Volkswagen’e niyet MAN’a kısmet

Volkswagen’e niyet MAN’a kısmet

Industryweek’in Fransız haber ajansına dayandırdığı haberine kadar Volkswagen’ın ticari ve ağır ticari vasıta üreticisi olan MAN, Avusturya ve Almanya’daki üretim tesislerini kapatacak.Cuma günü Alman üretici MAN göre yapılan izah etme ise “ayrıntılı her tarafta yapıland.

Industryweek’in Fransız haber ajansına dayandırdığı haberine kadar Volkswagen’ın ticari ve ağır ticari vasıta üreticisi olan MAN, Avusturya ve Almanya’daki üretim tesislerini kapatacak.

Cuma günü Alman üretici MAN göre yapılan izah etme ise “ayrıntılı her tarafta yapılandırma” adı aşağı şirket içinde şartların değişmesi olduğu belirtildi. Bu değişimin sebebi ise corona virüsü pandemisinden nedeniyle işlerin yavaşlaması…

Münih merkezli firma, Almanya ve Avusturya’da her sene 1.8 milyar tasarruf etmek için 9500 çalışanının işten çıkarılacağını açıkladı. Bu adım da firmanın belirli lokasyonlardaki tesislerini kapatacağı anlamına geliyor.

MAN’ın yılın yarısındaki operasyonel kaybı corona virüsü nedeniyle yüzde 26 gerileyerek 423 milyon euro olarak gerçekleşti. Işyeri bu duruma rağmen maliyet azaltma stratejisiyle çaba etmeye devam ediyor. Habere göre grup ilk olarak 6 bin kişiyi işten çıkarmayı planlamıştı, şu anda ise bu rakam 9.500’e çıktı.

Firmadan gelen tanımlama ise, “Ticari araç sektörü radikal bir değişime dürüst gidiyor. Zaten birkaç yıl içinde, bugünün teknolojileri ve yapıları üstünde başarılı bir iş modeli yapı etmek hemen hemen imkansız olacak.” şeklinde oldu. MAN bu hareketin sürdürülebilirliğe yönelik bir dönüm noktasının parçası olduğunu da belirtti.

VW AG’nın üretimden sorumlu idare heyeti üyesi Andreas Tostmann, firmanın ana bir değişimle yüz yüze olduğunu ve bunun temelinde, “dijitalleşme, otomasyon ve alternatif sürüş modlarının” yer aldığını belirtti. Tostmann, “Firma daha inovatif, dijital, kârlı ve uzun soluklu olacak.” dedi.

MAN firmasının yüzde 95’ine sahip olduğu Traton ise haziran ayında 5 bin çalışanıyla yollarını ayıracağını açıklamıştı.

TÜRKİYE’NİN BU DURUMDAKİ ÖNEMİ NEDİR?

Türkiye Mercedes, Ford Otosan, Karsan ve MAN gibi dünyada çoğu ülkeye ihraç edilen ticari vasıta markalarının üretim noktası. Grubun üretimi Polonya’ya veya Türkiye’ye kaydırmayı planladığı söyleniyor. Bu noktada MAN’dan herhangi bir tanımlama üretilmiş olmasa da Türkiye, sahip olduğu ticari araç üretimi tecrübesiyle bir adım öne çıkıyor.

Türkiye ticari vasıta üretimi konusunda Isuzu, Man, Mercedes-Benz, Ford, Temsa, Otokar, Fiat, TürkTraktör gibi markalara ev sahipliği yapıyor.

Taşıt Araçları Tedarik Sanayi Derneği (TAYSAD) başkanı Alper Kanca ise, “Türkiye özellikle otobüs ve kamyon üretiminde epeyce başarılı. Avrupa’nın en verimli, en rekabetçi ticari araç imal merkezlerinden biri.

Mercedes, MAN ve Ford ülkemizde çok kaliteli kamyonlar, otobüsler üretiyor ve dünyanın dört bir yanına ihraç ediyor. Avrupa’da en fazla otobüs üretilen ülkeyiz, yani Avrupa’nın 1 numarasıyız. Dünya otobüs üretiminde ise onlarca gelişmiş sanayi ülkesini geride bırakarak 5. sıradayız.” dedi.

Taşıt Araçları Arz Sanayi Derneği (TAYSAD) başkanı Alper Kanca

Türkiye’nin kamyon ve ağır ticari vasıtalar üretiminde de Avrupa’da ilk beş içerisinde olduğunu söyleyen Kanca, “Yalnızca üretimde değil benzer zaman da mühendislik ve tasarımda da iyi bir seviyeye geldik. Örneğin, Ford geçen sene tamamı ile kendi geliştirdiği F-Max modeli ile Dünyanın en iyi kamyonu ödülünü aldı.

Tabiî bunda firmanın kendi hüner ve yetkinliği açık havada, ülkemizde bu çeşit araçların parçalarını üreten fazla güçlü bir tedarik sanayii olması da manâlı rol oynadı. Türkiye’de otobüs ve kamyon üretimindeki parçaları üretim etmekte uzmanlaşmış, keza yerli ayrıca de yurtdışındaki fabrikaları besleyen; çok köklü, kuvvetli tedarik sanayi olması, bu anlamda rekabetçiliğimizi de olumlu etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

VOLKSWAGEN TÜRKİYE YATIRIMI GÜNDEMDEYDİ

Alman imalatçı elektrikli araba üretimi konusunda Avrupa’daki tesislerini her tarafta dizayn ediyor. Bu kapsamda doğru yanmalı motorlu araçlarının üretimini ister istemez yeni dizaynlı tesislerinden çıkartmak zorunda. Bu kapsamda marka 2018 yılından itibaren yeni bir imal lokasyonu arayışına başlamıştı.

Volkswagen ülkemizde de çok seçim edilen Passat ve Skoda’nın Superb modellerinin üretimi için Romanya, Bulgaristan, Ermenistan ve Türkiye’nin de arasında olduğu ülkelerden birini tercih etmek için 2019 yılında çalışmalara ve araştırmalara başlamıştı. Bu adımlardan sonradan grup Türkiye’nin Manisa şehrinde bir şirket kuruluşunu gerçekleştirdi. Volkswagen’in bu atağı fabrikanın Türkiye’de kurulacağını gösteriyordu.

Bir milyar TL sermayeli bu şirketle marka Türkiye’de Passat ve Superb modellerinin üretiminin gerçekleştirileceğini gösteriyordu. Ama 2019 yılında ülkenin sınırlarında olan askeri hareketlilik gösterilerek dev firma bu yatırımı askıya aldığını duyurdu. Sonrasında ortaya meydana çıkan pandemi süreciyle birlikte ise bu yatırımdan vazgeçildiğini duyurdular.

Markanın Türkiye'ye yapmayı planladığı yatırım 1 milyar euro olacağı ve tesisin senede 300 bin adet vasıta üreteceği söyleniyordu.

İlginizi ÇekebilirVolkswagen'in Türkiye yatırımında koşul ne?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.