Kredi Kartı Kullananlar Dikkat: O Ücreti Ödemeyin! Hemen Başvurunuzu Yapın! Bakanlık Sosyal Medyadaki Dolandırıcılara Karşı da Uyardı.

Kredi Kartı Kullananlar Dikkat: O Ücreti Ödemeyin! Hemen Başvurunuzu Yapın! Bakanlık Sosyal Medyadaki Dolandırıcılara Karşı da Uyardı.

Kredi kartı kullanan kişiler için önemli bir uyarı geldi. Her yıl bankalar “kart aidatı” adı altında müşterilerinin hesaplarından ödeme çekiyor. Ancak yeni çıkan yönetmeliğe göre, bankaların müşterilerine aidatsız kredi kartı sunmaları gerekiyor. Aksi takdirde müşterilerinin bu aidatı ödememe hakkı bulunuyor. Başvuru yapılması halinde ise kart aidatları geri ödenebiliyor. Son dönemde sosyal medyada çok fazla artan aidat iadesi reklamlarına karşı da Ticaret Bakanlığı tarafından uyarı yapıldı. Peki, kart aida

Dünyanın her yerinde yapılan alışverişler, nakitten çok kredi kartı ile ödeniyor. Özellikle pandemi sürecinde evden çıkmayan vatandaşlar, alışverişlerini internet üzerinden kredi kartlarıyla yapıyorlar. Ayrıca kartların temassız ödeme özelliklerinin de bulunması sebebiyle nakit yerine tercih ediliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda 30 milyon kişinin 74 milyon kredi kartı bulunduğu tespit edildi. Bu durumda kişi başına ikiden fazla kredi kartı düşüyor. 

Bankaların müşterilerine en fazla sunduğu hizmet kredi kartı olarak görülüyor. Ancak aynı zamanda en çok sorunun yaşandığı konu da yine kredi kartları yüzünden. Özellikle son çıkan yönetmelikten sonra kredi kartlarının aidatlarının geri verilmesi konusunda banka ve müşteriler arasında oldukça problem yaşanıyor. Aidat ödemek zorunlu olmadığı halde müşterilerin hesaplarından aidat ödemeleri çekiliyor. Müşteriler ise yapılan aidat ödemelerini geri istiyor. Bu durumdan faydalanmak isteyen dolandırıcılar da sahte hesaplar üzerinden aidat iadesi yaptıklarını söyleyerek vatandaşları dolandırıyorlar.

Dolandırıcılara Dikkat!

Son dönemde özellikle sosyal medya üzerinden kredi kartı aidat geri ödemeleri reklamları yapılıyor. Ticaret Bakanlığı’nın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gibi kamu kurum ve kuruluşların logolarını ve bankaların da isimlerini kullanan dolandırıcılar, vatandaşları bu şekilde kandırmaya çalışıyor. Aidat ödemelerini geri almak isteyen banka müşteriler, bankalarla sorunlarını halledemeyince bu tarz reklamlara kanabiliyor. 

Pandemiyi de fırsat bilen dolandırıcılar, evde kredi kartını daha çok kullanan vatandaşları hedef alıyor. Bankaların adlarını kullanarak pandemiye özel aidat iade kampanyaları yayınlayan dolandırıcılara karşı Ticaret Bakanlığı ise uyarıyor. Bakanlık tarafından bu tarz reklamlara itibar edilmemesi gerektiği vurgulanıyor.

Aidat İadesi Alınabilir mi?

2014 yılından önce kredi kartları aidatlarını geri alabilmek için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılarak bu işlem gerçekleştirilebiliyordu. 2014 yılında ise BDDK tarafından çıkarılan “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” kapsamında aidatlara dair yasal bir zemin oluşturuldu. Bu yönetmeliğin ardından da bankaların aidat geri ödeme zorunluluğu kalkmış oldu.

Bankalarla yapılan görüşmeler ve pazarlık sonucunda geriye dönük kart aidatlarına yönelik ödeme veya puan gibi bazı geri dönüşler alınabilir. Bir zorunluluk olmasa da bankaların bu tarz uygulamaları yapma inisiyatifi bulunuyor. Öte yandan, bankaların POS kullanım bedeli ya da komisyon olarak aldıkları yüzde 1.6 oranında bir ödeme var. Bu da kredi kartıyla çok fazla alışveriş yapan müşterinin bankaya da o oranda kazandırdığı anlamına geliyor. Bu durum üzerinden bankayla anlaşmaya çalışarak inisiyatif kullanması sağlanabilir.

Kredi kartlarının yanı sıra banka kartları ve sanal kredi kartlarından da herhangi bir yıllık ücret alınması yasak. Yapılan düzenlemeye göre bankalar bu ücretleri müşterilerinden talep edemiyor. Bunun yanı sıra bir yıl içerisinde kaybedilen kartlar için de 2 kereye kadar ücretsiz kart yenilemesi şartı getirildi. Sonrasında tekrar kaybedilen kartlar için ise kart basım maliyeti oranında ücret alınabilecek

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.