan bankaya ceza verilmelidir.

2. Bankalar BDDK'ya rapor etmedikleri maliyetleri yansıtmamalıdır. 'Öteki' adı altında, eşdeğer olmayan ücret ve komisyonlardan feragat edilmekten vazgeçilmelidir; 'Dosya maliyetleri' gibi kanıtlanamayan, gerekçelendirilemeyen, makul ve belgelendirilemeyen ücretler olmamalıdır.

3. Müşterinin onaylamadığı hiçbir komisyon, ücret, gider vb. Alınmalıdır. ('Sistem otomatik olarak onayladı' demek bankayı kurtarmamalıdır)

4. Müşteriye, BES, DCD ve borsa gibi belirli yaş ve ilgi alanlarına ilişkin ayrıntılı bilgi verilmelidir. 70 yaşındakilere BES yapılmamalıdır.

5. BDDK, tüketici şikâyetini beklemeden, karşılık gelmeyen ücret ve komisyonları gözden geçirmek için resen davranmalıdır.

6. Bankanın genel müdürü ve yönetim kurulu üyeleri bilanço kalemlerinden ve usulsüz işlemlerden sorumlu tutulmalıdır. Bunun için ABD'deki Sarbanes-Oxley yasasına benzer bir yasa hazırlanmalıdır. 'Farkında değilim, takım arkadaşlarım yapmış demek, üst düzey yöneticileri sorumluluktan kurtarmamalıdır.

7. Bankaların prim ve ödüllendirme sistemi sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir. Üst düzey yöneticileri kar amacı güden etik dışı davranışlara yönlendiren primleri ve ödülleri sınırlamalıdır.

8. Ticari krediler için tüketici kredileri konusunda da atılacak adımlar atılmalıdır: Bankalar ticari kredileri istedikleri zaman faiz oranları bazında değişikliğe uğratmamalıdır.

9. Bankacılık birlikleri tüketicilerin korunmasında aktif sorumluluk almalıdır. Yasadışı işlemler yapmak için çalışanlarına mobbing uygulayan yöneticileri ifşa etmek zorundadırlar.

10. Mirasçıların ölen kişinin mevduatları ve diğer finansal varlıkları hakkında bilgilendirilmesi gerekir.

11. BDDK'nın 3 Ekim 2014 tarihli Finansal Tüketicilerden Tahsil Edilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, yargı kararları ve uygulamaları dikkate alınarak gözden geçirilmelidir.

12. BDDK üyeleri çoğunlukla bankacılık sektöründen seçilmekte ve görevleri kurumun bağımsızlığına ve tarafsızlığına zarar vermemek olmalıdır. Diğer ülkelerde olduğu gibi, denetim kurumu yöneticilerinin görevlerinden sonra beş yıl boyunca özel şirketlerde görev yapmaları yasaklanmalıdır.

13. Tamamen bağımsız bir denetim kurumunun kurulması gündeme alınmalıdır.

14. Finansal okuryazarlık eğitimi ilk ve orta öğretim kurumlarında sağlanmalıdır. Bu eğitimler sınırlandırılmamalıdır.

15. Finansal okuryazarlık eğitiminin içeriği denetlenmelidir.

16. Vatandaşları finansal ürünler hakkında bağımsız ve tarafsız bir şekilde bilgilendirmek için inisiyatiflere ihtiyaç vardır. Bu sorun üzerinde çalışan startup’lar desteklenmelidir.

17. Finansal tüketiciyi hakları konusunda uyaran şikâyetler haber veren mecralar kesinlikle medyaya dâhil edilmelidir.

18. Tüketicilerin bireysel bankalarla mücadele etmelerinin zor olduğu gerçeğine dayanarak, tüketici organizasyonları desteklenmelidir. Finansal okuryazarlık eğitiminde tüketici kuruluşlarına öncelik verilmelidir.

19. Tüketici örgütleri bankalara toplu dava açmaya teşvik edilmelidir.

20. Bankalar ve tüketiciler arasında zorunlu arabuluculara tevdi edilmesi uygulaması terk edilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.