Süper Kanlı Ay ne zaman görünecek? Süper Ay'ı Türkiye'den görmek mümkün mü? Hangi iller görebilecek?

Geldiğimiz nokta itibariyle Mayıs ayı içerisinde Süper Kanlı Ay sadece belirli yerlerden görünebilecek. Süper kanlı ay Türkiye'den görünecek mi? Görmek için ne yapmamız gerekiyor? Tüm detaylar haberimizde.

Gökbilimciler bu ayın sonlarında "süper kanlı ay" a tanık olmak için gökyüzünü inceleyek. Bu ay 26 Mayıs'ta Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgelerinde görülebilecek. Süper kanlı ay, aynı anda iki ay fenomeni meydana geldiğinde ortaya çıkıyor. Ayın yörünge döngüsünde Dünya'ya normalden biraz daha yakın olduğu noktada bir süpermoon görüyoruz ve bu da onu gökyüzünde daha büyük gösteriyor. 

Tam bir ay tutulması olduğunda, aya kırmızımsı bir görünüm veren bir kanlı ay görürüz. Süper kanlı ay, dolunay Dünya'nın karanlık iç gölgesine girdiğinde ortaya çıkacak. Dünya'nın atmosferi mavi renk gibi kısa dalga boylarını engeller, ancak kırmızı gibi daha uzun dalga boylarının atmosferden geçmesine ve aya devam etmesine izin verir. 

Sonuç olarak bakır benzeri kırmızımsı bir renge sahip normal dolunaydan daha büyüktür. Bazıları süper kanlı ayı Çiftçinin Almanak'ından gelen “çiçek” süper ay olarak adlandırır. Bu isim, yılın bu zamanında çiçek açma eğiliminde olan çiçeklerden gelmektedir. 26 Mayıs'taki dolunay, 2021'in ikinci süper ay olmasıyla da dikkat çekiyor. 

NASA, süper ayın Dünya'ya normalden biraz daha yakın olmasına rağmen, sadece 98 mil daha yakın olduğunu belirtiyor. Bazı insanlar gece gökyüzünde ayın daha büyük olduğunu bile fark etmezler. Amatör gökbilimciler, Doğu Asya, Pasifik Okyanusu ve Batı ABD'nin bazı bölgelerinde süper kanlı ayı görebilecekler. Doğu Kıyısının çoğu süper kanlı ayı göremeyecek çünkü tam tutulma anında ufkun altında olacak. 

Nisan ayında, gökyüzü gözlemcileri süper pembe ay olarak bilinen bir fenomeni incelediler. Dünyanın dört bir yanındaki Skywatches bu olayı izledi ve kesinlikle bu ayın sonlarında süper kanlı ayı görmek ve incelemeye devam edecekler. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Instagram Reels'e Para Ödenmeye Başlıyor mu? İşte Detaylar...
X (Twitter) herkese ücretli mi olacak? Elon Musk ölüyü bıraktı, dirinin peşinde!
Snapchat ChatGPT'ye rakip olabilecek mi?
Instagram çöktü mü? İnstagrama neden girilmiyor?