50 Milyon Sipariş Edilen Sinovac Aşısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

50 Milyon Sipariş Edilen Sinovac Aşısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Çin menşeili Sinovac firmasından CoronaVac isimli aşı siparişinde bulunduklarını belirtmişti. 50 milyon sipariş edilen aşı hakkında kamuoyu ikiye bölünürken, bu aşı hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Ülkemize yarın (11 Aralık) gelmesi beklenen CoronaVac aşısı haricinde dünya çapında aşı çalışmaları devam ediyor. Moderna, Pfizer – BionTech, AstraZeneca – Oxford gibi ünlü ilaç şirketleri de aşılarını tamamladı. Sinovac firmasından sipariş edilen ve CoronaVac ismiyle bilinen aşı 3’üncü klinik deneylere geçmiş az sayıda aşıdan biri.

CoronaVac Bilinen Aşısının Yan Etkileri Var Mı?

Çin’in 22 Temmuz tarihinde aşıya dair açıklamasına göre çok ciddi bir yan etkiye sahip değil. Geleneksel yöntemlerle hazırlanmış bu aşıda virüsün etkisini yitirmiş hali vücuda enjekte edilmekte. Halihazırda Türkiye içerisinde de hala CoronaVac aşısının 3’üncü fazları denenmeye devam etmektedir. Sağlık çalışanları ve gönüllülere yapılan aşıda ciddi bir yan etki görülmedi.

CoronaVac’ın Diğer Aşılardan Farkı Ne?

Moderna ve Pfizer – BionTech aşıları mRNA yöntemiyle geliştirilen aşılardır. Vücuda koronavirüsün genetik kodundan ekleme yapılarak vücudun kendi başına antikor üretmesini ve bağışıklık kazanmasını amaçlamaktadır. Yeni nesil aşı sistemi olarak bilinen mRNA yerine CoronaVac’ı tercih etmemizin yegane sebebi bilinen ve etkili bir çalışma olmasıdır. Sinovac, CoronaVac’ın 1’nci ve 2’nci faz denemelerinde acil durumlarda kullanılabilir olarak testten geçtiğini duyurdu.

CoronaVac Saklama Koşulları

Pfizer’in üretime aldığı BionTech’in geliştirdiği aşı için -70 dereceler gerekirken CoronaVac sadece 2-8 santigrat arası sıcaklığa ihtiyaç duyuyor. Bu taşıma gereksinimleri nedeniyle Türkiye’de yurdun dört bir yanına dağıtımı kolaylıkla sağlanabilecek.

Koronavirüs Aşısı Ücretli Mi, Zorunlu Mu?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre koronavirüs aşısının ücretsiz olacağı ve zorunlu olmayacağı bildirildi. Ucuz algısına dair de açıklama yapan Koca, dünya aşı fiyatları ortalamasının altında değil hatta biraz üzerinde dedi.

Aşı öncelikli olarak sağlık personellerinde uygulanmaya başlayacak. Sonrasında 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara uygulanacak. Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı ortak çalışmasıyla Türkiye’de bölümlendirilmiş aşı sistemi kullanılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.