Kripto Para Bitcoin Cash (BCH) Nedir? 5 Madde de Bitcoin Cash

Kripto Para Bitcoin Cash (BCH) Nedir? 5 Madde de Bitcoin Cash

Bitcoin Cash, Bitcoin'in bir çatalı olan Cryptocurrency'dir. Bitcoin Cash, 2017 yılında oluşturulan bir yan ürün veya altcoindir. Bitcoin Cash, yeni BCH kodunu desteklemek için yükseltilmiş herhangi bir Bitcoin donanımıyla çıkarılabilir. Bitcoin Cash madenciliği için en popüler donanım Antminer S9'dur.

Bitcoin Cash protokolü, orijinal Bitcoin'de bulunmayan çeşitli iyileştirmeler içerir. Bu iyileştirmelerden bazıları, blok üretimi için rastgelelik gereksiniminin kaldırılması, 8 MB'lik daha büyük bir blok boyutu sınırı, daha kısa bir blok süresi ve madencilik zorluğunun arttırılmasıdır.

Bitcoin Cash projesi ilk olarak Ağustos 2017'de Bitcoin Core yazılım istemcisinin bir çatalı olarak duyuruldu. BitcoinCash'in belirtilen amacı, işlenebilecek işlem sayısını artırmak ve böylece daha hızlı ödeme onaylarına izin vermektir.

Hızlı işlem onayı ve "madenciliğe" gerek olmaması gibi özellikler, BCH'yi günlük kullanım için ideal bir kripto para birimi haline getirir. BCH, teknoloji ve daha geniş finans sektörlerinden yüksek profilli kişilerden destek aldı; Bitcoin.com CEO'su Roger Ver, Fundstrat Global Advisors'ın Kurucu Ortağı Tom Lee, Coinbase'den Charlie Lee ve diğer VC'ler de BCH için destek açıklamaları yayınladı.

BitcoinCash Özellikleri Nelerdir?

Bitcoin Cash, merkezi olmayan ve hükümet düzenlemelerine dirençli birkaç kripto para biriminden biridir. Yazma sırasında (Mart 2018), tüm Bitcoin Cash'in %58'i dolaşımda ve %13'ü madencilik havuzlarında tutuluyor. Bu madeni paraların büyük çoğunluğu harcanamaz ve bu nedenle dolaşımda değildir (madencilerin elindedir). Bu, BCH'nin bir değişim aracı olarak kullanılma yeteneğini sınırlar.

Bitcoin Cash'in merkezi bir para birimi olduğu fikri yaygın bir yanlış anlamadır. BCH'nin çoğunluğu, madencilik havuzları ve borsaları tarafından soğuk depoda kilitlendi. Binlerce veya on binlerce jetonlu büyük cüzdanları olan “Bitcoin Cash balinalarını” duymuş olabilirsiniz, ancak bu fonlar, kullanıcıların büyük çoğunluğu için zincirdeki günlük işlemlerde kullanılamaz.

bitcoincash.jpg

BitcoinCash Terimi Nereden Gelir?

Bitcoin Cash terimi, hem orijinal kripto para birimi hem de yeni çatal anlamına gelir. Bir borsaya bir kripto para birimi eklerken, her zaman Bitcoin Cash ile işlem yaparsınız. Paranızı borsaya yatırdıktan sonra size bir adres verilecektir. Bitcoin Cash'iniz bu adrese gönderilecektir.

Bitcoin Cash için bir cüzdan, Bitcoin veya Ethereum veya diğer kripto para birimleri için bir cüzdana benzer: adresler oluşturabilir ve bu adresten para gönderip alabilirsiniz.

1. Ne zaman ve neden oluşturuldu?

  • Bitcoin’in yapısı gereği kaydedilen işlemlerin belli bir limiti var. Bu, yapılan işlemlerin hızının düşük olmasına neden oluyordu.
  • Gün geçtikçe BTC’nin yayılımının ve kullanımının artması ile daha hızlı işlemin imkânları araştırılmaya başlandı. Amaury Séchet öncülüğünde bir ekip, blok büyüklüğü sınırını yükseltmek ve daha hızlı bir altyapı oluşturma çalışmaları başladı.
  • Yazılım altyapısına yeni işlevler kazandırmak için yapılan ve mecburi çatallanma anlamına gelen hard fork ile 1 Nisan 2017’de BCH ortaya çıktı.
  • Kullanıcılara ise hesaplarındaki BTC miktarı kadar BCH tanımlandı.

2. BCH’nin altyapısı

  • BTC’de blok boyutlarının kapasitesinin 1 MB olması işlemlerin yavaş olmasına ya da yüksek işlem ücreti ödenmesine neden oluyordu.
  • Bunun için sınırlamanın 2 MB’a yükseltilmesine karar verildi ancak bu da sorunlara tam olarak çözüm üretmedi.
  • BCH bu kapasiteyi 8 MB’a çıkardı. Böylece işlemlerin hızı arttı.

3. Kullanıcılara ne vadediyor?

  • BCH, BTC’ye göre büyük blok boyutları nedeniyle daha hızlı.
  • Ayrıca transferleri daha uygun maliyetle yapmak mümkün.

4. BCH madenciliği yapılıyor mu?

  • Evet, blokzincir üzerinde işlem yapılan BCH’nin madenciliği yapılıyor.
  • BCH’de de üretilen her blok için madenciler ödül kazanıyor. Gerçekleşen yarılanma ile bundan sonra madenciler 12.5 BCH değil, 6.25 BCH ödül kazanacak.
  • Madencilikte karmaşık matematiksel hesaplamalar yapılarak yeni bloklar kuruluyor ve ağın toplam işlem gücü “hash rate” olarak adlandırılıyor. Blok ödülü yarılanma süreçlerinde ödül daha sonra azalacağı için madenciliğe talebin önce artması, yarılanma sonrasında ise aynı sebepten bazı madencilerin ağdan çekilmeyi tercih etmesi gözlemlenebiliyor. Bu da işlem gücünde değişimlere neden olabiliyor. BCH’nin hash rate’inin bu durumdan nasıl etkileneceğini zaman gösterecek.

5. Toplam arz, en düşük ve en yüksek piyasa değeri 

  • Bu kripto para toplam 21 milyon BCH ile sınırlı.
  • Dolaşımdaki arzı ise 18.373.200 BCH’dir.
  • BCH’nin en düşük değeri Aralık 2018’de 75,03 dolar iken, en yüksek değeri Aralık 2017’de 4.355,62 dolar olarak belirlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.