Yapay Zeka Kovid-19 İle Nasıl Mücadele Ediyor?

Yapay Zeka Kovid-19 İle Nasıl Mücadele Ediyor?

Tüm dünyada koronavirüs salgınına karşı mücadele sürerken, pandemi ile savaşma amacı ile teknolojik inovasyonlar devreye giriyor. Teknolojik gelişmelerin salgını yenme noktasındaki amaca katkısı oldukça büyük. Yapay Zeka (AI) ve Makine Öğrenimi (ML) Kovid-19 pandemisine karşı mücadelede önemli roller üstleniyorlar. Bilgisayarların insan zekasını taklit etmesi, birçok veriyi hızlı bir şekilde modelleyerek öngörüler sunmayı sağlıyor.

Bu gelişmelerle birlikte koronavirüs nasıl yayıldığını çözmek, araştırma safhası ve tedavi sürecini kolaylaştırmak aynı zamanda da hızlandırmak konusunda önemli  katkılar sağlanmış oluyor.

Sosyal mesafe, maske ve karantina tedbirleri devam ederken kamu ve özel sektör, müşterilerinin ihtiyaçlarını en verimli şekilde karşılayabilmenin yeni yollarını arıyor.

Makine Öğrenimi teknolojisi özellikle uzaktan erişim desteği ile gerekli araçları sunarak bu dönemin atlatılmasını mümkün kılabiliyor.

Kamu kurumlarına yönelik araçlar arasında ise Kovid-19 belirtilerinin temas etmeden tespit edilmesini sağlayan ve aynı zamanda vatandaşların kafasındaki soruları gidermeyi sağlayan makine öğrenimi ile uyumlu chatbot’lar ortaya çıkmış durumda. Fransız bir start-up olan Clevy.io bu örneklerden biri. Fransa hükümetinin verilerini gerçek zamanlı olarak kullanan chatbot, belirtileri değerlendirerek hükümet poliçeleri hakkındaki soruların cevaplarını veriyor. Dünya Sağlık Örgütü ’nün gerçek zamanlı bilgileri de sistem tarafından kullanılıyor. Bugüne kadar tam 3 milyon mesaja cevap veren Chatbot, hükümetin kaynaklarını zorlamadan korona virüs ile ilgili riskleri değerlendirirken hangi egzersizleri yapabileceğine kadar her türlü soruya yanıt verebiliyor. Strasbourg, Nanterre ve Orleans gibi şehirlerde de bu chatbot, onaylı bilgilerin dağıtımı için kullanılmakta.

Koronavirüsün Nasıl Yayıldığını Anlamak…

Makine öğrenimi sayesinde araştırmacılar Kovid-19’un nasıl yayıldığını anlama konusunda büyük verilere ve bunların analizlerine sahip oluyorlar. Bu sayede gelecek zamanlarda oluşabilecek salgınlar için belki erken uyarı sistemi bile mümkün olacak. California’da tespit edilemeyen Kovid-19’lu hasta sayısı için bir model oluşturuldu. Bu model global anlamda 19 bölgenin analizini gerçekleştirdi. Yine kaç adet bulaşın kaçırıldığı ve tespit edilmesi yönünde toplum arasında yayılırken virüsün nasıl bir mutasyon yaşadığını da analiz ettiler.

Araştırma ve Tedaviyi Hızlandırmak

Sağlık hizmeti sağlayıcıları ve araştırmacılar Kovid-19 ile ilgili birçok yeni bilgiye muhatap kalıyorlar. Yapay zeka burada da devreye girerek hızlı ve kolay bir şekilde tüm yeni araştırma yazıları ve dokümanlara ulaşımı sağlıyor. Eldeki verileri analiz eden ve etkin bir şekilde sunan sistemlerin öğrenimi kolaylaştırması ve tedavi süreçlerini kısaltması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.