Netflix "The billion dollar code" Terra vision Google Earth mini dizisi ile gündeme geldi! Google, Google Earth'u çaldı mı?

Netflix "The billion dollar code" Terra vision Google Earth mini dizisi ile gündeme geldi! Google, Google Earth'u çaldı mı?

Netflix'in yeni mini dizisi, Google'ın milyarlarca değerindeki fikirlerini çaldığını kanıtlamaya çalışan iki Berlinli internet öncüsünün hikayesini kurguluyor. 1993'te bir tekno kulübünde buluştuktan sonra , insanların sadece bir mous tıklamasıyla bir yere yakınlaşarak dünyanın herhangi bir noktasına seyahat etmelerine izin verecek bir tür küresel sanat eseri yaratma fikrini birlikte geliştirdiler

1990'ların başında Berlin'de iki adam: Biri büyük fikirleri olan bir sanat öğrencisi, diğeri bir bilgisayar korsanı.

1993'te bir tekno kulübünde buluştuktan sonra , insanların sadece bir fare tıklamasıyla bir yere yakınlaşarak dünyanın herhangi bir noktasına seyahat etmelerine izin verecek bir tür küresel sanat eseri yaratma fikrini birlikte geliştirdiler.

1990'ların başında bilgisayarların projeleri için yeterince performans göstermediğini çabucak anladılar.

Ancak bu, özellikle bir telekomünikasyon devi ve gemideki deneyimli bilgisayar korsanlarının yardımıyla değişebilir: Deutsche Telekom sponsorluğundaydı ve geliştiriciler Kaos Bilgisayar Kulübü'nün üyeleriydi .

Kaotik bir sürece rağmen, iki ortak "Terra Vision" projelerini 1994 yılında Japonya'nın Kyoto kentinde düzenlenen uluslararası bir iletişim fuarında sunuma hazır hale getirmeyi başardılar. Bu büyük bir başarıydı.

Ama bir gezi sırasında Silikon Vadisi , "Terra Vision" için kaynak koduna yanlış ellere düştü - ve 2005'te Google'a , ardından teknoloji devi tarafından aniden Google Earth'ü yayınladı.

Almanya'dan iki geliştirici, Google'ın fikirlerini çaldığını hissetti ve bu da David'e karşı Goliath davasına yol açtı.

59413792-403.jpeg

Bir teknoloji devi tarafından ele geçirildi

Netflix mini dizisi, iki bilgisayar manyağının fikirlerini nasıl geliştirdiğini, büyük bir şirketi ve nihayet tüm dünyayı bu ilgiye nasıl ikna ettiğini, ancak bir teknoloji devinin yasal hilesi tarafından şöhret ve servetlerinin çalınmasını iki zaman çizelgesinde ve dört bölümde anlatıyor.

Netflix, bu Alman yapımıyla bir kez daha bir hikayenin kurgusunun en önemli şeyin değil, ne hakkında olduğu olduğunu gösteriyor. İki geliştirici de Almanya yerine Japonya veya Güney Afrika'dan olabilirdi; masallarının özü evrenseldir.

Netflix yapımının görünümü, hikayesi, kurgusu, senaryosu ve film müziği benzer uluslararası yapımlarla aynı seviyede ve The Billion Dollar Code'daki Alman aktörler özgün bir his ekleyerek İngilizce versiyonda kendi seslerini senkronize ettiler.

netflix.jpeg

1990'lara zaman yolculuğu

1990'ların detayları titizlikle yeniden üretildi. Juri Müller ve Carsten Schlüter'in hikayesiyle mini dizi, tekno kulüpleri, çılgın deneysel sanat ortamı ve o noktada gerçekten ciddiye alınmayan bilgisayar korsanları ile Berlin'in yeniden birleşme sonrası döneminin atmosferine dalıyor. Gerçek bir banka hesabına sahip olmanın düzenin bir parçası gibi hissettirdiği ve gençlerin kendi havalı olma yollarını buldukları bir dönemdi.

İnternet, sınırsız devrim ve özgürlük hayallerini somutlaştırdı. Tüm bilgilerin herkese açık olabileceği fikri o zamanlar inanılmaz derecede yeni ve heyecan vericiydi.

Finansörler, bu yeni dünyanın inşasına yardımcı olmak için çılgın meblağlar yatırıyorlardı. Silikon Vadisi, yeni bilgisayar çağının El Dorado'suydu; dijital maden arayıcıları, palmiye ağaçlarının altındaki devasa teknoloji parkında, basketbol sahaları ve espresso makineleriyle bir araya geldi.

Yirmi beş yıl sonra, Berlin programlama öncüleri internet devi Google'a dava açmak için yola çıktılar. "Terra Vision" ile Google Earth , Google Haritalar ve günümüzde kullanılan tüm navigasyon sistemlerinin temellerini atanların kendileri olduklarını kanıtlamak istiyorlar.

google.jpeg

Gerçek olaylara dayanan bir kurgu

Tutarlı bir şekilde seçkin oyunculardan oluşan bir kadroyla heyecan verici bir mahkeme dramasıyla biten, hızlı tempolu ve duygusal bir rollercoaster yolculuğu.

İle Milyar Dolar Kanunu , yönetmen Robert Thalheim ve senarist Oliver Ziegenbalg gerçek olaylara dayanan bir kurgu içinde zaman yolculuğuna oluşturduk.

Hikayenin fikri, 1990'ların başında "Terra Vision"ın geliştirilmesine yardımcı olan ve aslında Google'a karşı mahkemeye giden bir medya sanatçısı olan Joachim Sauter olduğu ortaya çıkan bir komşuyla barbekü yaparken ortaya çıktı.

Tabii ki, mini dizinin yaratıcıları hikayenin dramatize edilmiş yorumu, programın gelişiminin ve devam eden davanın arkasındaki tüm gerçekleri temsil etmiyor.

Yapımcılar adaleti yeniden tesis etmeyi ummadılar. Robert Thalheim, sadece teknoloji neslini yönlendiren idealleri ve nihayetinde neye dönüştüğünü tasvir etmek istediklerini söylüyor.

Thalheim, yönetmen, "güç dengesinin nasıl değiştiğini ve internet öncülerinin kendilerinin bu gelişme karşısında nasıl bunaldığını" göstermek istediğini açıkladı. "Bugün herkes sadece internetle aşırı zenginleşen ve şimdi aya uçan multimilyonerlerden bahsediyor. Ama biz her şeyin nasıl başladığını göstermek ve asla ilgi odağı olmayanların hikayesini anlatmak istedik."

Olaylara karışan kişilerle yapılan röportajlar ve mahkeme dosyaları dizinin gerçekliğine katkı sağladı. Komut dosyası, Google ile ihtilafa düşmemek için gerçek mahkeme ifadelerini yeniden üretir.

Joachim Sauter da film yapımcısıyla işbirliği yaptı. Ancak sanat profesörü diziyi tamamlanmış bir eser olarak görmedi - Temmuz 2021'de öldü. 7 Ekim'de Netflix'te yayınlanan Milyar Dolarlık Kod ona ithaf edilmiştir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.