SGK, Ziraat bankası üzerinden8 bin 904 lira ödeme yapacak..! Kimler bu destekten yararlanabilir?

SGK, Ziraat bankası üzerinden8 bin 904 lira ödeme yapacak..! Kimler bu destekten yararlanabilir?

Emeklilik için aranan yaş sınırı da kademeli geçiş kapsamında değerlendiriliyor. Peki, SGK düzenlemesine göre çalışan annelere hangi haklar tanınıyor? Doğum borçlanması kimleri kapsıyor?

Çalışan annelere sağlanan haklar değişti! 8 bin 904 liraya yükseldi! Doğum parasının şartları

Sosyal Güvenlik Reformunun Sağladığı Avantajlar

Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında erken emeklilik ve kadınların iş hayatındaki istihdaminin artmasını sağlayacak adımlar atıldı. Doğum izni, süt parası, nakdi yardım ve tüp bebek desteği sağlanıyor. Doğum iznindeki annenin hesabına  8 bin 904 liralık ödeme yatırılıyor. Emeklilik için aranan yaş sınırı da kademeli geçiş kapsamında değerlendiriliyor. Peki, SGK düzenlemesine göre çalışan annelere hangi haklar tanınıyor? Doğum borçlanması kimleri kapsıyor?

Kadınların iş hayatındaki istihdamının artmasını sağlamak amacıyla destek paketi hazırlandı. Çalışan anneleri kapsayan destek paketi sayesinde 8 bin 904 TL tutarında nakit ödeme yapılıyor. İş Kanununa göre bir kadının doğum öncesi ve sonrasında toplam 16 hafta boyunca ücretli izne çıkma hakkı bulunuyor. Çoğul gebelik durumlarında ise izin süresi 18 haftayı buluyor. Çalışan annelere doğum parası ödeniyor. Doğum parası ödemeleri için Ziraat Bankası’nda hesap açılması gerekiyor. Asgari ücret ile çalışan bir anne en alt sınırdan doğum parası alıyor. Doğum parası, maaş ile paralel şekilde yükseliş gösteriyor.

Doğum parasını kimler alabilir?

Doğum parası almak isteyen çalışan kadınların belirli şartları sağlaması gerekiyor. Doğumdan önceki dönemde en az 90 günlük sigorta prim ödemesinin yatırılmış olması talep ediliyor. Doğumdan 1 yıl önceki dönem dikkate alınıyor. Doğum döneminden önce işten ayrılan kadınlara doğum parası ödenmiyor. Doğum öncesi ve sonrasında da sigorta prim ödemelerinin yapılmış olması gerekiyor. Doğum uzmanından alınan raporun işyerine teslim edilmesinden sonra 112 günlük ücretli izin süreci başlamış bulunuyor.

Doğumdan sonra ücretli ve ücretsiz izin

Doğum sonrasındaki dönemde çalışan kadınların ücretsiz izin kullanma hakkı bulunuyor. Ücretli izin süresinin tamamlanmasının ardından kamu çalışanları 24 ay, özel sektör çalışanları ise 6 ay boyunca ücretsiz izin yapabilir. Çoğul gebelik durumunda ise çocuk sayısına göre artı 30 gün ekleniyor. Babalar içinse ise doğum izin süresi bir ayla sınırlı tutuluyor. Aynı durum çocuk evlat edinen aileler içinde geçerli kabul ediliyor. Yarım gün çalışma hakkına da sahip bulunan anneler, haftalık 45 saatlik çalışma süresinin yarısını tamamlayabilir. Yarım günlük çalışma durumunda maaşın yarısı işveren yarısı da devlet tarafından ödeniyor. 2 aylık dönemi kapsayan bu süreçte çalışan annelere devletin ödediği miktar 6 bin 400 liraya ulaşıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.