Antikor Nedir, Antikor Hakkında Bilinmeyen Bilgiler Nelerdir?

Antikor Nedir, Antikor Hakkında Bilinmeyen Bilgiler Nelerdir?

Antikor, vücudun yabancı maddeleri tanımlamak ve nötralize etmek için ürettiği protein adı verilen bir molekül türüdür. Antikorlar, vücudumuzda plazma hücreleri adı verilen özel hücrelerde depolanır. Plazma hücresi, antikorları vücutta dolaştıkları ve bağışıklık tepkisini aktive etmek için çeşitli dokulara gittikleri kan dolaşımına salgılar.

Antikorlar, enfeksiyon ve hastalıkları önleyen bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. "Antikor" kelimesi, "zehire karşı" veya "fırlatmaya karşı" anlamına gelen Yunanca anti- ve -bolistfroms'ten gelir. Bunun nedeni, antikorların vücuda giren yabancı maddelere yanıt olarak üretilmesidir.

Bir antikor boyut olarak büyüktür ve vücudumuzu istila eden bakteri veya virüs gibi yabancı maddelere bağlanarak enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Antikorlar ayrıca kendi dokularımızı sindirmemize de yardımcı olur. Bu nedenle vücut, belirli bir kan grubu gibi maddeler için antikorlar oluşturur.

Antikorların Görevleri Nelerdir?

Antikorlar, vücudumuzda plazma hücreleri adı verilen özel hücrelerde depolanır. Plazma hücresi, antikorları vücutta dolaştıkları ve bağışıklık tepkisini aktive etmek için çeşitli dokulara gittikleri kan dolaşımına salgılar. Kan ve doku sıvılarındaki işlevlerini tamamladıktan sonra, yeniden kullanıldıkları veya daha fazla parçalandıkları B-lenfatik sistem adı verilen özel bir atma sistemine girerler. Antikorlar, bağışıklık tepkisinin ana beygirleridir ve bakteri ve virüsler gibi bulaşıcı ajanları, diğer hücreler tarafından yok edilmek üzere işaretlemek için bağlamaktan sorumludur. İstilacı mikropları nötralize etmenin yanı sıra, antikorlar ayrıca tümör hücrelerine bağlanabilir ve kanserin vücutta yayılmasını önleyebilir.

antikor-ne-ise-yarar.jpg

Antikorlar, enfeksiyöz ajanları doğrudan öldürmezler; bunun yerine patojeni öldüren bir bağışıklık tepkisini güçlendirir veya yönlendirirler. T hücreleri ve makrofajlar gibi diğer bağışıklık tepkisi hücreleri de öldürme yeteneğine sahiptir.

Antikorların en yaygın olarak bilinen işlevi, insanları bulaşıcı hastalıklardan korumadaki rolleridir. Bir istilacı (yabancı madde veya bakteri) vücuda girdiğinde, antikorlar ilk savunma hattıdır, hemen ona bağlanır ve onu etkisiz hale getirir.

B hücreleri, antikor salgılayan plazma hücrelerine dönüşür. Antikorlar, spesifik antijene yanıt olarak üretilir ve kan ve dokularda bulunur. Antikorlar birkaç farklı alt sınıfa ayrılabilir. Hangi antikor tipine bakıldığına bağlı olarak alt sınıf, IgG, IgA, IgM veya IgE olarak adlandırılabilir.

Bir antijene bağlanan antikor moleküllerine immünoglobulinler denir. Antikorların yapısı büyük ölçüde değişir. Basit veya karmaşık, tek veya kan serumunda, plazma hücrelerinde, lenf ve diğer vücut sıvılarında toplanmış olabilirler. İmmünoglobulin süper ailesi (IgSF) dört yapısal alana sahiptir:

FO kısmı, bir DNA-RNA çift sarmalının yapısına benzer bir sarmal demeti oluşturabilir. Bu eksen, Fab ekseni olarak adlandırılır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.