Bu Tarihten Önce Sigortalı Olanlar 10 Yılda Emekli Olabilecek!

Bu Tarihten Önce Sigortalı Olanlar 10 Yılda Emekli Olabilecek!

Sosyal Güvenlik Kurumundan 4A'lı çalışanları ilgilendiren habere göre işe giriş bildirimi 9 Eylül 1999 tarihinden önce yapılan çalışanlar 10 yıllık prim ödemesiyle emekli olabilecek. Ayrıca tazminat hakkı almayı da kazanan bu çalışanların 3600 gün prim ödemesi ve 15 yıl çalışma faaliyeti göstermesi yeterli oluyor.

Milyonlarca işçi her sene SGK tarafından yapılacak emeklilik düzenlemesini yakından takip ediyor. SGK'nın 4A çalışma sistemine göre emekli olmak isteyen çalışanların 3600 gün doldurması gerekiyor. Gününü dolduran ve belli yaşa ulaşmış çalışanlar ise emekli olmaya hak kazanıyor. Ayrıca belli şartları taşıyan çalışanlar tazminat alma hakkına da sahip olmaktadır. 

1999'dan Önce Sigortalı Olanları Kapsıyor

SGK tarafından yapılan düzenlemeye göre resmi işe giriş tarihi 1999 yılından önce olan çalışanlar çok daha rahat şartlarda emekli olmaya hak kazanabiliyor. 3600 gün prim ödemek ve 15 sene boyunca sigortalı çalışan kişiler hem tazminat alabiliyor hem de emekliliğe ayrılabiliyor. 

Emeklilik yaş ortalamasına bakıldığında erkekler kadınlardan çok daha geç sürede emekli oluyor. Buna rağmen bu düzenlemeye tabii olan çalışanlar gerekli şartları yerine getirdikleri taktirde herhangi bir yaş sorunuyla karşı karşıya kalmayacak ve kolayca emekli olabilecek. 

Emeklilik günü hesaplama konusunda çalışanların birçoğu yanlış hesap yöntemlerini kullanabiliyor. SGK sisteminde yazan SGK'lı işe giriş tarihi baz alınarak yapılan hesaplamalarda günümüze kadar olan süreçte sadece prim ödenen günler hesaplanıyor. Bu durumda 3600 günü dolduran her çalışan emekliliğe ayrılmaya hak kazanmaktadır.

SGK'dan Resmi Belge Gerekiyor

bu-tarihten-once-ise-girenler.jpg

Şartları taşıyan çalışanlar emekliliğe ayrılmak ve tazminat hakkından yararlanmak isterlerse SGK'dan resmi belgeleri alması gerekiyor. 15 yıl ve 3600 günü dolduran 1999 yılından önce işe girişi bulunan çalışanların istifa dilekçelerini de uygun şekilde doldurması büyük bir önem taşıyor.

Emekliliğe ayrılmanın yanı sıra tazminat hakkından yararlanmak isteyen çalışanların ilk olarak SGK'a müracaat edip durumu bildirmesi gerekmektedir. Ardından SGK tarafından verilen yazıyı dilekçeye ek olarak yansıtılması istenmektedir. Dilekçe metinine 1999'dan önce çalışmaya başlandığı, 3600 günün doldurulduğu ve 15 yıl boyunca çalışma yapıldığı açıkça beyan edilmelidir. SGK tarafından verilen belgeyi de dilekçeye eklemeniz halinde tazminat almaya hak kazanmanız mümkün olmaktadır. 

9 Eylül 1999'a kadar işe giriş bildirimi bulunan çalışanları ilgilendiren emeklilik ve tazminat hakları böylece uzun yıllar boyunca emekliliği beklememeyi de sağlamaktadır. Milyonlarca çalışanı kapsayan emeklilik düzenlemesi için son başvuru tarihi bulunmamaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.