ASELSAN Akademi Çalıştayı’nda geleceğin teknolojileri ele alındı

ASELSAN Akademi Çalıştayı’nda geleceğin teknolojileri ele alındı

Sanayi ve üniversite işbirliğinde yeni ve öncü bir model anlayışıyla 2017 yılında çalışmalarına başlayan ASELSAN Yüksekokul’nin 3. çalıştayı, bu sene Gazi Üniversitesi konut sahipliğinde gerçekleşti.

ASELSAN Akademi’nin 3. çalıştayı, protokol kapsamında yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi üst seviye yetkililerinin ve öğretim üyelerinin katılımıyla 2-4 Kasım tarihleri aralarında yapıldı. Çalıştayın son gününde değerlendirmelerde yer alan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, ASELSAN Akademi Çalıştayı’na konut sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Üniversiteler ile sanayinin bir arada çalışmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, “Burada yapılan çalışmaların memleketimiz için hoş hizmetlere dönüşmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

“Sanayinin akademik olarak desteklenmeden istenilen gelişmeyi gösteremeyeceği su götürmez bir gerçektir”

Çalıştayda bir konuşma yapan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye’nin Ar-Ge’ye maksimum yatırım yapan şirketi olarak bu yatırımı değere dönüştürecek insan kaynağının gelişimini, ülke sanayiinin gelişiminin de anahtarı olarak gördüklerini söyledi. Prof. Dr. Görgün, “Sanayinin akademik olarak desteklenmeden istenilen gelişmeyi sağlayamayacağı, ulusal ve reformcu teknoloji üretimi için üniversite ile sanayinin iş birliği içerisinde çalışmasının mecburi olduğu su götürmez bir gerçektir. Çalışanlarımızın akademik gelişimlerine destek olmak ve tezlerini ASELSAN’da çalıştıkları alanda yapmalarına imkan sağlamak nedeniyle üniversite ve sanayii en enerjik yanlarıyla bir araya getiren yeni ve yenilikçi bir model oluşturduk. Yükseköğretim Kurulu himayesinde gerçekleştirdiğimiz bu model ile hem sanayinin ayrıca de akademinin ihtiyaçlarını çıktı odaklı karşılayabilecek, dünyada daha önce eşi görünmeyen bir sistem ortaya konulmuş oldu” ifadelerini kullandı.

Çalıştay üç gün sürdü

Çalıştay, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı ve ASELSAN Akademi Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik ile Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmaları ve sunumlarıyla başladı. Ardından ASELSAN Yüksekokul’nin iş birliği içinde olduğu üniversitelerin araştırmadan sorumlu rektör yardımcıları, üniversitelerinde yürütülmekte olan güncel incelemeler ve bilimsel çalışmalar hakkında sunumlar yaptı. Çalıştayın ikinci gününde ASELSAN çalışanlarından oluşan alanında deneyimli teknoloji mentörleri, 11 farklı teknoloji alanı başlığında oluşturulan sanal oturumlarda ASELSAN’ın üzerinde çalıştığı teknoloji ve ürünler ile altyapılar imkânlarını dört üniversitedeki öğretim üyeleriyle paylaştılar. Bu oturumlarda üniversitelerle iş birliğinin daha ileri boyutlara taşınması, ASELSAN Akademi yöneticileri moderatörlüğünde akademisyenler ve ASELSAN bölge uzmanlarının iki taraflı değerlendirmelerde bulunması, yeni tez ve projelerin temellerinin atılması hedeflendi.

Bu yıl 40 öğrenci mezun oldu

Çalıştayda ASELSAN bünyesinde yer alan Araştırma Merkezi’nin araştırmacılarının geleceğin teknolojileri üzerine ve merkezin otonom, suni akıl, ileri malzemeler ve biyosavunma alanlarında yürüttüğü teknoloji geliştirme çalışmaları üstüne yapacakları sunumlar da yer aldı.
Gazi Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nde protokol zarfında yer alan Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin üstteki seviye yetkililerinin ve öğretim üyelerinin katılımıyla Covid-19 önlemleri alınarak biraraya gelinen etkinliğin son gününde ASELSAN Yüksekokul’nin birincil mezunları da afiş sunumları ile yer aldı. Protokol konuşmalarının arkasında bu sene mezun olan 40 öğrenciye mezuniyet anısı takdim edildi. Üniversitelerin Akademi Kurulu temsilcilerinin oylarıyla en iyi üç ivedi çalışmasının belirlendiği Tez Yarışması’nın kazananlarına ve ivedi danışmanlarına ödülleri verildi.
Her sene üniversitelerin kendi kampüslerinde düzenlenen çalıştay, bu sene Covid-19 sebebi ile sınırlı sayıda katılımcı ile düzenlenen özel mezuniyet etkinliği dışarıya fazla sayıda öğretim üyesi ve öğrencinin katılımının olacağı öngörülerek sanal ortamda oluşturulan oturumlar şeklinde düzenlendi.

ASELSAN Yüksekokul

ASELSAN Akademi, sektörün ihtiyaçlarını dünyadaki bilimsel gelişmelerle etkili bir şekilde buluşturma, sektördeki tecrübenin akademik tecrübe ile faal beraberliği, akademik çalışmaların doğrudan Türkiye savunma sanayii ihtiyaçlarını karşılaması hedefleri ile çalışmalarına devam ediyor. 1 Ağustos 2017’de Yükseköğretim Kurulu ile imzalanan meslek birliği protokolü, ASELSAN’ı 4 öncü araştırma üniversitesinin (GÜ, GTÜ, İTÜ, ODTÜ) kampüsü haline getirdi. Bu üniversitelerden akademisyenler ASELSAN yerleşkesine gelerek derslerini veriyor, öğrencilerin egzersiz alanlarına dayandırılan ivedi konularında danışmanlık yapıyorlar. Bu iletişimin projelere çabucak nüfuz etmesini amaçlayan ASELSAN Yüksekokul; Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Alet ve Araç Gereç Mühendisliği alanlarında öncü teknolojiler üretmek, dıştan bağımlılığı eksilmek hedefiyle her yıl öğrenci sayısını, alıştırma alanlarını ve proje sayılarını arttırıyor. 2020-21 güz döneminde yeni başlayan 170 öğrenci ile ASELSAN Yüksekokul zarfında 575 yüksek lisans, 70 doktora öğrencisi eğitimine devam ediyor. Bu dönem 4 mühendislik dalında açılan derslerin sayısı ise 80’i aştı. Bu yıl mezun olan öğrencilerin fazla sayıda berat/yardımcı model başvuruları ile dergi makalesi ve konferans bildirileri bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.