Bireysel Emeklilik Sistemi’nin değişmesi yönündeki teklif TBMM’de!

Yeni ekonomi paketi, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından TBMM’ye sunuldu. Teklifte Bireysel Emeklilik Sistemi, Karayolları Trafik Kanunu kapsamındaki zorunlu mali sorumluluk sigortası gibi çeşitli değişiklikler yer alıyor. İşte haberin ayrıntıları...

TBMM Başkanlığına 18 yaşın altındaki vatandaşların ve emeklilik üzerine hizmet sunanların Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çerçevesine dahil edilmesi, Karayolları Trafik kanunu kapsamındaki zorunlu mali sorumluluk çerçevesinin dışında yer alan konuların tekrar düzenlenmesini barındıran “Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” sunuldu.

Küçük ölçekli kurumlara bu ekonomi paketi sayesinde istihdam sağlamaları koşuluyla kredi garanti fonu destekli kredi imkânı verilecek.  Finansal istikrar ve kalkınma komitesi ise finansal istikrar komitesi şeklinde tekrar düzenlenecek. Orta vadeli mali plan ile orta vadeli program birleştirilerek tek belge durumuna getirilecek. BES ile ilgili yapılandırmalar 1 Temmuz tarihinde geçerli hale gelecek.

Emeklilik yatırım fonları merkezi tek platformdan alınır ve satılır hale gelecek ayrıca tüm katılımcılar piyasa bulunan şirketlerin fonlarını portföylerine dahil edebilecek.

Bütün Fonlar Tek Yerde

Yönetmelik gereğince Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) üzerinde işlem yapacak farklı şirketlerin sahip olduğu fonların, katılımcılara kurumca belirlenen emeklilik planlarının içine alınarak sunulması zorunlu hale gelecek. Böylece katılımcılar, bireysel emeklilik sözleşmelerine emeklilik fonlarının hepsini portföyüne dahil edebilecek. Fonların alım satım işlemleri uygulama koşulları kapsamında BEFAS üzerinden gerçekleştirilebilir duruma gelecek.

50 Milyar TL’yi Bulabilir

Ekonomi reform paketi çerçevesinde hizmet sağlayan sandığın ve vakıflarda bulunan birikimin 2023 yılına kadar BES’e aktarılmasına olanak sağlanacak. Türkiye Sigorta Birliği, toplam işlem potansiyelinin 50 Milyar TL’yi bulabileceğini belirtiyor.

BES’in İptal Olması Halinde

BES’ten 3 yıl içinde ayrılma halinde devlet katkısı büsbütün kesilir. 3 ila 6 yıl içinde ayrılma halinde hesapta bulunan devlet katkısı miktarının %85’i kesilir. 6 ila 10 yıl içinde %65’i kesilir. 10 yıllık süre bitirildiğinde ise devlet katkısının %40’ı kesilir. Emeklilik hakkı edinildiğinde devlet katkısının hepsi alınır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Freelance işe başlamak için 5 Neden
Kur Korumalı Mevduat (KKM) mı? Vadeli Faiz getirisi mi?
SSK BAĞ-KUR Emeklilerine 12 Bin TL Hediye: Bankalar Sırada Bekliyor, Bu Fırsatı Sakın Kaçırmayın!
Merkez Bankası'nın Faiz Kararları Dolar Piyasasını Sallıyor! Döviz Piyasasındaki Beklentiler!