İç Moğolistan'da Kripto Para Madenciliği Bitiyor!

İç Moğolistan'da Kripto Para Madenciliği Bitiyor!

Küresel çapta Bitcoin madenciğilinin merkezi konumunda olan Çin’den bu işlemlerin en çok yapıldığı bölgeye yönelik açıklama geldi. İşlemlerin en çok yapıldığı bölge olan iç Moğolistan’da kripto para madenciliğine son verilecek. Sebep ise enerji tasarrufu. İşte detaylar...

Enerji Tasarrufu İçin Madencilik Bitirilecek

Bitcoin’in rekor seviyelere ulaşıp dalgalı bir seyir izlediği bugünlerde madenciliği de oldukça popüler bir şekilde devam ediyor. Küresel Bitcoin madenciliğinde merkez konumunda olan Çin’den ise yeni bir haber geldi. İç bölgede olan Moğolistan’da artık Bitcoin ya da herhangi bir coin madenciliği yapılamayacak. Sebebi ise madenciliğin oldukça fazla enerji harcıyor olması. İç Moğolistan bölgesi enerji tasarrufuna dikkat çekmek için bölgesindeki tüm kripto para madenciliğini durduracaklarına yönelik bir plan yaptıklarını açıkladı. Planın devamında ise kripto para madenciliğinin harcadığı muazzam enerji tüketimine son vermek yer alıyor.

Nisan Ayının Sonuna Kadar Madencilik Yapan Her Yer Kapatılacak

Kripto para madenciliği muazzam enerji harcayan bir işlem olduğu için tasarruf konusuna oldukça zıt düşüyor. Bunun üzerine İç Moğolistan Kalkınma Komisyonu, geçen hafta çeşitli regülasyon önlemleri kapsamında enerji tasarrufu amacıyla bir yasa teklifi sunmuştu. Sunulan teklif Çin’in 5 yıllık enerji planı doğrultusunda aşırı enerji harcayan sektörlerin kapatılmasını içeriyor. Aşırı enerji harcayan sektörlerin kapatılmasını içeren teklife göre, Nisan ayı sonuna kadar kripto para madenciliği yapan işletmelerin hepsinin kapatılması planlanıyor. Konuyla ilgili son karar ise bugün açıklanacak.

Madencilik Ülkelerden Daha Fazla Enerji Harcıyor

Küresel Bitcoin madenciliğinin yüzde 65’ine şu an Çin ev sahipliği ediyor. Çin’in Sincan ve Sichuan’dan sonraki üçüncü kripto para madenciliği bölgesi İç Moğolistan olarak biliniyor. Dünyadaki karmaşık blockchain işlemlerinin gerçekleştirildiği özel tasarım bilgisayarların yüzde 8’i İç Moğolistan’da çalışıyor. ABD bile yüzde 7.2 ile Çin’in gerisinde kalıyor.

Çok yüksek bir bilgisayar işlem gücü gerektiren Bitcoin madenciliği, enerji anlamında da ülkelerden daha fazla enerji harcıyor. Devasa boyutlarda enerji tüketimine sebep olan Bitcoin madenciliği, yılda yaklaşık olarak 128.84 terawatt-saatlik enerji harcıyor. Bu enerji ise İrlanda, Ukrayna ve Arjantin gibi ülkelerin harcağı enerjiden bile daha fazla. Dolayısıyla bilim insanları çevre ve krizler anlamında madenciliğin verdiği zarara dikkat çekiyorlar.

İlginizi çekebilir...

Halkbank Yeni Kredi Kampanyasını Yüzde 1.60 Faizle Duyurdu

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.